marți, 29 ianuarie 2013

Trei alimente-minune pentru creier


Există şanse mari să nu asimilezi anumite ingrediente vitale care îţi pot asigura o stare de sănătate şi vitalitate maximă. Majoritatea dintre noi avem aceeaşi problemă. Pentru prima dată în istoria lumii, suntem şi subnutriţi şi hrăniţi în exces. O dezinformare continuă cu privire la sănătatea noastră a determinat populaţia să mănânce grăsimile greşite, un exces de zahăr, un flux constant de carbohidraţi rafinaţi şi substanţe chimice moderne care colorează, conservă şi “îmbunăţesc” alimentele noastre.
Faptul că există o atenţie atât de mare acordată epidemiilor de obezitate şi de diabet, ideea potrivit căreia regimul nostru alimentar ar putea provoca daune şi la nivelul sănătăţii creierului este rar menţionată. Însă, luând în considerare faptul că cel mai activ organ din punct de vedere metabolic care există în corpul nostru este creierul, acest lucru are sens. Şi, din acest motiv, anul acesta ar trebui să începem să ne hrănim creierele.

  • Cum facem acest lucru?
Cu ajutorul unei prescripţii de alimente pentru creier, constând în produse proaspete şi puţin procesate!
Există câteva alimente despre care ştim că ar trebui să le consumăm, dar s-ar putea să nu le mâncăm aşa cum trebuie. De exemplu ouăle. Un gălbenuş de ou care provine de la o găină care a avut acces la exterior pentru a obţine hrana necesară,este un aliment pentru creier extrem de puternic.
Însă, mulţi oameni renunţă la gălbenuş şi aleg doar albuşul, gândindu-se că astfel reuşesc să asimileze proteinele necesare, evitând în acelaşi timp colesterolul dăunător şi grăsimea, cu toate că studiile ştiinţifice arată în mod repetat faptul căouăle nu au niciun efect dăunător asupra sănătăţii.
Potrivit Mariasfarmcountrykitchen.com, iată care sunt cele trei alimente cerebrale(ouăle au fost deja menţionate) recomandate de doctorul Drew Ramsey, expert în sănătate mentală. Încearcă să adaugi aceste alimente la regimul tău alimentar zilnic şi să renunţi la cât mai multe produse împachetate (dacă au mai mult de şase ingrediente aruncă-le).

1. Mierea de albine
Zahărul este blamat în zilele noastre (şi pe bună dreptate!), dar oamenii uită că el este principala sursă de energie pentru organismul nostru şi una din principalele surse de alimentare a creierului.
Prin urmare, trebuie limitat zahărul procesat şi rafinat, şi încurajat consumul “dulcelui” care este mai aproape de natură. Un exemplu minunat este mierea naturală. Dulceaţa sa vine împreună cu o gamă largă de vitamine, minerale şi antioxidanţi de la plante, iar acestea susţine sănătatea. Spre deosebire de zahărurile rafinate sau siropul de porumb bogat în fructoză, mierea posedă 181 de molecule diferite care au capacitatea biologică de a lupta împotriva radicalilor liberi, bacteriilor şi inflamaţiei.

2. Varza kale
Varza kale este una din legumele devenite din ce în ce mai populare în rândul gospodinelor. Şi pe bună dreptate. Planta din familia cruciferelor poate fi găsită în zeci de varietăţi şi este una din cele mai nutritive alimente de pe planetă.
Varza kale este unul din puţinele alimente pe care ar trebui să le mănânci în fiecare zi: alături de ouă la micul dejun, somon sălbatic fiert pe un pat de varză kale la prânz, sucuri şi salate în orice alt moment al zilei.
Această legumă este incredibil de benefică pentru sănătate, nu doar pentru că are un complex de vitamine, cum ar fi vitamina C (134% la o ceaşcă), vitamina K (684% la o ceaşcă) şi vitamina A (206% la o ceaşcă), dar şi pentru că este bogată în molecule numite fitonutrienţi, care sunt antioxidanţi puternici.

3. Midii (scoici)
 Midiile sunt un aliment cerebral perfect, deoarece sunt pline cu acid docosahexanoic (DHA), fier hem şi vitamina B12 – trei substanţe nutritive esenţiale care sunt vitale pentru protejarea sănătăţii creierului, pentru construirea de neurotransmiţători care să te facă să te simţi bine, cum ar fi serotonina, şi conservarea memoriei tale pe măsură ce îmbătrâneşti. De asemenea, midiile conţin urme de minerale rare, de care depinde sănătatea creierului.
 Fiecare porţie de 85 de grame de midii conţine 430 de miligrame de DHA, care este echivalentul a 3-5 pastile obişnuite de ulei de peşte. DHA este principala grăsime omega-3 care este transportată la creier, unde are rolul de susţinere a neuronilor.Oamenii cu niveluri ridicate de DHA în sânge au un grad de contracţie a creierului mai lent, pe măsură ce aceştia îmbătrânesc.
 În doar 85 de grame midii, o persoană asimilează şi 340% din aportul zilnic de vitamina B12, o altă substanţă nutritivă cu o rată crescută de eficienţă, în special în rândul veganilor. Nivelurile scăzute de vitamina B12 duc la apariţia problemelor de concentrare.
Midiile sunt cunoscute drept o sursă de hrană ecologică, fiind recomandat să fie consumate proaspete. De asemenea, sunt şi foarte uşor de preparat: pur şi simplu le cureţi, le speli, le pui într-o oală cu câteva căni de apă, ierburi, usturoi şi puţin vin alb şi, astfel, îţi vei bucura creierul cu o masă hrănitoare şi sănătoasă.
Sursa:   www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu