luni, 11 februarie 2013

Cometele „atacă” Terra?


комета астероид метеорит космос угроза
Foto: EPA

Locuitorii Pământului vor putea vedea în 2013 câteva comete rare. În martie, Emisfera Nordică aşteaptă întâlnirea cu „steaua cu coadă” numită Lemmon, care a apărut pentru prima dată în Sistemul Solar. Alte două comete vor apărea mai târziu. Printre ele se află o supercometă, capabilă să eclipseze Luna.

Acest gigant ceresc este aşteptat cu nerăbdare de astronomi. Cometa ISON a fost descoperită de ei în septembrie anul trecut. Până la întâlnirea cu ea a mai rămas o jumătate de an. În schimb Lemmon este gata să-şi demonstreze „veşmintele” de culoare verde aprins. Fluorescenţa neobişnuită este dată de gazul diatomic C2 şi de cian. Pentru prima dată, ea a fost înregistrată în martie anul trecut de pe Muntele Lemmon din SUA, care a dat şi numele corpului ceresc.
Se aşteaptă ca în momentul apropierii de Soare cometa să fie vizibilă la fel de bine ca stelele din Carul Mare. Fenomenul este rar, remarcă specialiştii: deşi astronomii descoperă anual zeci de comete, nu fiecare dintre ele poate fi observată cu ochiul liber. În plus, pentru generaţiile actuale, aceasta este singura şansă de întâlnire cu Lemmon, a menţionat în interviul pentru Vocea Rusiei Lidia Râhlova, expert la Institutul de Astronomie din Moscova.
„Ea apare foarte rar. Perioada de rotire în jurul Soarelui este de peste 200 de ani. Există şi comete periodice, de exemplu Halley, care poate fi văzută la fiecare 75 de ani. În schimb Lemmon apare la peste 200 de ani”.
În mod tradiţional, cometele au fost considerate în popor prevestitori de necazuri: recolte proaste, catastrofe naturale, războaie. Anul acesta, pe cer se pot vedea câţiva oaspeţi cosmici. De ce aceştia „atacă” Terra? Prezintă vreun pericol?
Astfel de temeri nu s-au confirmat niciodată, spune astronomul rus Leonid Elenin, după numele căruia a fost numită cometa Elenina, descoperită de el.
„În general, cometele nu sunt periculoase pentru Pământ. De exemplu, în 1910, umanitatea s-a pregătit pentru trecerea pe lângă Terra a cometei Halley. Lumea se temea că va fi intoxicată cu cian, conţinut în nucleul cometei. După cum se ştie, nu s-a întâmplat nimic. Probabilitatea ciocnirii de Terra este extrem de mică. Ele trebuie studiate şi lumea nu trebuie să se teamă de ele şi să le lege de evenimente negative”.
Astronomii neagă şi creşterea frecvenţei apariţiei „oaspeţilor”. Cometele zboară mai mult şi sunt mai bine observate. La răscrucea secolelor XX-XXI, observaţiile s-au transformat din episodice în regulate. Au apărut telescoape performante, noi detectoare de radiaţii, computere şi corpuri cereşti înregistrate. Toate acestea permit să se depisteze mai repede corpurile cereşti, să se stabilească coordonatele lor şi să se transmită datele la Centrul Planetelor Mici, unde sunt verificate după cataloage şi se stabileşte dacă este vorba de un nou corp ceresc.

Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu