Scris de
Cu toti ne straduim sa avem fericire si un sentiment de bucurie in viata. La fel ca multi altii, si tu probabil crezi ca realizari precum educatia, casatoria, familia si statutul socia/financiar te pot facefericit.
Totusi studiile despre fericire au descoperit ca aceste realizari au putin de-a face cu fericirea ta. Si pentru milioane de oameni, fericirea ramane un tel mai degraba greu de atins.
Fericirea poate fi identificata ca “orice te entuziasmeaza”. Odata ce ai identificat acea activitate, oricare ar fi ea, poti incepe sa iti concentrezi mintea in jurul ei, astfel incat sa iti poti structura viata pentru a face mai mult din ea.
Un sentiment de aventura si libertate poate de asemenea sa aprinda acel greu de atins sentiment de fericire. Aceasta nu cere bilete scumpe catre destinatii indepartate – o plimbare prin padure poate sa fie deajuns, sau doar alegerea unui alt traseu in drumul de la munca spre casa.
Mai adesea, lucrurile mici si simple ale vietii sunt cele care aduc cea mai mare bucurie si sunt cele mai invigoratoare. In articolul pe aceasta tema, Lynn Newman scrie despre ce ii aduce ei bucurie:
“Cand intru in rezonanta cu lucrurile simple care imi dau bucurie, corpul si spiritul meu se aprind! Ma simt cu adevarat vie si salbatic de fericita. Ma simt libera de poverile mai grele, de convingeri si de complicatele teorii care ma tin incremenita, prin concentrarea doar asupra ‘furtunilor’ din mine”
13 ponturi simple pentru a trai fericit, salbatic si liber
In articolul ei, Newman listeaza 10 ponturi simple pentru a trai “fericit, salbatic si liber”. Eu am mai adaugat cateva proprii la sfarsit.
1. Revezi Lista Fericirii
Am mai scris un articol cu ceva timp in urma despre lucrurile pe care oamenii fericiti le au in comun 10 lucruri pe care le au in comun oamenii fericiti . A fost foarte apreciat si comentat. Asa ca asigurati-va ca revedeti lista pentru a gasi ceva comportamente suplimentare care nu sunt listate aici.
2. Scrie o lista de lucruri simple care iti fac placere, te fac fericit… si fa-le cel putin de cateva ori pe saptamana.
Punerea pe hartie a lucrurilor care iti dau un sentiment de placere si fericire, si revizia listei in mod regulat, te pot ajuta sa iti amintesti sa pui de-o parte timp pentru a face acele lucruri simple care iti reintaresc convingerea ca viata este intr-adevar buna.
3. Pune-te in miscare
Exercitiul fizic mareste nivelele substantelor biochimice favorizand sanatatea creierului, precum serotonina, dopamina si norepinefrina, ceea ce te-ar putea ajuta sa amortizezi efectele stresului, si sa usurezi unele simptome de depresie. Mai degraba decat sa vezi exercitiul fizic ca pe o unealta doar pentru pierderea greutatii si prevenirea bolilor – toate, beneficii care intervin in viitor – incearca sa vezi exercitiul fizic ca pe un instrument zilnic pentru a intari imediat cadrul tau mental, a reduce stresul si a te simti mai fericit.
Una dintre cele mai noi recomandari pe care le-am facut bazandu-ma pe sfaturile unei personalitati stiintifice de la NASA, dr. Joan Vernikos, este de a pune o alarma sa sune la fiecare 10 minute, pentru ca sa te ridici si sa te asezi la loc la fiecare acest interval. Am modificat mai mult asta prin adaugarea de sarituri atunci and ma ridicam de pe scaun. Asta va ajuta la contracararea consecintelor periculoase ale statului prea mult pe scaun.
4. Mananca usor – si corect
Ceea ce mananci are impact direct asupra dispozitiei tale si a nivelului de energie, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Desi mancatul corect poate sa iti pregateasca corpul si creierul pentru a fi intr-o stare concentrata, fericita, mancatul alimentelor fastfood te va lasa greoi si prada bolilor cronice. La fel pentru mancatul prea mult, care te poate lasa sa te simti umflat si greoi. Alimentele naturale , neprocesate, nepreparate in nici un fel te vor ajuta sa ai o bunastarea fizica, dar si emotionala.
5. Fa un dus rece
Expunerea la temperaturi prin apa rece ar putea oferi beneficii ce sporesc sanatatea practic pentru oricine. Un dus rece sporeste circulatia sanguina si te ajuta sa micsorezi inflamatiile. Tinde de asemenea sa te faca sa te simti energizat si invigorat, deci este un prim lucru excelent dimineata, sau imediat dupa o sedinta de exercitii fizice. Citeste mai multe despre asta in articolul :Dusurile reci si dese cheia marilor succese
6. Vorbeste mai putin – asculta mai mult
Vorbitul mai putin si ascultatul mai mult poate ajuta la sporirea comunicatiei centrate pe inima. Ascultatul te ajuta sa te afunzi in intelepciunea celorlalti si iti ingaduie in acelasi timp sa iti aduci la tacere propria ta minte, permitandu-ti astfel sa te simti multumit, simultan ajutandu-te sa dobandesti o perspectiva diferita. Este o vorma care spune ca daca nu asculti nu o sa mai ai ce vorbi!
7. Insoreste-te putin in fiecare zi
Ai observat vreodata cat de bine te poti simti cand petreci timp afara intr-o zi insorita? Ei bine, se pare ca expunerea sigura la soare, care permite corpului tau sa produca vitamina D, este excelenta pentru buna dispozitie.
Expunerea regulata la soare este un factor critic pentru sanatate optima, fericire si satisfactie generala in viata. Aminteste-ti, daca utilizezi lotiune antisolara, blochezi efectiv razele solare, ceea ce inseamna ca, corpul tau, nu poate produce nici un fel de vitamina D. Daca tot o sa fii in soare pentru o perioada extinsa de timp, o astfel de lotiune nontoxica ar putea fi necesara pentru a preveni arsurile in anumite zone ale pielii.
Daca iti insoresti putin pielea neacoperita in fiecare zi, este cu mult mai bine decat sa petreci ore intregi pe afara doar la sfarsit de saptamana, intrucat supraexpunerea ar putea fi cu siguranta daunatoare pielii tale. Vei vrea intotdeauna sa eviti arsurile. O alternativa mai buna la lotiune antisolara aplicata local este sa te asiguri ca obtii multi antioxidanti prin dieta din fructele si legumele proaspete. Carotenoidul astaxantina este deosebit de eficient ca lotiune antisolara interna pentru a te ajuta sa te protejezi impotriva vatamarilor UV.
8. Opreste televizorul
Dovezile arata ca reducerea timpului petrecut in fata televizorului adauga ani intregi vietii tale. Potrivit unui studiu, fiecare ora in fata aparatului TV este egala cu o reducere a vietii cu 22 de minute. Privitul televizorului mai are si un impact major asupra biochimiei cerebrale. De fapt, cu cat te uiti mai mult, cu atat creierul aluneca intr-o stare receptiva, pasiva, insemnand ca mesajele curg in creierul tau fara vreo participare din partea ta. Deci, mai degraba decat sa iti stingi creierul, de ce sa nu stingi televizorul, si in loc sa te uiti la el , sa pornesti sa faci ceva constient, de pe lista ta de activitati placute? Eu am o vorba pe care promit sa o dezvolt intr-un articol viitor, care spune “Opreste televizorul, porneste creierul”
9. Creeaza
Dupa cum afirma autoarea, nu trebuie sa fii un artist pentru a fi creativ. Creativitatea poate lua orice forma, de la gradinarit la gatit, dans si cantat, sau un nou hobby. Fiecare dintre noi avem puterea de a fi creatori, doar suntem particele din Dumnezeu, Asta inseamna ca avem in noi puteri nebanuite ce abia asteapta sa fie explorate.
10. Bucura-te de natura
Petrecerea timpului in natura este o “reteta” excelenta pentru sanatate mentala. Si daca tot faci asta, scoate-ti pantofii (daca poti sa o faci in siguranta). Mersul in picioarele goale, legatura cu pamantul are o gama larga de beneficii pentru sanatate, cu mult deasupra senzatiei simple de legatura cu Pamantul. Incepe sa gradinaresti, chiar daca ai putin loc, intotdeauna este destul spatiu pentru cateva plante. Cietse mai multe despre legatura cu pamantul, numita Impamantare in articolul: Impamantarea, poate cea mai mare descoperire medicala.
11. Afla adevarul simplu despre tine insuti
Convorbirea pozitiva cu sinele tau, afirmatiile si mantrele pot juca un rol in cultivarea a mai multa fericire. Imi place ca autoarea isi asuma pozitia aceasta:
“Cu entuziasm si incredere, afirma ca tu stii ca ai dreptate in legatura cu sinele tau adevarat. Intreaba-te pe tine “Ce este adevarat despre mine insumi chiar in acest moment?’ De exemplu am destul, sunt demn, sunt bun, sunt iubit, am ce imi trebuie, sau sunt plin de succes. Fa aceasta afirmatie de cateva ori cu glas tare pentru a intruchipa esenta a cine esti tu cu adevarat chiar in acest moment. Adopta afirmatia! Crede asta si esti liber!”
12. Exprima recunostinta
Oamenii care sunt recunoscatori pentru ceea ce au, sunt mai capabili sa faca fata stresului si sa aiba emotii mai pozitive. Cel mai bun mod de a stapani puterea recunostintei este de a tine un jurnal sau o lista a recunostintei, unde sa scrii in mod activ si exact pentru ce esti recunoscator in fiecare zi. Aceasta activitate a fost corelata cu stari mai fericite, un mai mare optimism si chiar o mai buna sanatate fizica. Aminteste-ti, viitorul tau depinde in mare masura de gandurile pe care le ai azi. Asa ca, gandeste pozitiv, sa ai ganduri de speranta, incredere, dragoste si succes. Un obicei bun de initiat este de a exprima apreciere la fiecare masa, sau in fiecare dimineata, fie cu glas tare sau in tacere, oricum iti convine.
13. Razi cu pofta!
Rasul face ca trupul tau sa elibereze substante biochimice binefacatoare numite endorfine, analgezice naturale care contribuie la sentimentul tau de bunastare si ar putea contracara efectele hormonilor de stres si pot face ca vasele de sange sa se dilate. Cercetatorii au gasit chiar ca doar anticiparea rasului poate spori nivelele de endorfine, in timp ce rasul poate ajuta la intarirea sistemului tau imunitar, si poate reduce inflamatiile din corpul tau, care sunt legate de o multime de boli. Deci, daca tot te uiti la televizor, de ce sa nu te asiguri ca vezi ceva amuzant?
Un stil de viata sanatos ampifica in mod natural fericirea
Din multe puncte de vedere, un stil de viata care iti va optimiza sanatatea, te va ajuta si sa realizezi o stare mentala mai fericita, mai plina de bucurie. Nu poti separa sanatatea ta fizica de sanatatea ta mentala sau emotionala. Odata ce adopti o mentalitate fericita, si chiar inainte de a o face, dezvoltarea obiceiurilor sanatoase iti va mentine starea de spirit elevata in mod natural, chiar si in mijocul stresului. Oamenii fericiti tind sa fie sanatosi, si invers, asa ca in plus pe langa ponturile oferite mai sus, strategiile urmatoare de stil de viata te vor ajuta sa realizezi niveluri tot mai inalte de fericire:
1. Foloseste un instrument eficient de management al stresului, cum ar fi Tehnica Libertatii Emotionale (Emotional Freedom Technique – EFT)
2. Bea multa apa curata
3. Limiteaza-ti expunerea la toxine
4. Consuma grasimi sanatoase
5. Mananca multa hrana cruda, ideal organica sau/si crescuta local
6. Optimizeaza-ti nivelele de insulina si leptina prin reducerea cantitatilor de zahar/fructoza si cereale din dieta, si adaugarea de intervale de antrenament de inalta intensitate la regimul tau de exercitii fizice
7. Practica cu regularitate exercitii fizice
8. Dormi destul si un somn de buna calitate
9. Crede.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/06/13-happiness-tips.aspx
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/06/13-happiness-tips.aspx – fericit
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu