Citez:Grecia va sapa un “sant de aparare” lung de 120 km la granita cu Turcia
Grecia a inceput constructia unui “sant de aparare” lung de 120 de km in partea de nord-est, pe granita cu Turcia, pentru a opri fluxul de imigranti ilegali si pentru a bloca un posibil atac terestru din partea tarii vecine, informeaza ziarul elen Vima, citat de RIA Novosti. Conform sursei citate, santul va avea o latime de 30 de metri si o adancime de 7 metri.
Din cei 120 de km, cat va avea in total canalul de aparare sapat de-a lungul raului Evros, 14,5km au fost deja sapati, informeaza cotidianul grec. Guvernul de la Atena a acuzat de mai multe ori Turcia ca nu face suficiente eforturi pentru a stopa fluxul de imigranti ilegali catre Grecia si ca ignora un acord de reprimire a lor semnat intre cele doua tari.
Grecia a inceput constructia unui “sant de aparare” lung de 120 de km in partea de nord-est, pe granita cu Turcia, pentru a opri fluxul de imigranti ilegali si pentru a bloca un posibil atac terestru din partea tarii vecine, informeaza ziarul elen Vima, citat de RIA Novosti. Conform sursei citate, santul va avea o latime de 30 de metri si o adancime de 7 metri.
Din cei 120 de km, cat va avea in total canalul de aparare sapat de-a lungul raului Evros, 14,5km au fost deja sapati, informeaza cotidianul grec. Guvernul de la Atena a acuzat de mai multe ori Turcia ca nu face suficiente eforturi pentru a stopa fluxul de imigranti ilegali catre Grecia si ca ignora un acord de reprimire a lor semnat intre cele doua tari.
Grecia a anuntat de asemenea ca va construi un gard de protectie lung de 12,5km in aceeasi regiune, starnind criticile mai multor organizatii umanitare, printre care si Agentia pentru Refugiati din cadrul Natiunilor Unite.
Citez:Ce razboi asteapta Grecia?
Grecia e in abis, cetatenii sunt iritati de atata austeritate, dar tara pare ca se pregateste derazboi, inarmandu-se conform ultimelor standarde tehnologice militare. Grecia cumpara tancuri, submarine si arme letale de foc. Cine si cat castiga din afacere?
In anii trecuti, industria germana de armament a castigat destul de multi bani in urma contractelor incheiate cu statul grec. Cele mai cautate masinarii de razboi, in Grecia, sunt tancurile “Leonard” precum si ultima generatie de submarine, un exemplar din aceste doua categorii costand cateva sute de milioane de euro, noteazaDeutsche Welle.
In urma presiunilor publice, Grecia nu va cumpara 6 submarine ci doar 4, dar grecii raman tot contrariati de achizitiile Guvernului, intrebandu-se ce razboi ii asteapta si privesc ingrijorati catre vecinul turc. Un vecin de care ar trebui sa se teama, daca asculta declaratiile catorva categorii de polticieni si grupuri de generali ai armatei, care avertizeaza ca inamicul de le est nu doarme.
Interesant este ca Germania serveste cu deosebita placere ambele tari. In urma cu trei ani, turcii au cumparat trei submarine de la acelasi concern german, cu care grecii au contract, “HDV” din Kiel. Suma platita de turci pentru trei submarine de ultima generatie, produse in Germania: 2,5 miliarde euro.
Citiţi şi:
Echipa de Interventie Rapida la Frontiere (RABIT) trimisa de Uniunea Europeana la granitele Greciei pentru a preveni imigratia ilegala este neputincioasa, in pofida costurilor mari pe care le presupune si a echipamentelor performante, relateaza The Daily Mail, in editia electronica.
Echipa a fost trimisa in noiembrie in Grecia, pentru a ajuta la combaterea imigratiei ilegale pe la granita cu Turcia. Ofiterii din cadrul RABIT nu pot insa intoarce imigrantii din drum si nici nu-i pot trimite in tarile de origine, se arata intr-un raport intocmit de membri ai Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor, care au vizitat echipa.
“Ei nu pot intercepta imigrantii pana cand nu trec granita in Grecia si nici nu ii pot trimite inapoi”, afirma raportul. Ofiterii nu pot opri imigrantii inainte de a trece granita deoarece ei actioneaza in cadrul UE.
Echipa, care face parte din agentia de frontiere europeana Frontex, nu are puterea nici sa trimita imigrantii inapoi in tarile de origine, decat daca pot dovedi de unde au venit. Dar multi imigranti isi distrug documentele, astfel ca este imposibil de stabilit tara de origine.
Aproximativ o jumatate dintre imigrantii ilegali care incearca sa intre in UE vin pe la granita terestra de 200 de kilometri dintre Turcia si Grecia. Raportul parlamentarilor britanici afirma ca aceasta este principalul punct de trecere pentru imigrantii care incearca sa ajunga in Europa. Potrivit raportului, controlul frontierelor trebuie consolidat in Turcia, inainte ca aceasta tara sa poata adera la UE. (Mediafax)
Citiţi şi următorul articol din data de 10 Iulie 2010
In plina criza, Grecia cumpara submarine de la Germania
Grecia, confruntata cu o grava criza economica ce a afectat sistemul financiar global, cheltuieste peste un miliard de euro cu doua submarine pe care le-a cumparat de la Germania, tara care a ridicat cele mai mari exigente inainte de a fi de acord sa participe la planul de salvare a natiunii elene.
Mai mult, Grecia se gandeste sa-si mai ia si sase fregate si 15 elicoptere de la Franta. In ultimii ani, Grecia a cumparat peste 24 de avioane F-16 de la Statele Unite, pentru care a platit peste 1,5 miliarde de euro.
In timp ce pensiile au fost scazute cu 5% si toate sectoarele economice ale Greciei sunt afectate de drastice reduceri de cheltuieli, necesare pentru a evita falimentul, guvernul de la Atena nu a umblat la bugetul apararii, scrie The Wall Street Journal.
Grecia, cu o populatie de numai 11 milioane de locuitori, este cel mai mare importator de arme conventionale din Europa si pe locul al cincilea in lume, dupa state precum China, India, Emiratele Arabe si Coreea de Sud. Cheltuielile militare ale Greciei sunt cele mai mari din Uniunea Europeana raportat la Produsul Intern Brut. Aceste cheltuieli au fost unul dintre factorii care au dus la acumularea datoriei nationale uriase a Greciei.
Cheltuieli cu mari semne de intrebare..
Printre cheltuielile Greciei asupra carora planeaza mari semne de intrebare se numara insa achizitionarea a doua submarine noi a caror valoare depaseste un miliard de euro. Grecia mai are insa opt submarine.
Acordul de achizitionare a submarinelor germane a fost anuntat in martie, cand era clar ca tara se indreapta catre faliment. Acordul prevede in total de sase submarine, care vor fi achizitionate printr-o tranzactie complicata, ce a inceput in urma cu zece ani, cu firme germane.
In ceea ce priveste achizitiile de armament din Franta, Ministerul Apararii din aceasta tara a confirmat, in luna mai, ca autoritatile elene doresc sa continue negocierile.
Vicepremierul elen Theodore Pangalos ar fi declarat in mai ca “s-a simtit obligat sa cumpere arme de care tara nu are nevoie”, iar aceste acorduri militare il fac acum sa simta “o rusine nationala”.
Unii oficiali europeni au acuzat Franta si Germania ca fac din intelegerile lor militare cu Grecia o conditie pentru participarea la salvarea financiara a acestei tari, acuzatie, evident, negata. Germania a spus ca tranzactia cu submarine era punctul culminant al unui contract mai vechi, semnat cu mult inainte de criza din Grecia.
Germania este, pe de alta parte, tara care suporta cel mai mult povara planului de salvare a Greciei, insa a fost, totodata, si cea mai vocala in a condamna Atena pentru modul nechibzuit de a se administra financiar. Cancelarul german Angela Merkel a cerut pe un ton foarte ferm guvernului elen “sa-si faca temele” in ceea ce priveste reducerea indatorarii. Insa acordurile militare arata cum Germania si alti creditori au beneficiat, intr-un fel, de pe urma risipei de care a dat dovada Grecia si cum aceste intelegeri se intorc acum impotriva lor, comenteaza WSJ.
In luna mai, unitatea pentru investigarea criminalitatii economice a inceput sa analizeze toate acordurile de armament din ultimii zece ani – in valoare totala de aproape 16 miliarde de euro – pentru a determina daca Grecia a cumparat la suprapret sau a facut achizitii militare nenecesare.
Procurorii germani investigheaza, pe de alta parte, daca oficialii greci au fost mituiti cu milioane de euro pentru a incheia tranzactia cu submarine.
Sursa: BLOG CREȘTIN ORTODOX
Sursa: BLOG CREȘTIN ORTODOX
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu