Săptămâna 27 mai - 2 iunie dă startul ciclului Rusaliilor şi este numită Sfredelul Rusaliilor. Etnologii cred că numele sărbătorii vine de laRozaliile romanilor, când era marcată ziua rozelor. Este cel de-al doilea prag în calendarul popular şi marchează trecerea de la primăvară la vară.
Gospodinele culeg în această săptămână plantele de leac: pelinul, frăsinica, dumbravnicul. Ele o fac înainte de răsăritul soarelui, iar în loc lasă ofrande, sub formă de pâine şi un pahar cu băutură. În această săptămână are loc şi constituirea cetei Căluşarilor.
"Se spune că acest ritual este un antidot împotriva deochiului. De fapt, Căluşarii sunt singurii agenţi colectivi în tradiţia populară specializaţi în lupta împotriva demonului", a menţionat doctorul în etnologie Tudor Colac.
În ziua de marţi se aşteaptă ploile, iar fetele se spală pe cap cu rouă şi pelin ca să aibă părul mătăsos. "În această zi se pun în pat stible de pelin, crenguţe de pelin, chiar în pat se pune şi se doarme , sub perne, sub albituri şi se doarme, cu aceste crenguţe de pelin, ca să fie omul sănătos tot anul", a explicat Colac.
Cei care lucrează îşi pun pelin la brâu ca să fie păziţi de Rusalii. Pelinul se poartă în sân, se pune la uşi, la geamuri. În această zi nu se scaldă, deoarece este rău de înec.
"Se descântă aghiazma pentru a vindeca de boli grele, de durerile de urechi în special. Şi tot în această zi fetiţelor mici li se găureşte urechea pentru cercei, fiindcă e mai puţin dureros, se spune în tradiţia populară", a precizat Tudor Colac.
Se zice că fetele mari care vor să se mărite mai repede, trebuie să semene busuiocul... cu gura.
Vineri, pe 31 mai este ziua Sfântului Iermia, numit Ierme. În această zi, nu se înjugă bovinele, ca să nu se îmbolnăvească. Iată de ce, această vinere mai este numită şi sărbătoarea boilor.
Potrivit tradiţiei populare, dacă în primele zile din iunie va tuna, vara va fi noroasă, iar dacă va ploua, vom avea recoltă bogată.
Sursa: http://www.publika.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu