© Colaj: Vocea Rusiei
Amploarea sprionajului electronic impresionează. Potrivit ziarului, care citează documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, în perioada 10 decembrie 2012-8 ianuarie 2013, serviciile secrete americane au interceptat peste 70 milioane de convorbiri telefonice ale francezilor.
Spionaţi au fost nu doar eventualii terorişti, ci şi reprezentanţi guvernamentali şi membri ai cercurilor de afaceri din Franţa. După cum a menţionat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, expertul în inteligenţă competitivă Evgheni Iuşciuk, NSA putea să furnizeze cu uşurinţă o parte din informaţii reprezentanţilor mediului de afaceri din SUA.
„Schimbul de informaţii între serviciile secrete şi cercurile de afaceri americane au început încă în perioada când sateliţii de spionaj transmiteau date privind recoltele culturilor de cereale din întreaga lume, inclusiv din Uniunea Sovietică. Informaţiile obţinute conţin date comerciale perţioase, care pot contribui la îmbunătățirea competitivităţii SUA în domeniile economic şi politic”.
Noile dezvăluiri despre spionajul digital derulat de serviciile secrete americane vor înrăutăţi, cu siguranţă, dialogul dintre Paris și Washington, însă o răcire pe termen lung a relaţiilor este puţin probabilă. „Greutatea” politică va avantaja SUA şi de această dată, consideră Ivan Pavlov, preşedintele Institutului pentru Dezvoltarea Libertăţii Informaţiei.
„America este o ţară bogată, care manifestă un comportament dur şi promovează consecvent o politică de asigurare a propriei securităţi. De aceea, nimeni nu trebuie să se aştepte la favoruri din partea SUA”.
Între timp, a fost lansată o ipoteză foarte interesantă cu privire la motivele pentru care au fost făcute publice informaţiile secrete: „inamicul numărul 1 al naţiunii americane Edward Snowden ar putea fi un pion în jocul murdar al clanurilor bancare din SUA, afirmă Evgheni Iuşciuk.
„Scurgerile de informații despre interceptările electronice lovesc în agenţiile de securitate, iar, prin urmare, băncile se află în avantaj. De aceea, SUA ca stat, ca membru al procesului internaţional, va pierde, iar activitatea CIA, NSA şi FBI va fi mult mai dificilă. Astfel, bancherii, care încearcă să limiteze puterea agențiilor de forţă, vor avea de câştigat, deoarece o forţă de securitate slabă, preocupată mai mult de rezolvarea propriilor probleme, avantajează business-ul”.
Chiar dacă lucrurile stau aşa, ecourile scandalului au lovit puternic în orgoliul serviciilor americane de informaţii. Probabil urmează o răzbunare, pentru că ele nu au manifestat niciodată generozitate faţă de propriii cetăţeni sau ai altor state.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu