Foto: EPA
|
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a introdus pe lista ameninţărilor globale la adresa umanităţii coronavirusul, care provoacă pneumonie atipică. Pe 28 mai, în Franţa s-a înregistrat un nou caz de îmbolnăvire, care a dus la decesul pacientului.
Potrivit datelor OMS, este deja al 23-lea deces înregistrat din septembrie anul trecut. În total s-au înregistrat 44 de persoane contaminate cu noul coronavirus. Focarul de răspândire este în Orientul Mijlociu. Cele mai multe persoane contaminate sunt din Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. De vizitarea acestor ţări se leagă şi cazurile înregistrate în Marea Britanie, Germania şi Franţa. Noul coronavirus seamănă foarte bine cu „fratele” său, care în 2003 a dus la moartea a 800 de oameni, declară Vladimir Zarubaev, şeful unui laborator de studiere a gripei din Sankt-Petersburg.
„Boala a fost gravă: în jur de 50% dintre pacienţi au decedat. Acum vedem că virusul într-o variantă puţin schimbată se întoarce la oameni. Nu trebuie să intrăm panică, dar trebuie să acordăm o atenţie mare acestei probleme. Noi primim destul de operativ informaţii despre virus. Există canale profesionale de informaţii, prin care noi aflăm imediat despre cazuri de contaminare sau decese”.
Coronaviruşii provoacă boli asemănătoare cu gripa şi doar în cazuri rare apar complicaţii de tipul pneumoniei, explică Iuri Ghendon, membru al Academiei Europene de Medicină.
„Prezenţa cazurilor letale în câteva state arată că au avut loc mutaţii ale acestui virus. O să vedem cum se va răspândi în continuare. Din păcate, nu există nici un fel de medicamente împotriva lui. Problema constă în faptul că el nu era considerat un virus periculos. Firmele nu au fost interesate să producă un astfel de preparat. Vaccinul nu poate fi creat repede. Este nevoie de minimum trei ani şi de câteva miliarde de dolari”.
La ultima întrunire a OMS, care s-a încheiat recent la Geneva, s-a exprimat preocuparea în legătură „cu diferenţa dintre viteza de răspândire a virusului şi informaţiile ştiinţifice acumulate”. Şefa organizaţiei, Margaret Chan, a declarat că noul coronavirus este principala ameninţare la adresa umanităţii. Ea a mai declarat că este necesară o reacţie internaţională solidară la această situaţie.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu