In ultima vreme caju capata din ce in ce mai multa atentie in alimentatia de zi cu zi. Il vedem tot mai des pe mese, in magazine, folosit ca si gustare dar si in foarte multe retete. Se poate spune chiar ca incepe sa se lupte cu sanse mari la un loc de cinste pe mese alaturi de omniprezentele alune cu sare si fistic. Gustul sau foarte placut dar si calitatile sale de a inlocui cu succes smantana, si alte produse lactate, au adus caju in atentia vegetarienilor dar si a celor care doresc putina varietate si vor sa incerce ceva nou si delicious.
Pentru cine nu stie, caju este o nuca care creste in mod ciudat in afara unui fruct
(asemanator marului). Gustul puternic astringent al fructului nu este pe placul multor consumatori din vest asa ca nuca primeste toata atentia. Nu insa si pentru localnicii din zona , care de multe ori prefera fructul pe care il folosesc in diferite preparate.
Original din America de sud, caju este acum raspandit si crescut in multe alte tari cu climat tropical. Cea mai mare tara exportatoare de caju este defapt Nigeria, urmata de India si Coasta de fildes. Un alt lucru interesant este ca desi in termeni culinari caju este considerat a fi o nuca, in termini botanici, caju este de fapt o samanta.
Pentru ca beneficiile sale sa fie din cele mai bune, caju folosit trebuie sa fie crud, organic, netratat.
1.Caju previne cancerul
Caju contine proantocianide, o clasa de flavanoide care infometeaza tumorile si blocheaza divizarea celulelor canceroase. O serie de studii au deminstrat de asemenea ca alimentatia cu caju reduce riscul cancerului de colon. Continutul lor ridicat de cupru, fitochimicale si antioxidanti confera proprietati de lupta impotriva radicalilor liberi.
2.Caju ajuta sanatatea inimii
Caju au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima sanatoasa. Studiile arata ca acidul oleic imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale caror nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord. Caju nu contine colesterol iar magneziul gasit in el ajuta la coborarea presiunii arteriale si astfel previne bolile de inima.
3.Caju ajuta la sanatatea parului si a pielii
Caju este bogat in mineralul cupru. Un component essential al multor enzime, cuprul joaca un rol important intr-o pleada de procese chimice din organism. O astfel de enzime care contine cupru este tirozinaza care transforma tirozina in melanina, care este un pigment ce da culoarea parului si a pielii. Fara continutul de cupru mare precum este cel al caju-ului, aceste enzime nu si-ar putea face treaba.
4. Caju ajuta la sanatatea oaselor
Caju este indeosebi bogat in magneziu. Este bine stiut faptul ca pentru a avea oase sanatoase si puternice este nevoie de calciu, dar nu numai, magneziul si vitamina K2 sunt alte elemente importante necesare in acest process. Majoritatea magneziului din corpul uman se gaseste in oase. De asemenea cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate in combinarea colagenului si elastinului, dand substanta si flexibilitate oaselor si incheieturilor.
5. Caju este bun pentru nervi
Magneziul previne calciul sa intre rapid in celulele nervoase si sa le activeze, magneziul ne tine astfel nervii relaxati prin urmare si vasele de sange si muschii. Prea putin magneziu inseamna prea mult calciu poate intra in celulele nervoase ceea ce le face sa trimita prea multe mesaje si duce la prea multa contractie.
6. Caju previne pietrele la bila
Datele adunate de la 80,718 de femei din celebrul studiul al “Asistentelor” demonstreaza ca femeile care consuma cel putin 30 de grame de nui pe saptamana, precum caju, au un risc de 25% mai mic de a face pietre la bila.
7. Caju ajuta la pierderea in greutate
Oamenii care mananca de doua ori pe saptamana nuci, au sanse mai mici de a se ingrasa decat cei care consuma nuci mai rar. Chiar daca, caju este bogat in grasimi, aceste gasimi sunt considerate “grasimi bune” si acest lucru este datorat ratiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, care este recomandata de specialisti ca cea mai buna ratie. Si oricum caju contin mai putine grasimi in comparatie cu alte nuci precum alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Ele sunt concentrate in energie si au un continut mare de fibre, ceea ce le face defpat o varianta de gustare foarte buna pentru mentinerea greutatii.
Folositi cu incredere caju dar nu ignorati nucile noastre
Caju este un aliment minunat ce poate fi folosit in diverse forme si are o multitudine de beneficii. Insa folositi cu incredere si nucile noastre romanesti care se afla acum in sezon si care sunt un super pachet minunat de nutrient. Puteti citi mai multe despre valoarea nucilor romanesti in urmatoarele material: Nuca – medicamentul toamnei ; Sanatate multa intr-un miez de nuca sauNucile si semintele
Fiecare aliment in parte aduce cu sine alt set si alta proportie de nutrienti, incercati sa variati des alimentatia si sa nu va limitati numai la un gen, atat vreme cat acum exista o asa mare oferta de produse pe piata.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://bodymindinstitute.com/ - despre caju, 7 beneficii
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu