ÎN FIECARE AN, PE 6 AUGUST, JAPONIA ÎNCREMENEŞTE. 6 August 1945 este ziua celei mai dramatice experienţe din istoria omenirii: ea se numeşte simplu Hiroshima.
La ora 8, 15 minute şi 17 secunde s-au împlinit exact 66 de ani de la lansarea primei bombe atomice. Este experimentul dorit de toţi, în Al doilea Război Mondial, dar, cu care America şi-a demonstrat supremaţia incontestabilă şi a anunţat dominaţia sa mondială, incontestabilă!
La ora 8, 15 minute şi 17 secunde s-au împlinit exact 66 de ani de la lansarea primei bombe atomice. Este experimentul dorit de toţi, în Al doilea Război Mondial, dar, cu care America şi-a demonstrat supremaţia incontestabilă şi a anunţat dominaţia sa mondială, incontestabilă!
La ora 8 şi 9 minute avionul “Enola Gay” se afla deasupra Hiroshimei ascuns după nori. Două minute mai tîrziu avionul s-a plasat in pozitie de lansare la o altitudine de 9.500 de metri, ieşind brusc din nori. La ora 8,15 minute şi 17 secunde “Little Boy” spinteca aerul, dupa care avionul a executat un viraj rapid de 158 de grade. Explozia se produce după 43 de secunde, la 565 de metri deasupra pămîntului. Capsa provoacă detonarea încărcăturii primare care a împins cu o viteză de 1.500 de metri pe secundă un mic fragment de Uraniu 235 spre a-l face să se ciocnească cu unul mai mare, de formă conică amplasat în partea din faţă a bombei. 8 şi 16 minute. Timpul se opreşte în loc. Explozia atomică a dezvoltat o energie echivalentă cu cea a aproximativ 13.500 tone de TNT şi a izbucnit o lumină de parcă s-ar fi dezintegrat o stea; a fost un fulger care a orbit 300 de mii de oameni şi a făcut să dispară orice umbră chiar şi din cele mai întunecate unghere. După lumină, a urmat explozia şi totul s-a sfîrşit. Omenirea trăia deja în Era Atomică!
După 66 de ani, Japonia trăieşte, din nou, coşmarul atomic. Materialele radioactive se scurg, în continuare, de la Fukushima, la aproape cinci luni după ce a fost afectată de seismul devastator din 11 martie şi tsunamiul care i-a urmat. Cutremurul cu magnitudinea 9, care s-a produs la 11 martie în largul coastei de nord-est, a declanşat un tsunami puternic, iar evenimentele au provocat explozii la reactoarele centralei de la Fukushima. La sfîrşitul lunii iunie, guvernul japonez a anunţat că dublul dezastru nuclear ar putea costa ţara pînă la 210 miliarde de dolari. Estimările nu includ, însă, pagubele provocate de criza nucleară, a precizat guvernul.
6 şi 9 august (bombardamentul de la Nagasaky) ne fac să ne gîndim şi la terorismul nuclear, tot mai probabil în epoca aceasta de dezintegrare planetară. Bombele nucleare rămîn, deocamdată, un vis pentru terorişti, însă cele murdare, radiologice sînt o realitate cumplit de aproape! O bombă murdară nu este o “armă de distrugere în masă”, ci este o “armă de dezmembrare a maselor”, unde contaminarea şi neliniştea sînt principalele obiective ale teroriştilor. În contextul mondial actual, nu sîntem departe de a afla cum stau lucrurile cu bombele murdare, “dispozitive de dispersie radiologice” (DDR) care combină o explozie convenţională, aşa cum este cea cu dinamită, de exemplu, cu materiale radioactive. Termenii bombă murdară şi DDR sînt deseori schimbaţi între ei de către mass-media. Suficient, însă, pentru o încremenire globală! Fie ea, deocamdată, doar la nivel ideatic!
Sursa: MERKAVA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu