Foto: RIA Novosti
|
În timpul tratativelor cu reprezentanţii Iranului, grupul celor şase mediatori internaţionali a propus o atenuare a sancţiunilor existente şi evitarea unor sancţiuni noi. Bineînţeles, de la Teheran se aşteaptă un pas de răspuns: renunţarea la îmbogăţirea uraniului până la 20%. Întâlnirea consacrată programului nuclear iranian, care a avut loc la Alma-Ata pe 26-27 februarie, nu a dat rezultate.
Şi totuşi, experţii menţionează că s-au înregistrat anumite progrese în soluţionarea problemei.
Prioritatea în stadiul actual al negocierilor este suspendarea îmbogăţirii uraniului la instalaţiile din oraşul iranian Fordu. Poziţia grupului celor şase mediatori internaţionali (Rusia, SUA, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) a fost prezentată jurnaliştilor de către ministrul adjunct de Externe rus. Potrivit lui Serghei Riabkov, dacă iranienii vor accepta aceste propuneri, atunci grupul celor şase este dispus să diminueze presiunea sancţiunilor şi să nu introducă sancţiuni noi prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.
SUA, aliaţii lor europeni şi Israelul bănuiesc că Iranul sub pretextul programului nuclear paşnic dezvoltă arma nucleară. La rândul său, Teheranul declară că studiile sale sunt axate exclusiv pe rezolvarea problemei asigurării ţării cu energie electrică. În pofida sancţiunilor instituite de mulţi ani atât de Consiliul de Securitate al ONU, cât şi de anumite state, Iranul nu intenţionează să renunţe la programul său, este convins expertul Vladimir Sajin de la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Ştiinţă.
„Iranul nu va renunţa la programul său nuclear în nici un caz, chiar şi dacă va fi bombardat. Grupul celor şase mediatori internaţionali insistă ca în acest program să nu existe nici un fel de elemente suspecte, care pot fi considerate componente militare. Lucrul principal pe care grupul celor şase îl cere de la Iran este deschiderea, accesul inspectorilor AIEA la toate instalaţiile. Acum nu are rost să se vorbească despre faptul că s-au făcut anumiţi paşi, de altfel nimeni nici nu a aşteptat aşa ceva. Problema principală este că între părţi nu există încredere”.
Şi totuşi, această întâlnire, deşi nu a fost marcată de declaraţii pompoase, a arătat unele progrese în cadrul negocierilor. De exemplu, anterior participanţii occidentali la negocieri insistau categoric ca Teheranul să renunţe total la îmbogăţirea uraniului. Acum este vorba de reducerea concentraţiei materialului obţinut. Secretarul Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională, Saeed Jalili, a declarat că în aceste condiţii ţara este dispusă să continue dialogul. Toţi trebuie să recunoască dreptul iranienilor de a îmbogăţi uraniul, însă până la 20 sau 5%, aceasta este o altă problemă, a spus el.
Între timp, grupul celor şase mediatori internaţionali şi delegaţia iraniană au stabilit programul activităţii viitoare. Pe 17 martie, la Istanbul se vor întâlni experţii, care vor examina unele aspecte tehnice ale cooperării. Negocierile vor continua pe 5-6 aprilie din nou la Alma-Ata.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu