Construcții închinate unor zeități necunoscute, inscripții într-un alfabet indescifrabil, urme ale unor civilizații vechi de peste 5000 de ani. Toate acestea se găsesc pe teritoriul României și toate sunt lăsate uitării. Megaliţii sunt, de fapt, monumente preistorice cu funcții funerare sau religioase, care ar putea să deschidă o nouă perspectivă asupra trecutului nostru.
În anii '70, arheologul peruan Daniel Ruzo a cercetat platoul Bucegi și a demontat vechile teorii cu privire la originea stâncilor. El a venit în România după ce a constatat asemănări între sfinxul din Carpați și cel din Anzi. Ruzo a realizat documentarul „Mistere în piatră”, în care susține că stâncile din Carpați și cele din Anzi ar fi de fapt operele unei culturi străvechi.
După ce a rulat numai de două ori la cinematograful Scala din Bucuresti, filmul a fost interzis de Securitate. Peruanul a fost nevoit să părăsească țara noastră și, culmea, să plătească pentru a obține un exemplar al propriei pelicule.
„Daniel Ruzo avea o minte destul de largă să perceapă că piramidele din Egipt pot fi asemuite cu piramidele aztecilor, că megaliții din Europa și șirurile de megaliți de la Carnac și din alte părțise asemuie. Ruzo a tras concluzia că aici, în țara noastră, s-au dezvoltat primele civilizații”, spune Silviu Dragomir, cercetător și președinte executiv al Societății Cultural-Științifice Getica.
Simple fabulații sau purul adevăr? Nici măcar autoritățile nu pot să răspundă la aceste întrebări. Sergiu Nistor, secretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului, spune că nu este sigur că megaliții din Bucegi sunt monumente ale naturii.
„Baza este naturală, adică este fond natural cum e, de exemplu, la Babele. Nu sunt pietre aduse de undeva, ele sunt la locul lor. Este creație naturală și probabil, ici și colo, ajutor uman ca să se ajungă dintr-o direcție sau alta. Dacă observau o formă cum este Sfinxul, un cap de om, puteau foarte bine să mai scobească ochiul și să obțină ceva și mai de efect”, consideră Mircea Țicleanu, șef departament la Muzeul Geologic al României.
Cert este că, spre deosebire de români, peruanii știu cum să își promoveze civilizația străveche și să facă mulți bani din povești și legende, pe Internet, oricine poate cumpara, DVD-uri, fotografii și sepoate documenta despre legendele locale. În Romania, în schimb, autoritățile nu știu sau nu vor să valorifice potențialul turistic al stâncilor din Bucegi.
Urmăriți reportajul întreg în materialul video atașat sau pe pagina emisiunii „România din interior”.
http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Din+Interior/Secvente+emisiune/DIN+INTERIOR++Misterele+Romaniei+megalitice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu