Institutul de vulcanologie din Napoli atrage atentia ca un vulcan urias incepe sa dea semne ca “s-a trezit la viata”. Pamantul din zona orasului Pozzuoli s-a inaltat cu aproximativ 8 cm in ultimul an.
Incepand cu luna decembrie 2012, pamantul din zona vulcanului numit Campiile Flegreene, a continuat sa se inalte constant, iar aceasta activitate are loc si in prezent.
Un fenomen similar a fost observat si in trecut si este pus pe seama activitatii sistemului hidrotermal din regiune si nu inseamna obligatoriu ca eruptia vulcanului este iminenta, precizeaza Volcano Discovery.
Acum insa, pe langa inaltarea terenului, vulcanologii au observat cresterea temperaturii solului, o frecventa tot mai mare a unor mici cutremure si modificari in gazele emise din craterul Solfatara. Sistemul hidrotermal de aici este strans legat de camera de magma.
Specialistii continua monitorizarea, iar daca aceste fenomene vor creste in intensitate, vor putea trage o concluzie.
In prezent, terenul Campiilor Flegreene se inalta cu o medie lunara de 3 cm.
Vladimir Kirnyanov, profesor de geologie la Universitatea din St. Petersburg, crede ca acestea sunt semnele clare ale unei eruptii iminente.
In lume exista cativa super-vulcani care, daca erup, pot produce asa-numita “iarna vulcanica”, scrie The Voice of Russia.
Campiile Flegreene din Italia, Yellowstone din Statele Unite si Toba din Indonezia pot arunca ina er peste 1.000 de km cubi de magma.
Cenusa si gazele vor ajunge in stratosfera si vor acoperi intreaga planeta, blocand razele Soarelui si producand ploi de acid sulfuric.
Asemenea catastrofe au avut loc in urma cu 74.000 de ani (vulcanul Toba) si cu aproximativ 40.000 de ani in urma (vulcanul din Italia).
Super-eruptiile au loc foarte rar si sunt aproape imposibil de prevazut.
Ultima eruptie a Campiilor Flegreene a avut loc in anul 1538, cand a luat nastere in acest fel Monte Nuovo (Noul Munte), langa orasul Pozzuoli.
Potrivit documentelor de atunci, inainte de explozie s-a observat inaltarea terenului, cutremure si schimbari in activitatea gazelor emise.
Eruptia de atunci a fost de mica proportie, din punct de vedere geologic, dar daca se va repeta acum, la aceeasi intensitate, efectele ar fi devastatoare, pentru ca zona este dens populata.
Sursa: stirileprotv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu