Muntele Nemrut Dagi gazduieste unul dintre cele mai misterioase sanctuare din toate timpurile. A fost descoperit in 1881, de catre arheologii germani, care au scos la iveala mai multe elemente ce ne aduc aminte de istoria dacilor. Chiar si dupa numele muntelui, Nemrut Dagi – care insemna in turca nemurirea dacilor sau dacii nemuritori – realizam ca istoria stramosilor nostri este mai complexa decat ne puteam imagina.
Orasul megalitic se afla la o altitudine de peste 2000 de metri, pe unul dintre platourile din Muntii Anti Taurus, Turcia. In urma sapaturilor efectuate, arheologii nu au ajuns la o concluzie clara, dar atribuie constructiile si statuile descoperite, civilizatiei commagenilor. Acestia l-au avut ca rege pe Antioch I, care, din motive necunoscute, a declarat independenta micului regat, in anul 80 i.C.
Chiar daca era vorba despre un popor cu putini locuitori, care traia pe un petec de pamant aflat la confluenta a doua civilizatii imense – cea greaca, la apus si cea persana la rasarit – commagenii au lasat o mostenire culturala incredibila. Complexul, acoperit cu pietricele albe, cuprinde o piramida conica, doua temple si multe statui sculptate in piatra. Mormintele sub forma de tumuluri, aflate pe marginile complexului, au fost pradate inca din antichitate, de catre legiunile romane, care au decapitat si colosalele statui, de 8-10 metri.
Mormintele-tumule au fost ridicate in est, vest si nord, din roca muntelui, avand o curte interioara. Cel mai impunator, aflat in estul sanctuarului, are o terasa larga, in care au fost amplasate cinci statui colosale, un altar piramidal pentru focul vesnic inchinat zeului Mitra si temple din care au ramas ramasite de zid. Zeii care tronau in fata tumulului sunt Apollo – Mithra, zeul Soarelui, Nuna – zeita fertilitatii, Jupiter – Oromasdes, Ares – Herakles – Artagnes, zeul razboiului.
Dacii nemuritori
Regele Antioch I le-a inoculat oamenilor sai ideea de nemurire. Astfel, fiecare individ care traia pe muntele sfant se considera egal cu orice zeu. Aceasta idee a fost infatisata si prin sculpturile din piatra, ramase mostenire peste ani. Antioch I se afla in diferite ipostaze de prietenie cu numerosi zei, ceea ce i-a pus pe ganduri pe istorici si arheologi.
Un alt fapt interesant este ca aceasta civilizatie nu a fost asimilata de niciun mare imperiu. Acest fapt denota ca commagenii aveau radacini culturale si credinte extrem de puternice, la care se mai adauga si ideea de egalitate cu zeii.
De remarcat mai este si faptul ca infatisarea acestor oameni misteriosi aduce izbitor de bine cu cea a stramosilor nostri, dacii. Probabil ca a existat o legatura stransa intre cele doua popoare, pentru ca altfel nu se pot explica aceste similitudini.
De remarcat mai este si faptul ca infatisarea acestor oameni misteriosi aduce izbitor de bine cu cea a stramosilor nostri, dacii. Probabil ca a existat o legatura stransa intre cele doua popoare, pentru ca altfel nu se pot explica aceste similitudini.
Misterul inca persista
Muntele Nemrut Dagi ramane cel mai misterios loc din Turcia. Numeroasele inscriptii descoperite in situl arheologic nu i-au putut ajuta pe experti sa determine, cu exactitate, istoria acestui popor misterios. De exemplu, un text antic descoperit pe muntele sacru, sustine ca la doar cativa ani dupa moartea regelui Antioch I, o stea uriasa a aparut pe cer. Din acest loc ar fi plecat magii spre Bethlehem, urmarind indicatiile precise ale luminii de pe cer.
Aceste descoperiri nu doar ca au ridicat foarte multe intrebari despre Muntele Nemurirea Dacilor, dar a si adancit misterul cu privire la un popor parca rupt din randul dacilor.
Editura For You pe Facebook http://www.facebook.com/ people/@/106288586121904
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu