Este cunoscut faptul că lumina solară ne furnizează vitamina D, dar câţi dintre noi ştiu că, pe lângă aceasta, proprietăţile terapeutice ale luminii solare sunt mult mai vaste?
Conexiunea şi dependenţa noastră biologică de Soare este atât de profundă, încâtvariaţia din culoarea pielii umane, de la pielea africană mai închisă la culoare şi saturată de melanină şi până la pielea caucaziană mai deschisă la culoare, de-pigmentată, este un produs secundar al descendentului ultimului nostru strămoş comun din Africa (aşa cum a fost determinat de ADN-ul mitocondrial), care a migrat înspre latitudini mai înalte şi mai sărace în lumină solară, proces care a început în urmă cu 60.000 de ani, prezintă Wakeup-world.com.
Pentru a compensa nivelul redus al luminii solare, corpul s-a reglat imediat, eliminând melanina din piele (“cremă cu protecţie solară” naturală), care interferează cu producţia de vitamina D.
Bineînţeles, vitamina D este implicată în reglarea a peste 2000 de gene, şi de aceea este privită mai degrabă ca un hormon, fără de care întreaga noastră infrastructură genetică ar deveni destabilizată.
În timp ce beneficiile pentru sănătate ale vitaminei D sunt binecunoscute,proprietăţile terapeutice ale luminii solare, de abia acum sunt explorate în profunzime de către comunităţile de cercetare.
În continuare, sunt detaliate cinci proprietăţi remarcabile ale expunerii la lumina solară:
1. Lumina solară are proprietăţi analgezice (învinge durerea)
Un studiu din 2005 a analizat pacienţii care stăteau pe partea mai luminată a unei unităţi de spital şi care erau expuşi la o lumină solară cu o intensitate mai mare cu 46%. Pacienţii expuşi la o lumină solară cu o intensitate mai mare au experimentat mai puţin stres, au luat cu 22% mai puţine analgezice pe oră şi au avut costuri mai mici cu 21%, privind medicamentele analgezice.
2. Lumina solară arde grăsimea
Un studiu realizat în 2011, a dezvăluit o informaţie remarcabilă privind metabolismul:expunerea pielii umane la razele ultraviolete are drept rezultat un metabolism crescut al grăsimii subcutanate.
Cu toate că grăsimea subcutanată, spre deosebire de cea viscerală, nu este considerată un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, se ştie faptul că o deficienţă de vitamina D este asociată cu o grăsime viscerală mai mare. De asemenea, există un volum important de date care arată că deficienţa de vitamina D este asociată cu obezitatea.
Unul dintre aceste studii a descoperit că nivelul de vitamina D este invers proporţional cu adipozitatea la persoanele de origine hispanică şi african-americană, inclusiv obezitate abdominală. Concluzia? Expunerea la radiaţiile UVB, care sunt responsabile cu producerea de vitamina D, poate fi o strategie esenţială în ceea ce priveşte arderea grăsimilor într-un mod natural.
3. Lumina Soarelui, prin intermediul ciclurilor solare, poate regla în mod direct durata de viaţă a omului
În 2010, oamenii de ştiinţă au analizat în ce măsură ciclurile solare afectează, în mod direct, genomul uman. Potrivit cercetătorilor:
“În acest studiu am descoperit că acele persoane concepute şi născute în perioada de vârf a ciclurilor solare, care durează aproximativ 11 ani, au trăit în medie cu 1,7 ani mai puţin decât cei care au fost concepuţi şi născuţi în perioadele de non-vârf ale acestor cicluri solare. Energia mai mare din timpul maximelor solare modifică genomul/epigenomul uman şi dă naştere la modificări care predispun la diferite boli, aşadar la o durată de viaţă mai mică.”
Oamenii de ştiinţă au adăugat că expunerea la Soare poate afecta în mod direct durata vieţii noastre, şi în sensul accelerării acelor modificări genetice care ar putea oferi un avantaj de supravieţuire.
4. Expunerea la lumina solară din timpul zilei îmbunătăţeşte vigilenţa pe timpul nopţii
Un studiu realizat în 2012 a descoperit că subiecţii se simţeau mult mai energici la începutul serii, după ce au fost expuşi timp de şase ore la lumina zilei, în timp ce aceştia deveneau mult mai somnoroşi seara, după ce erau expuşi la lumină artificială.
5. Lumina solară se poate transforma în energie metabolică
Dacă o ipoteză nouă publicată în 2008 este corectă, pielea noastră ar putea conţine echivalentul unor “panouri solare” de melanină, şi am putea absorbi energie direct de la Soare, aşa cum fac plantele.
Melanina are un set variat de roluri, în diferite organisme. De la cerneala din caracatiţă şi până la coloritul protector pe bază de melanină al bacteriilor şi ciupercilor, melanina oferă protecţie împotriva unei game variate de ameninţări: prădători, ameninţări biochimice (apărarea gazdei împotriva organismelor invadatoare), lumina ultravioletă şi alţi factori chimici (de exemplu, metale grele şi agenţi de oxidare). Cu toate acestea, este trecută de multe ori cu vederea abilitatea melaninei de a transforma radiaţiile gamma şi ultravioletele în energie metabolică, în interiorul sistemelor vii.
De exemplu, ciupercile unicelulare au fost observate cum prosperă în interiorul reactorului nuclear prăbuşit de la Cernobâl, Ucraina, folosind radiaţii gamma ca şi sursă de energie. Ciupercile albinoase, fără melanină, au fost studiate ca fiind incapabile să folosească radiaţiile gamma în acest fel, dovedindu-se astfel faptul cărazele gamma iniţiază un proces încă necunoscut de producţie de energie în interiorul melaninei.
Animalele vertebrate pot de asemenea să transforme lumina solară direct în energie metabolică, cu ajutorul melaninei.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu