In biserica, busuiocul este folosit la sfintirea apei, a locurilor si a oamenilor, alunga duhurile rele si aduce belsug in casa. Pentru sanatate, busuiocul are foarte multe efecte benefice asupra organismului nostru.
Originile plantei
Originar din India si cunoscut inca de acum 3 milenii, busuiocul s-a raspandit in intreaga lume. In India se spune ca busuiocul este planta lui Krishna si a lui Vishnu, doua zeitati hinduse, si ca un bun hindus nu se duce la culcare fara o ramurica de busuioc de piept pentru a calatorii pe taramurile paradiasiace in timpul somnului. In Romania, busuiocul a fost cunoscut si numit ca fiind planta dragostei si a feritilitatii iar la greci este o planta sacra.
Busuiocul si rolul sau in Biserica Crestin-Ortodoxa
In biserica, busuiocul este folosit la facerea aghiasmei si la sfintit. Cu ajutorul unui buchetel de busuioc, care se scufunda in aghiasma, se imprastie apa sfintita pentru curatarea si sfintirea unui loc si pentru alungarea duhurilor rele. De asemenea, in slujbele din casa, apa se sfinteste cu ajutorul unui buchetel de busuioc si a unei cruci din argint. Busuiocul se pune si la icoane pentru a atrage protectia lui Dumnezeu asupra casei si asupra oamenilor din ea. De Boboteaza, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-l visa pe cel ursit.
10 beneficii ale busuiocului de Pasti
Consumul de busuioc previne si vindeca toxiinfectiile alimentare
In perioada Pastilor, toxiinfectiile alimentare sunt foarte des intalnite. In acest sezon, substantele volatile continute de busuioc sunt cele care ne feresc de infectiile tubului digestiv cauzate de bacteriile din alimente. Pentru a evita sau vindeca toxiinfectiile alimentare se recomanda consumarea busuiocului crud in salate, ca si condiment in prepararea mancarurilor sau sub forma de ulei volatil in apa. Busuiocul distruge E.Coli, stafilococul auriu si listeria. El este bun si in cazurile de diaree.
Busuiocul este un puternic detoxifiant
Dupa masa bogata de Pasti, o cura de detoxifiere este necesara. Oamenii de stiinta au descoperit ca frunzele de busuioc contin niste substante care actioneaza direct asupra celulelor hepatice, crescand potentialul lor metabolic si determinand o reactie in lant: creste viteza de metabolizare a toxinelor (carne, prajeli, E-uri, coloranti, pesticide etc.), creste sinteza enzimei care distruge alcoolul din corp, scade efectul nicotinei, scade absorbtia grasimilor etc. Toate aceste efecte se pot vedea si dupa trei saptamani de consumat cate o cana de ceai de busuioc in fiecare zi. Dupa Sarbatorile Pascale, o cura cu busuioc este foarte buna pentru detoxifierea organismului.
Cu ajutorul busuiocului reducem glicemia
Prea multe prajituri de Pasti? Datorita efectelor pe care busuiocul le are asupra functionarii ficatului si a pancreasului, acesta din urma raspunde mai bine la variatiile glicemice din organism si poate reduce cu 50% riscul crizelor de variatie glicemica. Oamenii de stiinta spun ca busuiocul este o planta miraculoasa in tratarea diabetului de tip II.
Busuiocul - tonic al sistemului nervos
Oamenii de stiinta sustin ca busuiocul contine substante active care ajuta la o mai buna oxigenare celulara. De asemenea, el reduce nivelul de cortizol din organism. Astfel, organismul nostru reactioneaza mai bine in fata conditiilor de stres inducand un sentiment de bine, o stare de optimism si de incredere.
Busuiocul, adjuvant in oboseala si oboseala cronica
Datorita faptului ca busuiocul este un tonic al sistemului nervos si are actiune antidepresiva, s-a constatat ca este foarte bun si in tratarea oboselilor si a eforturilor intelectuale prelungite. Consumul de infuzie de busuioc stimuleaza circulatia cerebrala si ajuta la relaxarea si refacerea psihomentala. Se recomanda administrarea unui amestec de 4 linguri de pulbere macinata amestecate cu 12 linguri de miere si patru de polen, in cure de 10 zile cu 5 zile pauza, cate 4-6 linguri pe zi.
Riscul de infarct, redus prin consumul de busuioc
Consumul de busuioc protejeaza arterele coronare, subtiaza sangele, il purifica, previne depunerea colesterolului si scade tensiunea arteriala datorita substantelor antioxidante pe care acesta le contine. Folosit in salate, in infuzii sau ca si condiment, busuiocul poate reduce riscul de infarct.
Viermii intestinali, eliminati cu busuioc
Busuiocul are proprietati antibacteriene si diuretice si ajuta la eliminarea viermilor intestinali, actionand ca un antibiotic fara sa afecteze flora bacteriana in vreun fel. De asemenea, busuicul actioneaza ca tonic asupra stomacului si intareste sistemul imunitar.
Cistita se trateaza cu busuioc
Datorita proprietatile sale antiinflamatoare, diuretice, antivirale si antibiotice, o cura cu busuioc poate vindeca cistita. Cura se tine 7-14 zile, timp in care, zilnic, se beau 3 cani de ceai de infuzie in care se adauga cate 3 picaturi de ulei volatil de busuioc.
Busuiocul reduce durerile reumatice
Cercetatorii de la Colegiul de Farmacie Poona din India au facut un studiu in urma catora tinctura de busuioc a redus inflamatiile reumatice cu 73 % in cazurilor bolnavilor suferinzi. Se recomanda folosirea cataplasmelor cu tinctura sau cu infuzie de busuioc in locurile dureroase, de cateva ori pe zi. De asemenea, tinctura de busuioc se poate administra si intern, diluata in apa (1 lingurita la 100 ml).
Sursa: www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu