Castravetii sunt legume de vara foarte sanatoase si gustoase cu beneficii uimitoare asupra sanatatii
Proprietatile castravetelui
1 Apa
Castravetele are un continut foarte mare de apa, in proportie de aproximativ 96% . consumul de castraveti hidrateaza si revitalizeaza organismul.
2.Calorii
Castravetele are extreme de putine calorii si ca orice produs vegetal este total lipsit de colesterol, fiind ideal in dietele de slabit.
3 Minerale
Castravetele este un rezervor de minerale, care se concentreaza in primul rand in coaja si in al doilea rand in seminte.
Decojirea castravetelui este ‘contraindicata’ deoarece odata cu coaja se pierd minerale si vitamine pretioase.
Dintre cele mai importante minerale continute de castravete amintim:
- Potasiu
- Fier
- Siliciu
- Magneziu
- Fosfor
4 Vitamine
Castravetele este o sursa bogata de vitamine, care se concentreaza mai ales in coaja:
- Vitamina C
- Vitamina A
- Vitamine din complexul B
5 Enzime
Castravetele contine enzime specifice care ajuta in procesul de digestie si metabolism.
6 Castravetii murati
Castraveti murati isi pierd vitaminele dar nu si mineralele. Ei ajuta in procesul de digestie, fiind indicati in asociere cu mesele copioase.
sursa foto:sxc.hu
Castravetele- in ajutorul sanatatii
Castravetele este indicat a se consuma in anumite afectiuni, datorita multiplelor sale proprietati.
1. Diuretic
Castravetele este un aliment foarte diuretic prin continutul sau ridicat de apa si saruri minerale.
O cura de castraveti de minim 500-700 g pe zi este adjuvanta in infectiile urinare, previne formarea calculilor renali, elimina retentia de lichide din organism prin stimularea functiei renale. Castravetele are un puternic rol detoxifiant.
2 Digestiv
Enzimele si fibrele continute de coaja castravetelui ajuta la buna functionare a digestiei si ajuta la procesele metabolice hepatice.
Mancarurile copioase, bogate in proteine si grasimi se pot asocia cu salte de castraveti pentru a preintampina tulburarile digestive.
3 Anticancerigen
Castravetele s-a dovedit a reduce efectul toxic asupra aparatului digestiv al anumitor compusi cancerigeni precum nitratii si nitritii din mezeluri, care favorizeaza aparitia cancerului de colon.
Castravetii combat deasemenea efectele cancerigene ale substantelor continute in uleiurile prajite.
Castravetii sunt un aliat important impotriva cancerului de aceea e bine sa fie consumati zilnic pe perioada verii sub forma de salate.
sursa foto:sxc.hu
4 Combate diabetul
Curele de castraveti in care se consuma 500-700 g castraveti cruzi fara a se indeparta coaja, timp de mai multe saptamani au un efect adjuvant pentru persoanele care sufera de diabet, intrucat principiile continute in coaja castravetelui stimuleaza functia pancreasului si regleaza glicemia.
Aceste cure ajuta si in alte afectiuni legate de pancreas, precum pancreatitele, atat prin efectul direct al substantelor active din castravete, cat si indirect prin usurarea digestiei.
5 Combate obezitatea
Castravetii contin multa apa, foarte putine calorii, sunt diuretici, depurativi, regleaza glicemia si sunt ideali in curele de slabit. Se consuma minim jumate de kg de castraveti pe zi.
6 Adjuvant in guta
Castravetii pot fi folositi cu success de catre persoanele suferinde de guta. Sucul de castraveti combinat cu sucul de morcovi in cure de cateva saptamani ajuta la eliminarea uratilor prin urina, reducand inflamatia si durerea articulatiilor.
sursa foto:sxc.hu
7 Tonic cardiac
Castravetii folositi in cure de o luna (500-700g/zi) sunt adjuvanti in afectiuni cardiace precum aritmii si hipertensiune, prin continutul lor bogat in minerale precum potasiu si magneziu, care sunt indispensabile activitatii cardiace.
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu