miercuri, 20 martie 2013

Branza tofu


Tofu este bine cunoscuta branza din lapte de soia, consumata cu precadere de cei care sunt vegetarieni sau in timpul postului. Desi pare o „inventie” a secolului nostru, branza tofu este folosita in alimentatie de mai bine de 2000 de ani. Cuvantul “tofu”  provine din chinezescu „doufu” care se traduce „bob fermentat”. Popoarele asiatice (Corea, Japonia, China) foloseau asadar laptele obtinut din boabele de soia pentru a prepara o branza, printr-un procedeu asemanator cu preparea celei din laptele provenit de la animale.
La o prima vedere, tofu nu pare un aliment gustos si nici nu ofera prea multe indicii cum poate fi preparat. Este insa usor de introdus in dieta zilnica, avand de asemenea numeroase benefii pentru sanatate.
Cubulete de tofuBranza tofu poate fi consumata ca atare, in stare cruda in diverse salate, poate fi coapta, gatita pe gratar sau fiarta. Textura ei necesita uscare si presare inainte de preparare. Tofu nu are savoare proprie puternica insa imprumuta usor aromele alimentelor cu care este asociata sau a condimentelor folosite. De aceea este important si modul in care este pastrata, deoarece tofu poate sa capete gust neplacut daca nu este depozitata corespunzator inainte de a fi preparata.
Pentru ca soia este un aliment extrem de bogat in proteine si le poate inlocui cu succes pe cele de tip animal, si tofu imprumuta din beneficiile pe care le au boabele de soia. Branza tofu este bogata in fier, in vitamina B6, E, A, D, B12 (importanta in alimentatia celor care sunt vegetarieni), acid folic. Este de asemenea o importanta sursa de magneziu, calciu, potasiu, zinc. Datorita acestor caracteristici, branza tofu poate fi introdusa si in alimentatia copiilor sau a bebelusilor.
Cantitatea de grasimi din branza tofu este redusa. Este un aliment care nu contine colesterol si nici zahar, fiind recomandat celor care au nivelul colesterolului si a glucozei crescut. Datorita continutului de calciu dar si minerale, tofu este de ajutor femeilor aflate in prioada de menopauza.
Pentru ca retetele pe baza de tofu sa satisfaca exigentele celor care le degusta, trebuie sa fie aleasa branza cu textura potrivita. De exemplu, branza tofu care este inchegata, tare, poate fi prajita pe gratar, poate fi taiata cubulete si folosita in salate sau pusa in omleta. Variantele cremoase de tofu sunt usor de utilizat in prepararea deserturilor. Da, este adevarat, branza tofu poate fi folosita si pentru a prepara dulciuri. Asta datorita faptului ca nu are un gust propriu puternic. Se pot astfel prepara creme pentru prajituri, clatite cu fructe si crema de tofu. Multe persoane nu ezita sa foloseasca tofu cu textura cremoasa pentru dresinguri si sosuri pentru diverse salate.
In magazine, branza tofu poate fi gasita in diverse combinatii de arome. De exemplu, se comercializeaza tofu afumata, in combinatie cu chimen, masline, ardei gras sau chili. Odata cumparata si desfacut ambalajul, branza tofu trebuie consumata in scurt timp, pentru ca depozitata necorespunzator poate absorbi mirosurile din jur, capatand un gust neplacut. Daca nu poate fi consumata imediat, congelarea este o alternativa convenabila de pastrate pana la utilizarea totala.
Cu multe benefici si usor de preparat, branza de soia sau tofu este o alternativa in perioada postului iar, pentru cei vegetarieni, un element esential din alimentatia zilnica.
Sursa: www.pro-sanatate.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu