Aspartamul este considerat a fi cancerigen. Cu toate acestea, acest îndulcitor artificial continuă să fie utilizat în mai mult de 6000 de produse şi milioane de oameni consumă această substanţă chimică zi de zi, crezând că este o alternativă sănătoasă la zahăr.
Dacă vă număraţi printre ei, atunci documentarul numit Dulcea nenorocire v-ar fi de mare folos.
Regizorul şi naratorul Cori Brackett, cu care începe filmul, a observat o conexiune între băuturile acidulate pe care le băuse şi efectele negative asupra sănătăţii ei, inclusiv vederea neclară, tulburări de vorbire şi slăbirea membrelor. Ea a fost diagnosticată cu scleroză multiplă şi obligată să se folosească de un scaun cu rotile.
Când a aflat de legătura dintre aspartam şi probleme sale de sănătate, a oprit utilizarea acestor produse, iar simptomele au dispărut. Dar acesta este doar începutul incredibilei poveşti din spatele aspartamului, dezvăluită în detaliu în Dulcea nenorocire.
- O poveste despre fraudă şi manipulare
Dulcea nenorocire include multe conversaţii sincere cu victimele aspartamului, inclusiv o femeie care se află la închisoare acum pentru otrăvirea fostului soţ cu aspartam.
În film, de asemenea, puteţi auzi părerea experţilor, cum ar fi Dr. Russell Blaylock, un neorochirurg de renume, care explică de ce aspartamul acţionează ca o otravă pentru creier şi corp.
Dar, probabil, aspectul cel mai important al filmului este dovada fraudei şi manipulării corporative care aprobă utilizarea aspartamului.
- Aspartam 101: De ce poate distruge sănătatea
Aspartamul este în principal format din acid aspartic şi fenilalanină. Fenilalanina a fost modificată sintetic pentru a forma o grupare de metic care se regăseşte în majoritatea dulciurilor. Acea legătură de fenilalalnină şi metil duce la crearea metanolului.
Este posibil să fi auzit afirmaţia că aspartamul este inofensiv, pentru că metanolul se regăseşte, de asemenea, în fructe şi legume. Cu toate acestea, metanolul din fructe şi legume este puternic legat de pectină, ceea ce îi permite să treacă în siguranţă prin tractul digestiv. Nu este acelaşi lucru şi cu metanolul creat de aspartam, care nu este ajutat de absolut nimic pentru a fi eliminat din organism.
Metanolul este o neurotoxină care acţionează ca un cal Troian şi este purtată în ţesuturile sensibile din corp, cum ar fi creierul şi măduva osoasă, unde dehidrogenaza de alcool – enzima care se transformă în formaldehidă – face ravagii cu ADN-ul nostru.
Toate animalele, cu excepţia oamenilor, au un mecanism de protecţie care permite metanolului să fie defalcat în acid formic inofensiv. Oamenii nu au acelaşi număr de peroxisome (structuri mici din celule concepute pentru detoxifierea substanţelor chimice), precum au animalele, adică peroxisomele omului nu pot converti formaldehida toxică în acid formic inofensiv, aşa că formaldehida este liberă să provoace daune enorme în ţesuturi.
- Există o explicaţie biologică evidentă pentru reacţiile aspartamului
Industria susţine că nu există „nicio explicaţie biologică” pentru problemele de sănătate raportate de atât de mulţi oameni după ce au consumat aspartam. Desigur, acest lucru este menit să te facă să crezi că astfel de rapoarte nu sunt adevărate sau nu au legătură cu aspartamul.
Iată cum funcţionează: atât animalele, cât şi oamenii au structuri mici numite peroxisome în fiecare celulă. Există câteva sute în fiecare celulă din corp şi sunt concepute pentru a detoxifia varietatea de produse chimice. Peroxisomele conţin catalază, care ajută la detoxifierea metanolului. Alte substanţe chimice care se găsesc în peroxisome convertesc formaldehida în acid formic inofensiv, dar această ultimă etapă are loc numai la animale.
Aşadar, să recapitulăm: la oameni, alcoolul metilic călătoreşte prin vasele de sânge în zonele sensibile, cum ar fi creierul, care este încărcat cu ADH care transformă metanolul în formaldehidă. Şi din moment ce nu există catalază, formaldehida este liberă să provoace daune enorme în ţesuturi:
Simptomele de otrăvire cu metanol sunt multe şi includ:
- Dureri de cap
- Zumzet în urechi
- Ameţeală
- Greaţă
- Tulburări gastro-intestinale
- Slăbiciune
- Frisoane
- Probleme de memorie
- Tulburări de comportament
- Amorţeală
- Nevrită
- Cancer de sânge, afecţiuni ale creierului şi creşterea în greutate
- Dureri de cap şi migrene
- Spasme musculare
- Tahicardie şi palpitaţii la inimă
- Atacuri de panică
- Creşterea în greutate
- Insomnia
- Vorbire neclară
- Convulsii
- Erupţii cutanate
- Probleme de vedere
- Pierderea gustului
- Greaţă
- Iritabilitate şi depresie
- Pierderea memoriei
- Amorţeală
- Obosealăă
- Dificultăţi de respiraţie
- Dureri articulare
- Cele mai periculoase aditive alimentare de pe piaţă
Filmul Dulcea nenorocire a fost lansat în anul 2004, când riscurile grave de aspartam au fost deja bine cercetate. Dar de atunci, studiile au continuat să dezvăluie riscuri şi mai izbitoare. Anul trecut, cel mai lung studiu făcut vreodată despre efectele aspartamului (care se întinde pe 22 de ani) a ajuns la o asociere dintre consumul de aspartam şi leucemie, la bărbaţi. Altă cercetare a arătat că consumul pe termen lung al aspartamului duce la stres, congestie vasculară şi un dezechilibru în oxidarea creierului. Desigur, aşa cum este detaliat şi în Dulcea nenorocire, aspartamul a fost corelat adesea de tumorile pe creier.
În total, 90 de diferite efecte adverse au fost legate de aspartam, inclusiv:
După ce au vizionat filmul Dulcea nenorocire, mulţi oameni şi-au dat seama cu întârziere că suferă de reacţii la aspartam fără să ştie. Dacă bănuiţi că un îndulcitor artificial ar putea fi de vină pentru un simptom pe care îl aveţi, o modalitate bună de a pune capăt situaţiei este de a renunţa la el. Este uşor, trebuie doar să citiţi cu atenţie etichetele ingredientelor, pentru a evita toţi îndulcitorii artificiali.
Puteţi face următorul test:
- Eliminaţi toţi îndulcitorii din dietă timp de două săptămâni;
- După aceste două săptămâni, reintroduceţi un îndulcitor artificial la alegere într-o cantitate semnificativă (de trei ori pe zi);
- Faceţi acest lucru timp de două, trei zile şi observaţi cum vă simţiţi, comparativ cu perioada când nu aţi consumat îndulcitori;
- Totuşi, dacă nu observaţi nicio diferenţă în modul în care vă simţiţi după reintroducerea unui îndulcitor, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu ofere un răspuns advers imediat. Acest lucru nu înseamnă că sănătatea dumneavoastră nu va fi afectată pe termen lung.
În concluzie, dacă sunteţi în prezent consumatori de aspartam, trebuie să urmăriţi cele 90 de minute ale filmului Dulcea nenorocire, apoi să decideţi dacă merită cu adevărat riscul.
Traducere şi editare: Ecaterina Pop
Sursa: http://www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu