Foto: EPA
|
Oamenii-bufniţă au mai multe şanse să se îmbogăţească decât oamenii-ciocârlie. La această concluzie au ajuns cercetătorii spanioli. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Madrid au efectuat un experiment cu o mie de adolescenţi şi au descoperit că „bufniţele” depăşesc adesea „ciocârliile” din punct de vedere intelectual, de aceea pot spera la un loc de muncă mai prestigios şi, drept urmare, la un salariu mai mare. Însă este interesant că totuşi „ciocârliile” învaţă mai bine şi au mai mult succes la examene.
Potrivit specialiştilor, acest lucru este posibil să se datoreze faptului că majoritatea cursurilor au loc la ore nepotrivite pentru cei care preferă să se trezească târziu. Cercetătorii au mai explicat de ce „bufniţele” au un nivel de inteligenţă mai ridicat. Potrivit lor, în antichitate, oamenii curioşi erau atraşi de tot ce se întâmplă noaptea, iar urmaşii lor au moştenit obiceiul de a se culca târziu. Cu alte cuvinte, există o genă prezentă doar la „bufniţe”. Această descoperire revoluţionară a fost făcută în 2001 de cercetători japonezi. De aceea se interzice categoric tentativa de a învăţa „păsările de noapte” să se trezească devreme, deoarece se poate declanşa depresia. Trebuie doar să li se găsească locul lor util în societate.
O altă observaţie interesantă a cercetătorilor din Madrid este că oamenii-bufniţă sunt adesea extrovertiţi şi naturi creative, poeţi, artişti şi inventatori, pe când oamenii-ciocârlie se potrivesc mai bine pentru profesiile de birocraţi şi contabili. Dacă e să vorbim despre cronotop, se pune întrebarea: ce e mai bine să fii – ciocârlie, bufniţă sau porumbel (adică om activ în timpul zilei)? Se consideră că cei mai echilibraţi şi adaptaţi la condiţiile actuale de viaţă sunt tocmai „porumbeii”. Ei pot să se adapteze fără a-şi afecta sănătatea la orice program de lucru.
Sursa: romanian.ruvr.ru