Scorţisoara este o plantă antică care a fost şi este încă utilizată de multe culturi din lume. Originară din Ceylon (Sri Lanka), scorţişoara adevărată, Cibbamomum zeylanicum, datează în scrierile chineze încă din anul 2800 î.Hr. şi este cunoscută în continuare, în limba cantoneză de astăzi, sub numele de kwai, relatează Wakeup-world.com.
Numele său botanic derivă din termenul ebraic amomon, care înseamnă plantă condiment aromată.
Egiptenii antici foloseau scorţişoara în procesul de îmbălsămare. Italienii l-au numitcanella care înseamnă “tub mic” şi care descrie pe bună dreptate beţişoarele de scorţişoară.
Destul de interesant este faptul că Ceylon (adevărata varietate de scorţişoară) este rar utlizată în multe ţări, deoarece nu este foarte disponibilă. Scorţişoara Cassia, care este de departe cea mai populară dintre cele două varietăţi, poate fi găsită în principal în multe din ţările occidentale de astăzi. Cele două feluri de scorţişoară, Cassia şi Ceylon, au arome asemănătoare, totuşi scorţişoara din Ceylon este puţin mai dulce, mai rafinată şi mai dificil de găsit în magazinele locale.
În ciuda diferenţei dintre cele două tipuri, scorţişoara ca şi un întreg, ne oferă multe beneficii pentru sănătate care sunt greu de ignorat. Scorţişoara are o istorie lungă, atât ca şi condiment, cât şi ca medicament.
- Controlul nivelului zahărului din sânge
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale scorţişoare esteabilitatea sa de a regla nivelul zahărului din sânge. Scorţişoara poate ajuta, într-un mod semnificativ, oamenii care suferă de diabet de tip 2, îmbunătăţind capacitatea lor de a răspunde la insulină, adică normalizând nivelurile zahărului din sânge. Atât testele din laborator, cât şi cele pe animale au arătat că substanţele din scorţişoară nu numai că stimulează receptorii la insulină, dar, în acelaşi timp, inhibă o enzimă care le dezactivează, sporind astfel capacitatea celulelor de a folosi glucoza.
- Stimularea funcţiei cerebrale
Consumul de scorţişoară nu numai că îmbunătăţeşte funcţia corpului de a utiliza zahărul din sânge, dar simpla mirosire a aromei ei minunate stimulează activitatea cerebrală! S-a descoperit că doar mirosirea scorţişoarei îmbunătăţeşte procesele cognitive ale participanţilor la studiu. Concret, scorţişoara a îmbunătăţit punctajul participanţilor la sarcinile asociate cu procesele de atenţie, memoria de recunoaştere vizuală, memoria de lucru şi viteza vizual-motorie în timp ce lucrează la un program pe calculator.
- Proprietăţi anti-coagulare
Cinamaldehida (numită şi aldehida cinamică) a fost foarte bine analizată pentruefectele sale asupra trombocitelor din sânge. Trombocitele sunt părţi componente ale sângelui care sunt menite să se grupeze în caz de urgenţă (cum ar fi leziunile fizice), ca o modalitate de a opri sângerarea, dar în condiţii normale, acestea pot face ca sângele să curgă într-un mod inadecvat, dacă se coagulează prea mult.
Modul prin care scorţişoara reuşeşte să realizeze acest act de protejare a sănătăţii este prin inhibarea eliberării unui acid gras inflamator (numit acid arahidonic) din membranele trombocitelor, reducând astfel formarea unei molecule numite tromboxan A2. Puterea scorţişoarei de a reduce acidul arahidonic din membranele celulelor plasează condimentul în categoria alimentelor “antiinflamatoare”.
- Proprietăţi antimicrobiene
Uleiurile esenţiale ale scorţişoarei o recomandă şi ca aliment antimicrobian, fiind demonstrată capacitatea sa de a stopa înmulţirea bacteriilor, precum şi a ciupercilor, inclusiv a uneia din cele mai problematice – Candida. În testele de laborator, creşterea unor ciuperci care sunt rezistente la fluconazol (medicamentul anti-fungic folosit în mod obişnuit) a fost oprită adesea (deşi nu întotdeauna) de extractele de scorţişoară.
- Alte beneficii
Pe lângă uleiurile sale esenţiale unice, scorţişoara este o sursă excelentă a mineralului de mangan şi a fibrei alimentare, a fierului şi calciului. Combinaţia de calciu şi fibre din scorţişoară este importantă şi poate fi de mare ajutor în prevenirea mai multor afecţiuni diferite.
Scorţişoara este unul din cele mai vechi condimente cunoscute. A fost menţionată în Biblie şi a fost folosită în Egiptul antic, nu doar ca o aromă pentru băuturi şi medicament, dar şi ca un agent de îmbălsămare. Scorţişoara a fost atât de preţuită de oameni, încât era considerată mai valoroasă decât aurul.
Datorită cererii mari, scorţişoara a devenit una din primele mărfuri tranzacţionate în mod regulat între Orientul Apropiat şi Europa. Scorţişoara Ceylon este produsă în Sri Lanka, India, Madagascar, Brazilia şi în Caraibe, în timp ce Cassia este în principal fabricată în China, Vietnam şi Indonezia.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu