Vă întrebaţi de ce cartofii prăjiţi în mult ulei sunt atât de dăunători pentru sănătatea noastră?, scrie doctorul Ben Kim pe blogul său.
Pentru că aceşti cartofi sunt plini de trans-grăsimi, asociate cu o degradare a sistemului imunitar, cu afecţiuni cardiovasculare, diabet, obezitate, sterilitate, defecte congenitale, capacitate redusă de a produce lapte mamar, pierderea vederii şi cu slăbirea oaselor şi a muşchilor.
De asemenea, cartofii pai au un conţinut ridicat de acrilamidă, un cancerigen care este găsit în alimentele bogate în amidon, care au fost prăjite sau coapte la temperaturi ridicate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a început să analizeze mai bine pericolele acrilamidei în 2002, după publicarea unui studiu realizat de cercetătorii din Suedia care au asociat consumul de acrilamidă cu cancerul. Din acel moment, studii independente din SUA, Germania, Norvegia, Elveţia şi Anglia au confirmat legătura între consumul de acrilamidă şi riscul de dezvoltare a cancerului.
La câteva luni după raportul original apărut în Suedia, Centrul pentru Ştiinţe privind Interesele Publice din Washington DC a realizat propriul studiu asupra conţinutului de acrilamidă în cazul celor mai des întânite alimente bogate în amidon din alimentaţia nord-americană. Rezultatele au fost următoarele:
Cu alte cuvinte, acea cantitate de acrilamidă descoperită într-o porţie mare de cartofi pai la un restaurant fast-food este de cel puţin 300 de ori mai mare decât nivelul maxim admis de Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA) într-un pahar de apă potabilă.
Dale Hattis, profesor la Universitatea Clark şi expert în analiza riscurilor, care a studiat nivelurile de acrilamidă din alimentele suedeze şi americane, a declarat: “Estimez că acrilamida provoacă mai multe mii de cazuri de cancer pe an, în rândul populaţiei americane”.
Pe data de 16 iunie 2005, Fundaţia privind Legile Ecologice, cu sediul în California, a depus notificări la biroul procurorului general al statului California împotriva:
- Producătorului chipsurilor de cartofi Lay’s, compania PepsiCo Inc.
- Producătorului chipsurilor Pringles, compania Procter & Gamble Co.
- Producătorul chipsurilor Cape Cod, compania Lance Inc.
Producătorul chipsurilor Kettle Chips, compania Kettle Foods Inc.
Legile din California cer companiilor să îşi avertizeze consumatorii despre produsele lor care conţin substanţe cancerigene cunoscute. Iar acrilamida este listată de către Oficiul pentru Sănătate din California ca fiind o substanţă chimică asociată cu dezvoltarea cancerului.
Testele realizate de Fundaţia Legilor Ecologice indică faptul că aceste brand-uri de chipsuri din cartofi “depăşesc cu mult nivelul care necesită o etichetă de avertizare,potrivit legilor californiene”. În special au notat faptul că unele produse depăşesc nivelul de avertizare de 910 ori, în timp ce altele de 505 ori.
Indiferent de modul în care va continua această bătălie legală, ştim deja că există o legătură puternică între consumul de acrilamidă şi riscul de dezvoltare a cancerului.
Să nu uităm, totuşi, că produsele din cartofi fierţi sau cruzi au un rezultat negativ sau foarte redus la testele privind conţinutul de acrilamidă. Acrilamida se formează în cantităţi substanţiale atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite sau coapte la temperaturi ridicate.
Concluzia este aceea că ar trebui să diminuăm consumul de cartofi prăjiţi şi chipsuri din cartofi. Aşadar, atunci când circumstanţele vieţii vă duc la un restaurant McDonalds şi nu puteţi rezista ispitei produselor, faceţi-vă singuri o favoare: cumpăraţi o salată,din rândul produselor mai uşoare.
Resurse: Dr. Ben Kim – Health Warnings
Sursa: www.financiarul.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu