vineri, 4 noiembrie 2011

Cum sa vizitezi Iadul inainte de moarte

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Ce s-a mai intamplat de ieri pana azi? Din Grecia pana in Romania? Din SUA pana in Orientul Mijlociu? Mai nimic, precum urmeaza.
In urma discutiilor de tip “uite referendumul, nu e referendumul” cabinetul grec s-a trezit ca are opozanti chiar in interiorul sau. Si surse care s-au grabit sa precizeze ca, daca UE/FMI si alte organizatii nu le mai dau bani… banii proprii le mai ajung pana la
mijlocul lunii decembrie. Ingrozitor! Oamenii astia sunt practic in faliment, iar toata Europa (cica!) se bate sa-i salveze. Romania, in schimb, pe la sfarsitul lui octombrie declara public, nu pe surse, ca banii ajung Romaniei doar pentru luna octombrie. Fara imprumuturi… adio. O singura intrebare am : daca Grecia se afla faptic in faliment, Romania in ce se afla? Nu simtiti nici un miros pestilential? Mie imi tot miroase, si nu e de la mine…
Daca tot s-a lasat cu scandal pe tema referendumului au inceput sa circule tot felul de zvonuri: ca va demisiona premierul grec. Ca referendumul nu va mai avea loc. Ca referendumul va avea loc. Ca o sa pice guvernul si se va forma altul, cu membri ai opozitiei. Pana acum s-au adeverit doar cele privitoare la
renuntarea la referendum si formarea unui nou guvern cu membrii opozitiei, condus insa tot de Papandreou. Ceea ce prognozam aici, cand toti analistii se dadeau de ceasul mortii ca Grecia e inconstienta, s-a adeverit. Grecia nu e inconstienta, accepta masurile de austeritate, dar a incercat prin cacealmaua cu referendumul sa traga cat mai multe beneficii de la strainatate. Si nu pentru ca premierul sa mai obtina voturi pentru sine si partidul sau, ci pentru a se asigura ca reactionarii eleni ii/il lasa in viata. Deci, analisti din toate tarile si de pe toate ecranele, mai cititi si bloguri. S-ar putea ca uneori sa vada mai bine decat voi motivele si dezvoltarile de situatie.
Ca tot imi place mie sa fac mereu paralelisme cu Romania. Stirea de
aici ne spune ca Romania e pe drumul grecesc. Macar din punct de vedere al evaziunii. Pentru ca 200 de mii de romani au masini mai scumpe de 20 de mii de euro, dar numai 40 de mii de romani castiga anual mai multi bani decat valoarea masinii din dotare. Acum, sa fim cinstiti, nu m-ar deranja sa fiu un pui de grec. Nu de alta, dar si in faliment ei stau mult mai bine decat Romania in plin avant economic. Nu ca acum ar fi cazul… Ca evaziunea fiscala este majora se stie. In nici un stat din lume nu va putea fi eradicata. E imposibil. Sau putin mai posibil in dictaturi declarate si asumate. Dar nici acolo total. Pentru ca fiecarei taxe mai mult sau mai putin justificate poporul (in special cei din aceste zone est-europene) ii va opune inventivitate. Noi metode de ocolire/fraudare. Nu imi permit sa condamn pe nimeni, spun doar ca statul roman ar putea face ceva. 1) Sa concedieze tot fiscul si sa lase doar o echipa de 10-20 persoane care sa se deplaseze la cazuri. 2) De unde cazuri, daca tot se desfiinteaza? Din presa. Cazurile semnalate de presa sunt suficient de multe si de mari (ca nivel de fraudare) cat PIB-ul Romaniei sa se ingrase. Cat despre paralela Romania-Grecia… e posibil, dar nu identic. Daca eu acum as fi grecoaica, m-as pupa undeva. Chit ca anatomic vorbind imi este putin cam greu, pentru ca am fata pozitionata …in fata. :)
In schimb, de cand suntem sub monitorizare FMI, companiile de stat au inceput sa-si reduca pierderile. Nu sa si treaca pe profit, pentru ca asta e apanajul patronatului privat. Pentru ca numai atunci ii pasa cuiva de banii investiti. Statului… ii e indiferent. Dar, pentru ca nu rezistam fara banii altora (FMI, CE si BM), suntem obligati macar sa reducem cheltuielile. Si se pare ca am reusit-
cu 50% pe primele 9 luni ale anului. De ce s-a putut acum? De ce nu s-a putut si inainte? De ce … orice? Un raspuns pur romanesc ar fi… d-aia.
Ce-i mai trebuie Romaniei, avand in vedere situatia perfect echilibrata in care se gaseste? Discursuri sterile si
reorganizari teritoriale. Corelate cu referendumurile pentru Tinutul Secuiesc si cu modificarea Constitutiei la sectiunea “stat national”… rezulta ca e bine. Ne doare in portofel dar ne scarpinam la caracterul national, unitar si indivizibil al Romaniei. Nu rezolva problemele financiare, dar dezintegreaza tara.
Restructurarile si razgandirile nu pot lipsi din planul de salvare a Romaniei. Astfel am aflat ieri, de la acelasi unic guru, ca timpul este relativ. Nu ne-a convins Einstein, ci presedintele. Care, printre inghitituri de sampanie, ne-a spus ca ca la
40 de ani zicea sa fie restructurati toti batranii (cei peste 50 de ani), acum insa… lucrurile nu se mai vad la fel. Adevarul e ca presedintele nostru nu da semne sa se retraga. Nu anul acesta, nu anul viitor, si ma tem ca nici la finalul mandatului. Timpul este relativ, numai mandatul pare definitiv.
In rest ce s-o mai fi intamplat prin lume? Mai nimic. Iranul anunta ca e gata de razboi, cu Occidentul, cu Israelul, cu cine pofteste. Ei sunt pregatiti. Israelul nu mai plateste contributia la UNESCO, la fel ca SUA, deoarece Palestina a fost admisa in aceasta organizatie internationala. Guvernul japonez face cadou companiei ce opereaza centrala nucleara de la Fukushima 8,3 miliarde de euro. Nu de alta, dar companiei nu-i ajung propriile venituri pentru a despagubi familiile victimelor accidentului nuclear din martie. Deci banii publici se dau peste tot la fel: nu pentru a preintampina noi nenorociri, ci pentru a ajuta marile companii. De stat sau private. Irlanda inchide ambasadele din Iran, Vatican si Timorul de Est din lipsa de fonduri. Romania nu imi amintesc sa fi inchis vreuna, dar stiu ca ceea ce exista acum nu-si prea justifica existenta. Presa urla de cazuri ale romanilor care au necesitat asistenta din partea statului roman… si nu le-a raspuns nimeni la telefon. Pentru ca nu era nimeni la birou, dar salariile se primeau. Si inca ce salarii!!! Italia incepe sa fie monitorizata de FMI in procesul de restructurare, ca semn al stabilitatii economice si increderii politice de care se bucura… nu. Deci in curand romanii vor aflui catre Romania, ca in Italia se cam termina cu binele. Doar se baga pe fir FMI-ul. Roma insa dezminte supravegherea, dar admite ca i-ar cere sfatul FMI-ului. Parerea mea: sfatul privitor la ce? Cum sa falimentezi mai repede o tara? Atunci apeleaza la cine trebuie. Rezultatele sunt garantate. Vedeti Romania si predecesoarele ajutate de FMI. SUA organizeaza pentru prima data un test national de alerta generala, un fel de simulare pentru situatii de urgenta. Desigur ca se repeta, pe toate caile, ca e vorba doar de un test, un exercitiu, o simulare, spuneti-i cum vreti. Dar e cert ca se asteapta la lucruri. Tot asa cum si Romania, din ce in ce mai des in ultimul timp, a organizat in Bucuresti simulari de cutremur. Astea e bine sa se intample, in general, pentru a testa pregatirea serviciilor de salvare implicate, insa e imposibil sa nu te intrebi ce se asteapta de intr-o perioada atat de crunta, economic vorbind, se irosesc bani publici pentru profilaxie. Ceva se asteapta peste tot in lume, e cert. Si cum cutremurele devastatoare n-au ocolit planeta in acest an… asigurati-va locuintele. S-ar putea sa aveti nevoie cat de curand. Liderii G20 incep sa se gandeasca de unde sa scoata bani ca sa dubleze fondurile FMI, pentru ca tarile pica mai repede decat poate FMI sa le imprumute.
Iar acum ne intoarcem in Romania.
In Harghita 260 de apartamente au ramas fara apa si caldura deoarece nu si-au mai platit deloc utilitatile. Ce credeti ca a considerat necesar sa comenteze o doamna de la compania furnizoare? “Este de bun-simţ să plăteşti un serviciu pe care l-ai primit. Am ajuns la faza în care aceste persoane nu mai plătesc deloc. Îşi iau angajamente de plată pe care nu le respectă şi nu reuşim să ajungem la niciun consens.“ Acum nu spun ca nu exista si nesimtiti, care prefera sa traiasca bine si sa nu-si plateasca facturile. Dar cand ai de-a face cu 4 asociatii de locatari care sunt in imposibilitate de plata… poate ca raul e structural. Cauza e mai adanca si pleaca de la preturi. Si de la oameni care, fiind plasati in functii caldute, isi permit sa-i judece pe saraci drept “nesimtiti”. Nu-i nimic, lucrurile se vor decanta curand. S-ar putea ca dupa aceasta iarna 70-75% din case sa fie executate silit. In urma datoriilor la intretinere. Si apoi? Cui o sa le vanda/inchirieze casele? Ca proprietarii de drept nu au bani, potentialii noi chiriasi nu au de asemenea… ce o sa faca bancile/firmele cu atatea case? Cum o sa le plateasca ei costurile de intretinere? Nu cumva, prin preturile imense practicate, se duc singuri spre faliment? Gen firmele de leasing care au parcuri auto cu mii de masini care ii costa mai mult stand? Ba da, dar ce conteaza? Mai bine ii categorisim drept nesimtiti pe aia care chiar sunt in imposibilitate de plata. Si cu asta rezolvam totul.
In
Babeni muncitorii de la Uzina de Armament nu si-au mai primit salariile de 13 luni. Au dat in judecata uzina, au castigat, dar nu s-a intamplat nimic. Stim deja ca hotararile instantei nu trebuie respectate daca firma nu are bani. Si n-are, mai ales ca tocmai a castigat locul I in top afaceri Romania 2011. Asa ca amaratii aia de muncitori au facut ceea ce trebuiau sa faca demult, adica refuza sa mai munceasca. Oare, uzina fiind obiectiv strategic, nu va veni nimeni sa-i disperseze? Cu gaze lacrimogene, cu jandarmi si alte alea? Ca pare un protest neanuntat. De 13 luni spontan si un proces castigat, tot spontan.
Romania. Tara tuturor posibilitatilor. Sau cum sa vizitezi Iadul inainte de moarte.
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate

2 comentarii:

  1. Iti multumesc ca ma citesti de atata timp si ca distribui mai departe articolele ce ti se par interesante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca nu gandim in totalitate la fel, sigur avem aceleasi teluri, nu?!
    Sfatuitoarea

    RăspundețiȘtergere