Deceniul trecut a arătat o creștere economica lentă și constantă de-a lungul continentului Africa. Dar economistul Charles Robertson are o ipoteză îndrăzneață: Africa este pe cale să explodeze. El vorbește din punctul de vedere al câtorva indicatori -- de la creșterea nivelurilor de educație la investiția globală extinșă (și nu numai din China) -- ceea ce l-a făcut să prezică creșterea rapidă pentru un miliard de oameni, mai devreme decât vă așteptați.
Africa prosperă. Veniturile pe cap de locuitor s-au dublat din 2000, și această prosperitate are impact asupra tuturor. Speranța de viață a crescut cu un an, la fiecare trei ani în ultimul deceniu. Asta înseamnă că dacă un copil african se naște astăzi față de acum trei zile, va avea o zi de viață în plus la finalul duratei de viață. Este chiar atât de rapid. Rata infecțiilor HIV au scăzut cu 27 la sută: anual 600.000 de oameni mai puțin se infectează cu HIV în Africa sub-sahariană. Lupta contra malariei este câștigată, rata morții din cauza malariei a scăzut cu 27% conform ultimelor date ale Băncii Mondiale. Capcanele contra malariei chiar joacă un rol. Și asta nu ar trebui să ne surprindă, deoarece toată lumea prosperă. Dacă vă uitați la Roma Imperială în anul 1 î.H., au fost cam 1800 de ani când nu prea a fost cine știe ce prosperitate. Dar atunci oamenii pe care romanii i-ar numi barbari scoțieni, strămoșii mei, au participat la revoluția industrială, iar în secolul 19, prosperitatea a început să se dezvolte, și s-a dezvoltat din ce în ce mai repede, având un impact asupra tuturor. Nu contează dacă era jungla din Singapore sau tundra din nordul Finlandei, Toți se trezesc implicați. Este doar o chestiune de când se întâmplă inevitabilul.
Printre motive cred că se întâmplă chiar acum este calitatea conducerii de-a lungul Africii. Cred că majoritatea din noi ar cădea de acord ca în 1990, cel mai bun politician din lume a fost african, dar mă întâlnesc cu oameni geniali de-a lungul continentului tot timpul, ei fac reforme care transformă situația economică a țărilor lor.
Citeste articolul integral aici;
Sursa: http://www.capital.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu