O echipă de cercetătorii din Suedia au comparat genomul lupilor cu cel al câinilor şi au descoperit că există o mare diferenţă între aceste două specii diferite: capacitatea câinilor de a digera amidonul.
În timpul procesului de tranziţie, de la mari vânători în haită, până la cel mai bun prieten al omului, câinii au învăţat să consume grâu, orez, orz, porumb şi cartofi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu oamenii atunci când ei au renunţat la traiul din pădure şi au început să devină agricultori, scrie descopera.ro.
„Cred că este un caz uimitor de coevoluţie. Faptul că în ultimii 10.000 de ani am împărţit un mediu asemănător a cauzat o adaptare similară”, a explicat Erik Axelsson, genetician la Universitatea Uppsala.
Descoperirea susţine ipoteza conform căreia câinii au evoluat din lupi care au găsit o nouă sursă de mâncare la marginea aşezărilor umane. În cele din urmă, eu au început să tolereze contactul cu oamenii şi astfel au fost aduşi în gospodărie pentru a deveni paznici şi tovarăşi ai oamenilor.
O altă teorie sugerează că lupii au fost capturaţi de vănători-culegători care i-ar fi domesticit.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu