Scris de
Hormoni: estrogen, progesteron, testosteron, tiroida, cortizol, insulina etc. Am auzit aceste nume si s-ar putea chiar sa stim cum functioneaza unele dintre acestea, dar hai sa fim cinstiti: chestia asta este complicata!
Am scris asta pentru ca sa va fac lucrurile mai usoare.
Am incercat timp de ani de zile sa inteleg hormonii, am gasit chiar unele solutii care tot continua sa apara in literatura si de la experti. Am gasit ca aceste solutii alina adesea nevoia de hormoni exogeni (din exteriorul corpului).
Lasati-ma sa spun altfel: SA NU luati hormoni daca nu ati incercat unele sau chiar toate metodele naturale de mai jos!
Chiar si femeile si barbatii sanatosi care urmeaza o dieta buna ar putea descoperi probleme cu oboseala, castigul in greutate, ceata mentala, etc. Echilibrarea hormonilor tai nu ar putea fi asa de dificila si ar putea sa iti sporeasca viata personala si profesionala in moduri pe care nu ti le-ai inchipuit niciodata.
Aici sunt ponturile cele mai importante:
1. Evita alimentele „albe”
In cartea Dr-ei Christiane Northrup, Planul alimentar, pentru echilibrarea hormonala, ea cere pacientilor sa elimine carbohidratii rafinati, precum zaharul, orezul alb, painea, alcoolul si alimentele facute cu faina alba, precum briosele, batoanele, pastele, pretzelii, si alte gustari de acelasi gen. As merge mai departe si v-as sugera sa faceti o incercare, timp de o luna complet fara grau. Cand il reintroduceti, tineti un jurnal cu simptomele, pentru a vedea daca ar trebui sa renuntati permanent la grau.
2. Suplimente cu acizi grasi omega-3
Obtinerea a mai multe grasimi polinesaturate omega-3 este unul dintre cele mai usoare moduri prin care va puteti echilibra hormonii. Aceste grasimi pot fi sub forma de ulei de alge. Semintele de chia, in si nuci toate au acid alfa-linoleic(ALA) care este mai dificil de convertit in omega-3 utilizabila.
3. Stati departe de uleiurile comerciale
Multe uleiuri comerciale contin grasimi omega-6, care duc la boli de inima si dezechilibre hormonale, pentru a numi doar cateva afectiuni. Exemple de uleiuri ce trebuie evitate: ulei vegetal, ulei de arahide, de rapita, de soia, margarina, sau alte grasimi modificate chimic. Alegeti grasimi/uleiuri precum cel din nuca de cocos, unt adevarat, ulei de masline(nu incalziti!).
Din magazinul nostru online poate fi achizitionat Ulei de cocos virgin organic Marina 500 ml
4. Imi pare rau sa spun asta, dar… LIMITATI cafeina
Cafeina in exces ridica nivelul de cortizol si incetineste functionarea tiroidei. Nu inseamna ca nu trebuie sa mai consumi vreodata cafeina, dar incearca sa o imperechezi cu mancare buna si grasa pentru o eliberare lenta a stimulentului.
5. Mancati ulei din nuca de cocos si avocado
Si alte surse sanatoase de grasimi saturate. Acesta este cel mai bun mod de a spori testosteronul sau hormonii feminini. Colesterolul este necesar pentru formarea de membrane celulare sanatoase si este un precursor al tuturor hormonilor steroizi (progesteron, estrogen, FSH – follicle-stimulating hormone/hormon de stimulare foliculara, etc.) Nu putem avea un echilibru hormonal adecvat fara cantitati adecvate de grasimi saturate.
6. Reglati-va leptina
Leptina este un hormon care regularizeaza foamea si metabolismul. Putem crea o deficienta a nivelului de leptina prin consumarea a prea mult zahar sau alimente procesate, sau prin micsorarea perioadei de somn – si ca rezultat, putem experimenta mai multa pofta pentru diverse alimente si un metabolism mai lent. Remediul? Mancati alimente integrale, stati departe de zahar si dormiti indeajuns.
7. Luati in considerare suplimentarea cu vitamina D
Vitamina D actioneaza ca un hormon in corp, iar deficienta acestei substante a fost pusa in legatura cu alergii, astm, luatul in greutate, oboseala, alergii alimentare si chiar cancer. Cel mai bine este sa fie obtinuta de la soare, dar adesea lumina soarelui nu este de ajuns. Nivelul de vitamina D poate fi testat de furnizorul vostru de servicii medicale, iar suplimentele de vitamina D pot fi gasite in diferite forme.
8. Luati in considerare radacina de maca
Radacina de maca este un tubercul din familia ridichiei si care are o indelungata istorie de sporire a producerii de hormoni si a libidoului. Multe femei observa mai putine simptome premenstruale, fertilitate sporita, si imbunatatirea starii pielii, in timp ce barbatii observa o sporire a producerii de sperma, a libidoului, si un somn mai bun. Maca mai are si un inalt continut de minerale si acizi grasi esentiali, facand-o astfel excelenta pentru hormoni. Are gust bun in smoothie si mai este disponibila sub forma de capsule.
9. Capatati mai multe fibre
Introduceti mai multe fibre in dieta prin consumul de fructe si legume crude. Fibrele se leaga de estrogenul vechi, curatindu-l din sistem, si ducand la un mai bun echilibru in general. Asta este bine pentru barbatii si femeile care sufera de o predominanta a estrogenului.
10. Mancati mai multi fitonutrienti
Vorbesc despre plante crude verzi, intre 3 si 5 portii pe zi. Asta este mult, dar nu este greu, daca incorporati vegetalele intr-un smoothie la inceputul zilei si apoi mai tarziu mancati o salata.
11. Faceti 8 exercitii de sprint de cateva ori pe saptamana
Eu am o slabiciune pentru exercitiile lungi si lente cardio, asa ca asta este greu pentru mine, dar merge. Exercitiul meu favorit in acest stil este de a ma incalzi 2-3 minute la banda de alergat, apoi maresc viteza pentru un sprint de 30 de secunde. (Ritmul care imi este convenabil este de circa 13-14 km/ora.) Apoi micsorez viteza la un jogging comfortabil (in cazul meu, 10 km/ora). Faceti 8 reprize de sprint si ati terminat! Este rapid, dar epuizant.
12. Recunoasteti perturbatorii hormonali din dulapul de la baie
Cunoastem doar varful aisbergului in ce priveste perturbatorii hormonali endocrini. Este greu de evitat totul, dar incercati sa evitati pe acestia:
•Parabeni
•Ftalati
•Bisfenol-A (BPA)
Lista cuprinzatoare a perturbatorilor endocrini este de circa 870! Si nici macar nu ii cunoastem pe toti.
13. Tineti stresul sub control
Chiar daca faceti orice altceva in mod corect, daca sunteti stresati, inaltele niveluri de cortizol va vor dezechilibra toti hormonii. Desi despre inaltul nivel al cortizolului se crede in mod obisnuit ca fiind ceva ce afecteaza doar pe oamenii care se lupta cu cresterea in greutate, chiar si oamenii zvelti trebuie sa se ingrijoreze despre cortizol: cercetatorii de la universitatea Yale, de exemplu, au gasit ca femeile zvelte care aveau cortizolul mare, aveau si mai multa grasime abdominala.
14. Luati in considerare renuntarea la hormonii sintetici, cum ar fi pilulele anticonceptionale
Cu exceptia cazului absolut necesar pentru controlul conceptiei sau al altei afectiuni, sugerez ca sa cititi o excelenta postare pe acest site (in lb. eng.) privitoare la controlul hormonal al natalitatii.
15. Daca aveti probleme menstruale sau de menopauza, incercati mielareaua (Vitex agnus-castus)
Se crede ca mielareaua actioneaza prin eliberarea de prolactina din glanta pituitara. Nivelul ridicat al prolactinei mai poate cauza un ciclu menstrual neregulat sau chiar absenta acestuia. Mielareaua mai este inclusa in multe combinatii de plante medicinale pentru a ajuta in cazul simptomelor premenstruale sau de menopauza.
Sursa:
http://www.mindbodygreen.com/0-11099/15-tips-to-balance-your-hormones-hint-you-dont-need-to-take-hormones.html – despre hormoni
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro/15-ponturi-pentru-a-ti-echilibra-hormonii/
Ei de la voi sau voi de la ei? Ca nu se poate sa fi gandit la fel... :))
RăspundețiȘtergerehttps://viataverdeviu.ro/15-ponturi-pentru-a-ti-echilibra-hormonii