© Foto: Flickr.com/JonathanCohen/cc-by-nc
|
Biologii din Moscova au demonstrat că bacteriile pot ajuta la estimarea acţiunii nocive a radiaţiilor electromagnetice slabe. Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii de Stat Lomonosov au descoperit că până şi o singure expunere a bacteriei intestinale E. coli la radiaţia electromagnetică provocată de telefoanele mobile duce la perturbarea bioluminiscenţei acesteia.
Bacteriile E. coli se folosesc de mult timp la monitorizarea mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, bacteria intestinală apa, aerul şi mediul de toxicitate. Iar acum ea va putea „evalua” şi acţiunea nocivă a radiaţiilor provocate de telefoanele mobile.
Biologii ruşi au iradiat bacteriile luminoase în diferite etape de creştere, folosind unde electromagnetice cu o frecvenţă de 905MHz, date de un telefon mobil cu debitul de absorbţie specific (DAS) de 2W. Oamenii de ştiinţă au măsurat intensitatea luminiscenţei coloniilor în creştere. Microorganismele s-au dovedit a fi extrem de sensibile la radiaţiile provocate de telefoanele mobile. Tocmai după indicii de luminiscenţă s-a estimat efectul toxic al radiaţiei electromagnetice.
Cercetătorii sunt convinşi că reducerea luminiscenței coloniilor de bacterii indică suprimarea diviziunii celulare. În plus, li se schimbă metabolismul. Aşadar, bacteriile modificate genetic E. coli pot fi folosite ca biosenzori, cu ajutorul lor putându-se verifica radiaţia produsă de telefoanele mobile.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu