Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că majorarea la 1 miliard de euro a compensaţiilor cerute de compania rusă Atomstroyexport pentru anularea construcţiei unei centrale nucleare la Belene este un atac neloial şi a avertizat că Bulgaria şi-ar putea înăspri poziţia faţă de South Stream.
Atomstroyexport a urcat marţi de la 58 de milioane de euro la 1 miliard de euro compensaţiile pe care le cere Bulgariei pentru anularea, în acest an, a construcţiei unei a doua centrale nucleare la Belene. Cazul este judecat de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, transmite Novinite.
Borisov a reacţionat cu furie faţă de mişcarea surprinzătoare a Atomstroyexport, afirmând că “a mers prea departe”.
Premierul a cerut ministrului Economiei şi Energiei Delian Dobrev să discute telefonic problema cu şeful Rosatom, grupul care deţine Atomstroyexport.
“O companie şi-a permis, fără să ne informeze, să ceară 1 miliard de euro. Sper că preşedintele Vladimir Putin nu a fost informat de această cerere. Dacă a ştiut acest lucru, întâlnirea din 9 noiembrie din Bulgaria nu va fi agreabilă. Atunci urmează să semnăm contractul pentru South Stream”, a spus Borisov.
Proiectul South Stream vizează asigurarea exporturilor de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Gazoductul ar trebui să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze, începând din 2015.
Suma cerută de Atomstroyexport include valoarea lucrărilor deja efectuate pentru proiect, pierderile materiale şi altele. Totalul despăgubirilor se ridică la cel puţin un miliard de euro, a anunţat compania din Rusia.
Atomstroyexport a declanşat, în iulie 2011, la Curtea Internaţională de Arbitrj a Camerei de Comerţ de la Paris, o acţiune împotriva companiei bulgare de stat NEK pentru plăţi restante de 58 de milioane de euro.
Borisov, a anunţat în martie că Bulgaria renunţă la planul de a construi la Belene o centrală nucleară cu o capacitate de 2.000 de MW. În schimb, guvernul vrea să continue construcţia unui reactor de 1.000 de MW, dintre cele două intenţionate pentru Belene, dar să-l instaleze la centrala nucleară de la Kozlodui.
Costurile finale ale proiectului Belene au fost estimate de Bulgaria la circa 10 miliarde de euro, din cauza dobânzilor la împrumuturile necesare pentru finanţare.
Sursa: www.realitatea.net
Sursa: 2blackjack1.wordpress.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu