miercuri, 31 iulie 2013

Dependenta incepe in creier – aici este tot ce ai nevoie sa stii

Cele mai recente cercetari in ce priveste dependenta sugereaza ca toate dependentele isi au radacinile in afectarea biochimiei cerebrale, nu in lipsa de vointa, defectele de caracter, tulburarile de personalitate sau spiritualitate.
In creier avem substante chimice numite neurotransmitatori, care regularizeaza ce gandim, simtim si cum ne comportam. Neurotransmitatorii implicati cel mai frecvent intr-o dependenta de orice fel includ serotonina, dopamina, GABA (acidul gama-aminobutiric), endorfinele si norepinefrina, dar mai sunt implicate si acetilcolina si anandamida in unele dependente.
Serotonina functioneaza ca un antidepresiv natural. Dopamina ofera sentimente de placere, motivare si focalizare, in timp ce GABA este similar unui sedativ natural, oferindu-ne relaxare. Endorfinele sunt asemenea unor opiacee naturale, care ofera alinare pentru durerea fizica si emotionala si fiecare dintre acestea ofera sentimente de buna dispozitie si pace. Norepinefrina furnizeaza energie, dar in exces este de fapt toxica pentru creier, in timp ce acetilcolina regularizeaza sistemul nervos autonom, functiile cognitive si memoria. Anandamida are un efect inhibitor asupra tuturor celorlalti neurotransmitatori.

Pentru ca acest organ, creierul, sa functioneze adecvat, neurotransmitatorii trebuie sa fie prezenti exact in cantitatile corecte.dependenta

Prea putin ori prea mult poate avea ca rezultat o larga varietate de simptome, incluzand, dar nelimitandu-se la: depresie, anxietate, iritabilitate, violenta, inabilitatea de a se concentra sau a-si reaminti, insomnie, hiperactivitate si pofta de substante de toate felurile care altereaza mentalul.
Neurotransmitatorii ar putea fi in dezechilibru anterior unei dependente, datorita unei diete sarace, deficientelor de nutritie, un polimorfism genetic, stres cronic, abuz din copilarie, toxine din mediu, sau traume cerebrale precum o comotie, care devin forta propulsoare pentru ca sa se dezvolte o dependenta, sau aceste substante ar putea intra in dezechilibru chiar de la substanta psihotropa.
Toate substantele psihotrope altereaza artificial si temporar neurotransmitatorii din creier. Efectele lor sunt realizate in doua moduri diferite; ele stimuleaza o intensa alimentare de neurotransmitatori care sa fie eliberati toti odata, si ele imita efectele neurotransmitatorului natural.
De exemplu, zaharul si alcoolul sporesc dopamina, serotonina, GABA si endorfinele, in timp ce heroina si alte opiacee imita endorfinele. Marijuana si ciocolata afecteaza anandamida. Nicotina afecteaza acetilcolina. Cocaina si amfetaminele sporesc dopamina, si Ativanul sau Valiumul imita GABA. Toate substantele datatoare de dependenta sporesc dopamina. Nivelul ridicat de serotonina, dopamina, GABA si endorifine genereaza o profunda euforie, bucurie, relaxare, placere si fericire, alina durerea fizica si emotionala si produc o senzatie exagerata de buna dispozitie si pace launtrica, stare la care se face referire in limba engleza ca “being high” – a fi in al noualea cer, deasupra lucrurilor, fara sa iti pese de ele.
In “End Your Addiction Now/Opreste-ti acum dependenta”, dr. Charles Gant explica faptul ca, creierul raspunde la stimularea artificiala a neurotransmitatorilor fie prin reducerea productiei si a sensibilitatii la un anumit neurotransmitator sau prin reducerea numarului de receptori pentru acel transmitator. Aceasta lasa creierul dependent de substanta psihotropa care trebuie sa indeplineasca indatoririle neurotransmitatorului afectat.

Dependentii nu poftesc in realitate la substanta care ofera dependenta; ei poftesc la ceea ce substanta face pentru creier.

Cu cat mai epuizati devin neurotransmitatorii, cu atat cineva devine  mai dependent de substanta datatoare de dependenta. Intrucat creierul nu mai produce sau raspunde corespunzator la proprii lui neurotransmitatori, atunci sunt experimentate poftele si sevrajul cand substanta nu mai este prezenta in sistem pentru a indeplini functiile neurotransmitatorului epuizat.
Neurotransmitatorii pot fi refacuti ca echilibru cu dieta corecta, suplimentele nutritive, si alte schimbari ale stilului de viata. Cand acest lucru este infaptuit, atunci poftele dupa substanta cauzatoare de dependenta dispar, si mentinerea sobrietatii nu mai este o lupta.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.drugabuse.gov/scienceofaddiction/brain.html
http://www.nida.nih.gov/DrugPages/addiction.html
http://learn.genetics.utah.edu/content/addiction/drugs/
http://www.naturalnews.com/041140_addiction_brain_chemistry_mental_health.html
Cynthia Perkins, doctor in educatie, este coach (antrenor) de sobrietate si fosta dependenta de multe substante, cu o perioada de 25 de ani de sobrietate neintrerupta si fara pofte, si fondatoarea Clean and Sober for Life Jump-Start Program (Programul Curat si Sobru de Repornire a Vietii), o alternativa in 12 pasi bazata pe stiinta. - dependenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu