marți, 29 ianuarie 2013

Cine nu are pe cineva ca Hordur Torfason pentru a incepe o revolutie ca in Islanda, sa-si faca rost!


Islanda, mica tara-insulara Nord-Europeana experimenteza in prezent una din cele mai mari reveniri economice ale tuturor timpurilor. Dupa privatizarea sectorului bancar finalizata in anul 2000, economia a fost aruncata intr-o vrie, cand, intr-o perioada de cinci ani, bancheri privati au imprumutat 120 de miliarde de dolari (de 10 ori mai mult decat intreaga economie islandeza).

S-a creat o bula economica uriasa, care a facut ca preturile la case sa se dubleze, astfel incat un mic procent din populatia islandeza s-a imbogatit destul de mult incat sa faca investitii in afara, sa cumpere resedinte, yacht-uri, avioane private, in timp ce restul islandezilor trebuiau sa se descurce sa plateasca o datorie de neplatit.

Islanda se confrunta cu un faliment national. Ca reactie la sistemul bancar esuat, in octombrie 2008 a inceput revolutia Islandei impotriva acestei tiranii financiare, in strada, mai degraba neoficial, in fata adunarii generale islandeze.

In 5 luni, principala banca a Islandei a fost nationalizata, oficialii guvernului au fost obligati sa demisioneze, vechiul guvern a fost lichidat si inlocuit cu un nou guvern. Prin martie 2010, populatia Islandei a votat la referendum exprimaandu-si refuzul de a plati datoria de 3 miliarde jumatate de euro creata de bancheri, astfel incat in jur de 200 de bancheri si persoane cu functii executive responsabile pentru criza economica din tara au fost arestate sau au fost puse sub acuzare.
In luna februarie a anului 2011, o noua adunare constitutionala s-a intrunit pentru a rescrie constitutia acestei tari micute, prin care se urmarea sa se evite capcana imprumuturilor in valute straine. In 2012, se preconiza ca economia islandeza urma sa depaseasca euro si media pentru tarile dezvoltate, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica de la Paris.
Acest fragment video preluat din filmul Inside Job dezvaluie cateva aspecte referitoare la ce anume a cauzat criza financiara in Islanda.
Asadar, cum a prins radacini o astfel de revolutie incat i-a activat pe cetateni sa riposteze in mod eficient la hotia la scara mare infaptuita de bancheri si politicieni?
Lui Hordur Torfason, activist toata viata lui in Islanda i se atribuie organizarea asa-zisei “Revolutii din Bucatarie”, incepand cu o simpla veghe in fata Parlamentului, menita sa-l informeze pe trecator si sa ridiculizeze infractiunile ostentative ale elitei care lucra acolo. Cand comunitatea financiara externa (Fondul Monetar International si Uniunea Europeana) au facut presiuni asupra Parlamentului islandez poruncindu-i sa plateasca datoriile realizate in mod privat de bancheri, revolutia s-a declansat in mod oficial si aproape ca a devenit violenta atunci cand cativa islandezi au inceput sa arunce cu pietre asupra capitoliului, in incercarea de a presa guvernul sa reactioneze.
Torfason si sustinatorii sai stiau ca o abordare non-violenta ar fi mai eficienta, astfel incat au format un “zid uman” intre protestatarii furiosi care aruncau cu pietre si fortele de ordine , “zid” care se evidentia clar prin culoarea portocalie a hainelor pe care le purtau oamenii. Torfason era de parere ca o miscare este eficienta daca se utilizeaza ratiunea , informatia si demonstratiile pasnice, pentru a trimite un mesaj puternic catre politicieni ca populatia refuza sa plateasca datoria bancherilor.
Rezultatul final al rezistentei pasnice la tirania economica este un model pentru toate natiunile vestice care in momentul de fata sunt ruinate de catre un sistem bancar corupt.
Aceasta poveste este cu mult diferita fata de ce s-a intamplat in Statele Unite de cand a inceput criza bancara in 2008. Ajutoare financiare uriase au fost acordate bancherilor si nicio parte responsabila nu a fost pusa sub acuzare. Se pare ca inca suntem la mila cartelului care controleaza valuta si dolarul se confrunta cu o distrugere totala.
In Islanda, primul ministru a fost pus sub acuzare si peste 200 de acuzatii au fost aduse impotriva bancherilor si toti executivii celor mai mari 3 banci au fost arestati. Noul guvern a sprijinit cetatenii efectuand plati catre banci prin care se acopereau datoriile care depaseau 110 la suta din valoarea caselor detinute de datornici. Ca rezultat, “bancile au sters imprumuturi echivalente cu 13 la suta din produsul intern brut, usurand povara datoriilor pentru mai mult de un sfert din populatie”. (conform Bloomberg.com)
Da, tara a continuat eforturile financiare dupa revolutia din 2008. Dar deja in prezent Islanda prospera, cu o crestere economica de 2.9% in 2011 si 2.4% estimata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica OECD pentru 2012 si 2013.
“Lectia care trebuie sa fie invatata din criza Islandei este ca daca alte tari se gandesc ca e necesar sa fie consemnate datoriile, ar trebui sa ia aminte la cat de mult succes a avut acordul de 110 la suta. A fost cel mai amplu acord care s-a incheiat”.- Thorolfur Matthiasson, profesor de economie la Universitatea Islandei din Reykjavik (conform Bloomberg.com)
“Este vorba despre viata noastra si despre viitorul copiilor nostri, al generatiilor de tineri.”- Hordur Torfason (sursa: vimeo.com)
Poate America sa spere la un miracol bancar ca al Islandei si cumva sa-si adune fortele pentru a cere sfarsitul coruptiei economice? Sau poate ca Hordur Torfason este disponibil sa ajute si America sa se mobilizeze.
Sursa: trueactivist.com
Autor: Alex Peitrowski, Contributor Activist Post
Traducerea: Alina Stredie
Sursa: gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu