marți, 2 octombrie 2012

D i e t a a n t i c a n c e r

Autor: Cornel NICULA

Există la ora actuală o serie întreagă de alimente

care, în stare naturală, ne ajută să combatem boli

grave ale civilizaţiei. Aici ne referim la cancer, cel

mai teribil flagel al ultimilor ani. 

Substanţele nutritive aflate în morcov, de exemplu,

protejează celulele membranei intestinale şi previn

metabolismul eronat al celulelor. Betacarotenul luptă

împotriva cancerului prin îmbunătăţirea sistemului

imunitar şi prin eliberarea unei substanţe chimice

specifice care blochează posibila creştere a unor celule

canceroase.

Betacarotenul poate fi găsit în multe legume

colorate, cum ar fi: morcovul, dovleacul, spanacul,

broccoli, mango şi papaya. Vitamina C poate ajuta în

lupta cu posibile substanţe cancerigene, în special cele

găsite în preparatele din carne. De asemenea, ea

măreşte producţia de limfocite, oferind deci o întărire

sistemului imunitar. Femeile care au nivel mic de

vitamina E şi seleniu sunt expuse riscului cancerului la

sân.

Alimente contra cancerului:broccoli, cartofi dulci, papaya, varza de Brussel, roşii,

piersici, varză, mandarine, morcovi, caise, migdale,

conopidă, afine, cartof, vânătă, grapefruit, spanac,

fasole verde, struguri, dovlecel, ardei, lămâi, iaurt,

ridichi, mango, somon, dovleac, portocală, ton. 

- Urmaţi o dietă săracă în grăsimi saturate. Celulele

cancerigene au nevoie de LDL-uri pentru a creşte. Un

LDL scăzut poate fi benefic în prevenirea cancerului.

Grăsimile acide de tip omega 3 şi uleiurile

mononesaturate nu ajută la tratarea cancerului. 

Folosirea uleiurilor de gătit ca uleiul de floarea

soarelui, soia, sesam şi măsline ne poate asigura acizi

graşi de tip omega 3. Grăsimile hidrogenate pot fi

cancerigene, deci evitaţi să le utilizaţi!

- Includeţi salatele de fructe şi legume şi astfel vă veţi

feri de cancer. Prezenţa salatelor de fructe şi legume

proaspete în dieta zilnică vă „înarmează” cu un

potenţial deosebit de luptă împotriva cancerului, de

vreme ce aceste alimente conţin fenoli, indoli, precum

şi o serie importantă de alţi agenţi anti-cancer, care

blochează evoluţia celulelor bolnave.

- Consumaţi usturoi, spanac cu frunze închise la

culoare, broccoli, roşii, ardei, fasole şi alimente care

conţin betacaroten.

- Produsele din soia sunt o sursă importantă deproteine şi vă pot ajuta în dieta anti-cancer;

- Studiile arată că femeile din Grecia şi din

împrejurimile Mediteranei prezintă foarte puţine cazuri

de cancer la sân deoarece dieta lor este bogată în

uleiuri mononesaturate. Cantităţile mari de fructe,

legume, fructe de mare şi alune sunt responsabile

pentru reducerea riscului cancerului.

- Includeţi seleniul în dieta anti-cancer: creveţi,

homari, grâne, orez brun, branză, carne de miel şi de

pui, seminţe de floarea soarelui şi usturoi.

- Seminţele de in sunt pline de compuşi anti-

cancerigeni care vă pot ajuta să reduceţi riscul

cancerului la sân şi colon.

-Ceaiul verde şi usturoiul au proprietăţi antioxidante

care luptă cu celulele canceroase.

-Consumaţi alimentele indicate

-Aveţi grija la dietă şi urmăriţi-vă greutatea

-Includeţi exerciţiile în rutina zilnică

-Ţineţi stresul la distanţă!

-Includeţi în alimentaţie vitaminele C si E, calciul şi

seleniul

-Limitaţi consumul de alcool şi cofeină

-Renuntaţi la fumat!

Sănătatea e un giuvaer, deci aveţi grijă de ea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu