Fericirea poate fi atinsa prin respectarea unor reguli generale care, potrivit cercetatorilor, pot duce la implinirea unei persoane.
Accepta ce ai!
Cercetarile psihologice au aratat ca persoanele cu un grad ridicat de implinire au asteptari mai moderate, comparativ cu cei vesnic nemultumiti pentru ca isi doresc mereu mai mult. Doctorul Jose de Jesus Garcia Vega din cadrul Universitatii din Monterrey (Mexic) a atras atentia ca, desi este bine sa speram intotdeauna la mai bine, trebuie sa invatam sa ne bucuram de ce avem in prezent pentru a fi fericiti ACUM si AICI.
Bucura-te de ce faci!
Cei mai veseli oameni sunt cei care gasesc placere in activitatea de zi cu zi si nu pun mereu accent pe castigurile financiare sau pe faima. Nu exista niciun sens in a ramane blocat intr-un loc de munca pe care il detesti, unde nu suporti colegii, pentru ca – vrei nu, vrei – scarba si tristetea resimtite in timpul programului de serviciu se va prelungi si in viata persoanla. Relatia cu prietenii si cea cu familia sunt cele care au cel mai mult de suferit din acest fenomen, atrage atentia doctorul Vega.
Traieste pentru azi!
Nu are rost sa te impotmolesti in trecut, cauti cu disperare vina pentru esecurile prin care ai trecut. Pe de alta parte, nu trai mereu pentru viitor. Este firesc sa iti proiectezi un viitor in imaginatie, dar nu trebuie sa cazi in nefericire pentru ca acel viitor inca nu a venit.
Alege fericirea!
Sa nu-ti fie frica sa faci un pas inapoi si sa iti reevaluezi telurile. Dar fa-o cu o minte deschisa, obiectiv si fara teama. Acest proces necesita o atitudine pozitiva, in urma caruia poti alege, pur si simplu, sa te bucuri.
Apreciaza oamenii din jurul tau!
O mare parte din bucuria de zi cu zi o obtinem datorita persoanelor din jurul nostru care ne sunt aproape si ne sustin. Dar tine minte! Asa cum tu ai cativa oameni care iti aduc un dram de fericire, esti si tu pentru “cativa oameni” cineva care reuseste sa ii inveseleasca. Asadar, nu negliza relatiile sociale si apreciaza oamenii din jurul tau.
Tine-te ocupat!
Pentru a te trezi zambind dimineata trebuie sa fii activ. Din acest motiv, nu refuza invitatii in oras, asocieri in anumite grupuri, sau pur si simplu, nu sta singur, doar suntem fiinte sociale cu totii. “Construieste o viata sociala bogata, dar nu din obligatie, ci din placere”, atrage atentia profesorul in psihologie Eunkook M. Suh din cadrul Universitatii Yonsei din Seul.
Nu mai face comparatii!
Este bine sa ai ambitie pentru a face mai mult, dar nu ajunge la invidie, pentru aceasta trage dupa sine nefericirea, explica profesorul Claudia Senik de la Universitatea pariziana Sorbona. Din acest motiv, nu mai face comparatii intre tine si ceilalti, intre ce au altii si tu nu ai.
Fii tu!
La fel de bine cum nu trebuie sa iei pe altcineva ca reper pentru a te judecat, nici nu incerca sa fii alta persoane decat esti. Oamenii veseli sunt, de regula, cei spontani si naturali. Nici nu pune prea mult pret pe parerile celor din jur, caci indiferent cat iti judeca actiunile si deciziile, nu ei vor beneficia de binele de pe urma lor si nu ei vor trage raul care decurge din ele. Fii o persoana autentica, fii tu!
Termina cu grijile!
E timpul sa te mai “prostesti” un pic. Nu te lua mereu in serios. Oamenii bucurosi sunt constienti ca 90% din griji nu devin realitate, asadar nu are rost sa le mai aiba.
Organizeaza-te!
S-ar putea sa uiti cu un dram de invidie la oamenii boemi care fac totul sub impulsul momentului, fara sa planifice, dar adevarul este ca oamenii fericiti sunt si organizati. Da, isi permit si nebunii de moment, dar dincolo de acestea au si teluri proprii bine stabilite pe care le urmeaza. Asadar, organizarea tine mai mult de aceste aspiratii: afla ce vrei cu adevarat, dar nu face o obsesie din teluri.
Gandeste pozitiv!
Am auzit de nenumarate ori expresia aceasta, dar dupa o suta de studii in psihologie efectuate la nivel international, pe parcursul mai multor ani, este imposibil sa nu aiba un dram de adevar. Ba mai mult, Miriam Akhtar, unul dintre primii specialist in psihologie pozitiva din Marea Britanie atrage atentia ca atletii de succes se concentreaza pe a castiga cursa, nu pe teama de a o pierde. Prin urmare, incearca sa vezi partea plina a paharului. Optimismul este cel mai bun antidepresiv din lume.
Sursa: http://lyla.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu