© Colaj: Vocea Rusiei
|
Încet, dar sigur, se adeveresc pronosticurile pe care le-am făcut în privinţa relaţiilor în triunghiul Washington – Bucureşti – Moscova. Recentele vizite şi declaraţiile făcute de analişti şi formatori de opinie din SUA arată că Bucureştiul este astăzi împins în braţele Rusiei de elita politică de la Washington. În cadrul acestei serii de articole, vor fi analizate toate aspectele acestei operaţiuni de „transfer” al României din sfera influenţei americane într-o altă sferă de influenţă.
Unul dintre principiile pe care se bazează diplomaţia americană ţine de dorinţa de a evita cu orice preţ situaţiile în care lucrurilor li se spune pe nume. Mai mult, atunci când un aliat este lăsat din braţe, aliatului i se explică pe îndelete că, de fapt, are loc doar o reconfigurare a unor parametri neesenţiali ai „relaţiei strategice” cu SUA. În cazul României, rolul de psihologi care trebuie să calmeze spiritele la Bucureşti a fost asumat de doi distinşi analişti americani, care nu pot fi suspectaţi de filorusism. Aceştia sunt Matthew Rojansky de la Centrul Carnegie şi şeful Stratfor („CIA pentru civili”) George Friedman.
Rojansky este un nume greu, fiind un specialist în relaţiile americano-ruse şi unul dintre puţinii „tehnicieni” care au fost la conducerea unor iniţiative comune ale republicanilor şi democraţilor americani. Analistul Centrului Carnegie le-a transmis decidenţilor de la Bucureşti un mesaj simplu, dur şi direct: luaţi exemplul Poloniei şi aplicaţi-l în România. Dar ce înseamnă „exemplul Poloniei”?
În primul rând Rojansky a explicat că România trebuie să renunţe la orice fel de pretenţii teritoriale în privinţa Republicii Moldova, declarând că „Unirea” ar fi fost un lucru „de speriat”. În stilul clasic american, decidenţilor români li s-a explicat că renunţarea la tentativele de „Unire” este pentru binele României: „Unirea Moldovei cu România este şi ea periculoasă şi de speriat. Două milioane de oameni în plus cu drept de vot, care nu au trăit şi nu sunt obişnuiţi cu România, ar schimba toată politica ţării” (citat din declaraţiile lui Matthew Rojansky în cadrul conferinţei organizate de Universitatea A.I. Cuza la Iaşi.
În discursul său, rostit la conferinţa organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, analistul american a dat peste cap toate „schemele geopolitice” promovate de „experţi” precum Iulian Chifu şi Dan Dungaciu. „Dacă România şi Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi Transnistria şi atingerea unui compromis durabil”, a declarat Rojansky. Directorul adjunct al Programului Rusia – Eurasia al Centrului Carnegie arată clar că Dungaciu şi Chifu pot să uite odată pentru totdeauna despre aberantele scenarii în care Republica Moldova era împărţită pe Nistru şi integrată parţial în România. Spre stupoarea multor aşa-zişi „specialişti” bucureşteni, invitatul ambasadei americane a explicat clar că pentru România ar fi indicat să caute reconciliere cu Rusia în ciuda tuturor problemelor istorice şi că SUA, de facto, susţine abordarea Federaţiei Ruse în privinţa Republicii Moldova. Mai mult, Rojansky arată clar că este sarcina României să repare relaţiile cu Moscova şi nu invers: „România nu este singura ţară care se confruntă cu astfel de provocări, dar este timpul nu să vă spuneţi 'e prea greu, nu pot să fac asta', ci ne vom asuma riscul şi vom încerca, chiar dacă răspunsul ruşilor continuă să fie negativ”. Şoc şi groază la Bucureşti, iar la Moscova este doar relaxare şi voie bună.
În partea a doua a seriei, vor fi analizate sugestiile cu iz de indicaţii care au fost lansate la Bucureşti de şeful Stratfor George Friedman.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu