Ficatul, afectat de boli precum hepatitele virale sau ciroza, poate fi ajutat si prin tratamente naturiste sau regim igieno-dietetic
1 ANGHINARE
Ceaiul din frunze de anghinare contine substante cu actiune de stimulare a sintezei hepatice de acizi biliari si a secretiei biliare.
Deasemenea, ceaiul de anghinare stimuleaza excretia biliara a colesterolului, astfel incat scade colesterolul “rau” din sange.
Ceaiul de anghinare stimuleaza functia antitoxica a ficatului , dar si diureza.
Ceaiul de anghinare se poate indulci cu miere si se bea de 3 ori pe zi inintea meselor principale.
Se incepe cu o cantitate de 2 lingurite planta / 300 ml apa clocotita (din care se bea fractionat, pe parcursul zilei) si se creste treptat pana la 5 lingurite (maxim) in decurs de o luna.
Curele se fact timp de o luna, cu pauza de o luna intre cure.
2 GHINTURA
Ghintura este denumirea populara a mai multor specii de plante din familia Gentianaceae (Gentiana). Din aceasta familie fac parte urmatoarele specii:
- gentiana lutea= ghintura galbena
- gentiana asclepiadea= ghintura albastra, lumanarica pamantului
- gentiana punctata= ghintura punctata Toate cele trei specii de ghintura sunt un panaceu pentru afectiunile hepatice si biliare. Ghintura stimuleaza secretia biliara, stimuleaza sinteza biliara, este tonic hepatic, reface si protejeaza celulele hepatice.
- Printre principii active ai ghinturei responsabile de proprietatile hepato-protectoare se numara alcaloidul gentianina si principiile amare (amarogentina), precum si uleiurile volatile. Acesti compusi se regasesc in partile utilizate ale plantei: rizomii cu radacini.Ghintura este indicate in hepatite cronice, ciroze, dischinezii biliare, colecistite, ictere, detoxifiere generala a organismului. Se recomanda sub forma de ceai sau tinctura de ghintura/gentiana.Ceaiul de gentiana se prepara din radacinile macerate inainte in apa timp de opt ore. Se beau 3 cani/zi, inainte de mesele principale. Tinctura de gentiana se administreaza 20 picaturi/zi , cate 10 picaturi diluate intr-un pahar cu apa, inaintea celor doua mese principale.
3 CURE DE FRUCTE
Curele de fructe se recomanda pentru refacerea functiilor hepatice si detoxifiere. Sunt indicate zile de fructe, in care nu se consuma niciun alt aliment in afara de fructul respectiv. Pentru afectiunile hepatice sunt recomandate regimuri cu urmatoarele fructe:
- pepene verde
- prune
- visine
- cirese
- struguri
4 SUC DE LEGUME IN AFECTIUNILE HEPATICE
Legumele indicate ca adjuvante in afectiunile hepatice se recomanda sub forma de sucuri simple (suc de morcov) sau sucuri din amestec de legume. Cura cu sucuri se face pe o perioada cat mai indelungata (un pahar/zi, dimineata, inainte de masa).- Morcov+sfecla+castraveti (250 ml+100ml+100ml)
- Morcov+castraveti (350ml+100ml)
- Mere(350 ml)+morcov(100ml)+papadie+urzica+ridiche
5 Varza
Varza are proprietati benefice in afectiunile hepatice, atat administrata intern sub forma de salate de varza cruda (250g la o masa) sau suc de varza, cat si extern, sub forma de aplicatii de frunze de varza in regiunea ficatului. Aplicatiile se pot face si cu ridiche rasa si se mentin cateva ore pe abdomen.
6 Regim igieno-dietetic in afectiunile hepatice
In afectiunile hepatice este nevoie de o dieta bogata in proteine, insa o dieta bazata pe carne va fi greu metabolizata. De aceea se recomanda un regim cat mai natural, bogat in foarte multe feluri de cereale integrale (care aduc si sursa proteica), legume, leguminoase si fructe. Dintre legume, stimuleaza functia hepatica urmatoarele:- salata verde
- spanac
- fasole verde
- vinete
- tomate
- usturoi
- ceapa
- praz
- ridiche
- patrunjel
- leustean
- marar
- telina
Fructele care stimuleaza functia hepatica:- Mere
- Gutui
- Lamai
- Cirese
- Visine
- Coacaze
- Fragi
- Capsuni
- Pepene(verde,galben)
Regimul igieno-dietetic in bolile ficatului trebuie sa excluda:- carnea de porc, vanat,organe,conserve de carne
- branzeturi topite,grase
- oua in exces
- prajeli,rantasuri
- painea alba ,fainoasele,produsele de patiserie/cofetarie
- dulciuri (inclusive cacao/ciocolata)
- condiment iuti (piper,boia,hrean)
- alcool
- cafea
Se recomanda:carnea slaba de curcan/pui, peste alb, slab,(salau,stiuca,lin,pastrav,biban),branza de vaci,cas dulce,iaurt natural.7 Papadia
Papadia este cunoscuta pentru proprietatile ei detoxifiante si regeneratoare la nivel hepatic si renal, fiind benefica si in afectiunile biliare, precum litiaza biliara.
In bolile hepatice se recomanda salata de tije de papadie si frunze tinere (se recolteaza in martie,aprilie) alaturi de marar,patrujel,ulei de masline si suc de lamaie. Ceaiul de papadie (din planta uscata si maruntita), se consuma in cure de 1-2 luni , inaintea meselor principale.Sursa: www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu