Acoperit primavara de flori mari roz-albe si toamna, incarcat de fructe mici, rosii, macesul, denumit si trandafir salbatic sau sipica, este intrebuintat pentru multiplele sale beneficii.
Macesele sunt de fapt, fructe false, adevaratele fructe fiind cele din interior, carora li se spune “seminte”. Macesele sunt la inceput verzi, apoi, in faza de parga, culoarea devine portocalie, iar la maturitate deplina sunt rosii.
Recoltarea maceselor se face de la sfarsitul lunii august, pana in octombrie, inainte de caderea brumei, deoarece in aceasta perioada au cel mai mare continut de vitamina C.
Dupa recoltare, fructele se usuca, pe cale naturala, intr-un loc din casa ferit de umezeala, umbrit, bine aerisit, timp de 1-3 saptamani.
In lunile mai-iunie, se pot recolta florile de maces, care se usuca, la fel ca si fructele.
Proprietatile maceselor
Macesele sunt un izvor natural de vitamine, fiind foarte apreciate in medicina naturista.
Vitamina C
Macesele sunt “campioanele” fructelor in cantitatea de vitamina C continuta ( de 4-16 ori mai mult decat citricele). 100g macese contin 2000mg de vitamina C.
Macesele care cresc in zonele de munte si deal (la peste 800 m altitudine) au un continut de 10 ori mai mare de vitamina C, fata de cele care cresc in zonele de ses.
Vitamina C este un antioxidant puternic si ajuta la absorbtia fierului in organism si la fixarea calciului. Tot vitamina C ajuta la vindecarea ranilor, impiedica sangerarea gingiilor, creste rezistenta la infectii si ajuta organismal sa faca fata surmenajului fizic si intelectual.
Necesarul zilnic de vitamina C este de 125-150 mg. Consumul a trei macese/zi asigura acest necesar!
- Vitamina A : intre 500-3000 mg la 100g pulpa de macese, fiind de 2 ori mai bogate in vitamina A decat caisele.
- Vitamina B1 si B2
- Vitamina K
- Vitamina P
- Vitamina E (tocoferol)- cea mai mare cantitate se gaseste in semintele de macese.
- Vitamina PP
- Flavonoizi
- Proteine 3,6%
- Zaharuri 21 %
- Acid malic 3,5%
- Celuloza 23%
- Pectine
- Minerale: fier, magneziu
- Uleiuri esentiale
sursa foto:sxc.hu
Beneficiile maceselor
Preparatele pe baza de macese, se recomanda in urmatoarele afectiuni:
1 Anemie
2 Avitaminoze
3 Stari de convalescent si postoperatorii
4 Raceala, gripa si infectii respiratorii
5 Scaderea imunitatii
6 Cancer
7 Boli cardiovasculare (previn puseele de hipertensiune, previn crizele de angina, regleaza nivelul colesterolului) .
8 Artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, reumatism
9 Afectiunile hepatice si biliare : hepatita, colecistita, litiaza si colici biliare
10 Viermi intestinali (oxiuri, ascarizi, giardia si tenia).
11 Fragilitate capilara, circulatie periferica deficitara
12Uleiul extras din macese se foloseste in arsuri solare, acnee, pentru a reduce cicatricele, ridurile.
13 Afectiuni renale
14 Alergii
15 Afectiunile aparatului digestiv ( enterocolite, gastrite, constipatie, diaree)
Preparate din macese
1 Macerat de macese
Pentru a beneficia de multitudinea de vitamine continute de macese, se recomanda consumul fructelor crude, dupa indepartarea semintelor. Se poate prepara o bautura vitaminizanta si energizanta din macese: 100 g macese zdrobite, se tin 12 ore intr-un litru de apa. Apoi se strecoara si se consuma lichidul obtinut, la care se poate adauga lamaie si miere.
2 Ceaiul de macese
Se obtine prin oparirea fructelor cu apa clocotita: 1 lingurita fructe zdrobite(pulpa maruntita) / 1 cana apa clocotita. Se infuzeaza acoperita 10-15 minute si se indulceste cu miere.
3 Sirop de macese
Se prepara din 250 g macese uscate (pulpa, fara samburi), peste care se adauga 1l apa clocotita; se macereaza timp de 12 ore, se strecoara si se adauga 500 g zahar, apoi se fierbe pe foc foarte mic, pana se obtine sirop. Se pastreaza in sticle, la frigider si se consuma 3 linguri / zi.
4 Suc de macese
Din 1,5 kg de macese se obtin 500 ml de suc, cu ajutorul storcatorului.
5 Macese si miere
Doua parti pulpa de macese si o parte miere, se utilizeaza contra viermilor intestinali, consumandu-se 2-3 lingurite/zi, dimineata pe stomacul gol.
6 Pulbere de macese
Se macina foarte fin macesele uscate cu o rasnita de cafea. Dupa macinare, semintele raman intregi, iar pulpa se transforma intr-o pulbere fina, care se cerne printr-o sita si se depoziteaza in recipient de sticla, in locuri intunecoase si reci. Pulberea se consuma in maxim 15 zile, 1-2 lingurite pe stomacul gol.
Sursa: www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu