Cand vine vorba de cancer, probabil ati vrea sa faceti tot ce puteti pentru a-l evita. Dar cum faceti asta cand se pare ca totul in jurul vostru va supune unui risc de cancer?
Aici sunt sapte pasi importanti pentru a inlatura cele mai evidente riscuri de cancer din casele voastre. Acesti pasi includ verificarea si inlaturarea: radonului, oalelor si tigailor teflonate, a machiajului si produselor de igiena personala cu ingrediente toxice, conservele si sticlele cu strat de BPA(bisfenol A, plastic toxic), mobila si produsele de curatenie, ca si pesticidele si ierbicidele uzuale.
1. Verificati-va casa pentru a vedea continutul de radon
Radonul este un gaz inodor si incolor care se formeaza prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din pamant. Desi nu il poti vedea sau mirosi, radonul poate
patrunde in casa ta prin crapaturile din fundatie, putul de apa, materialele de constructie si alte surse, si astfel sa contamineze aerul pe care il respiri.
Deoarece radonul este radioactive si cancerigen; expunerea la radon este cea de-a doua cauza in ordinea importantei in ce priveste cancerul la plamani, dupa fumat.
Orice casa, fie ca este veche sau noua, cu sau fara subsol, bine izolata sau expusa curentilor, poate avea probleme cu radonul. In Statele Unite de exemplu, EPA(Environmental Protection Agency – Agentia de Protejare a Mediului) estimeaza ca aproape una din cincisprezece case are un inalt nivel de radon.
Radonul este masurat in picocuries pe litrul de aer sau pCi/l. Aerul exterior are in general nivele de cca. 0,4 pCi/l, in timp ce nivelul mediu de radon din interiorul caselor este estimat la cca. 1,3 pCi/l. Desi se recomanda ca nivelurile de radon din interior sa nu fie mai mari decat cele din aerul dinafara caselor, este de preferat sa se ia masuri doar daca nivelul radonului din casele voastre depaseste 4 pCi/l.
Aceasta nu inseamna automat ca 4 pCi/l este un nivel sigur, totusi, intrucat NU exista nivel sigur cand e vorba de radiatii. Chiar si EPA admite ca nivelele joase pun totusi riscuri pentru sanatate, si s-ar putea sa vreti sa luati precautii suplimentare pentru a reduce si mai mult cantitatea de radon din spatiile interioare, chiar daca e de doar 4 pCi/l sau chiar mai putina decat atat.
Masurarea nivelului de radon si masuri de remediere
Din fericire masurarea radonului din casa este o chestie simpla, si daca nivelul este inalt, sunt moduri de a-l reduce pentru a va proteja sanatatea.
- Cel mai usor lucru este de a va cumpara un kit de masurare a radonului ce pote fi utilizat de cumparatori si costa in jur de 100 de lei. Acesta pote fi cumparat online sau de la magazinele locale de profil.
- Costul masurilor de reducere a radonului depinde de marimea si modul de proiectare al casei tale si de metodele specifice necesareAstfel un cost mediu ajunge undeva la 4000 de lei. Sistemele de reducere a radonului pot fi capabile de a reduce nivelul de radon din casa ta cu pana la 99%. Exista o varietate de moduri prin care se poate reduce nivelul de radon :
- Etansarea fisurilor din podele si ziduri
- Marirea niveului de ventilare prin depresurizare prin conducte si ventilatoare, inclusiv sub dalele pe verticala
- Inlaturarea dalelor de granit daca acestea emit inalte nivele de radon
- Inlocuirea detectoarelor de fum bazate pe detectarea prin ionizare cu cele de tip fotoelectric
2. Inlocuiti vesela teflonata si evitati tesaturile antipete
Un procent ridicat din vesela pe care o gasim spre vanzare in magazine, contine un strat antiaderent care contine PFOA (acid perfluorooctanoic) si alti compusi perfluorinati (PFCs). Acestea sunt utilizate pentru a face materiale rezistente la grasimi pentru impachetarea alimentelor si a hainelor astfel incat acestea sa reziste la patare. Chiar daca sunt multe nume, daca articolul in chestiune este “antiaderent” sau “rezistent la grasimi/pete”, va avea un tip de strat impregnat cu fluorinat care este bine sa fie evitat.
Amintiti-va ca vesela antiaderenta este perfecta atat timp cat nu incalziti tigaia. La temperatura camerei practic nu se elibereaza nici un pic de fluorinat in aer. Dar desigur scopul veselei antiaderente este sa serveasca prin incalzirea ei si gatitul hranei, si atunci va loviti de probleme.
Este bine documentat faptul ca atunci cand tigaile antiaderente sunt incalzite, stratul incepe sa se descopuna, eliberand toxine in aerul bucatariei. Atunci cand tigaia atinge 360 gr. Celsius (ceea ce ia circa trei – cinci minute de incalzire), sunt eliberate cel putin sase gaze toxice. La 540 gr. C, straturile antiaderente ale veselei tale se descompun intr-o substanta toxica de lupta cunoscuta drept PFIB.
Cercetarile au dezvaluit ca aceste toxine se pot acumula in sangele tau cu o rata alarmanta si pot duce in timp la boli cronice. Poti pastra o expunere pe cat de minima posibil prin evitarea (sau inlaturarea) produselor ce contin PFC-uri. Asta include:
- Vesela antiaderenta (alege fie pe cea de sticla sau din ceramica)
- Floricelele de porumb se pot prepasra in dispositive cu aer cald
- Evita ambalajele pentru alimentele grase (incluzand ambalajele din hartie si carton impregnate)
- Evita imbracamintea rezistenta la pete
- Evita agentii de ignifugare si produsele care ii contin
3. Curatati-va regimul de infrumusetare
Femeile care utilizeaza zilnic machiaj pot absorbi aproape 2,250 kg de chimicale in corpul lor in fiecare an, asa ca aceasta chestiune nu trebuie tratata cu usurinta. Aplicarea chimicalelor pe piele este de fapt mult mai rea decat ingerarea lor, deoarece cand mananci ceva, enzimele din saliva si stomac ajuta la descopunerea si eliminare lor din corp. Dar atunci cand aplici chimicalele pe piele, sunt absorbite direct in fluxul sanguin fara nici un fel de filtrare, asa ca, chimicalele toxice din produsele de igiena si infrumusetare ajung in mare masura direct in organele tale interne.
Exista literal mii de chimicale utilizate in produsele de ingrijire personala si doar o mica parte din ele au fost vreodata testate pentru siguranta. Potrivit Institutului National de Siguranta a Ocupatiilor si Sanatatii, aproape 900 de chimicale utilizate in cosmetice sunt cunoscute a fi toxice. Este imposibil sa fie listate toate, dar unele dintre cele mai comune substante vinovate si care trebuie sa fie evitate cuprind:
- Sulfatul lauril de sodiu(SLS)
- Paraben
- Ftalatii, inclusiv di-butil ftalatul (DBP), di-metil ftalatul (DMP), si di-etil ftalatul (DEP)
- Aromele de mosc
- Substantele antibacteriene
- 1,4-Dioxane
- Uleiul mineral, parafina si vaselina
- Hidrochinonele
- Mercurul
- Plumbul
- Nanoparticulele
- Formaldehida
Atentie, pentru a evita formaldehida si 1,4 dioxanul, trebuie sa stiti ce sa cautati, intrucat ele nu sunt de obicei listate pe eticheta, cel putin nu cu acesti termeni.
Ingrediente comune cel mai probabil contaminate cu formaldehida:
- Quaternium-15
- DMDM hidantoina
- Imidazolidinil uree
- Diazolidinil uree
Pentru a evita 1,4-dioxanul, verificati aceste ingrediente care creaza 1,4-dioxan ca produs secundar:
- PEG-100 stearat
- Sulfat lauril de sodium
- Sulfat miret de sodium
- Polietilena
- Cetearil-20
Din fericire, exista mult mai multe cosmetice naturale astazi decat in trecut. Cand vine vorba de produsele de ingrijire personala, im place sa folosesc aceasta regula – daca nu o poti inghiti, nu o aplica pe corp. De asemenea recomand calduros utilizarea Bazei de Date pentru Siguranta Cosmetica Profunda a Pielii intocmita de Grupul de Lucru pentru Mediu (Environmental Working Group’s Skin Deep Cosmetic Safety Database7) unde puteti cauta o larga varietate de produse si marci pentru a afla din ce sunt ele in realitate facute, si daca sunt sau nu sigure.
4. Evitati alimentele din conserve si recipiente de plastic
Bisphenolul A (BPA) este un compus des utilizat la recipientele si ambalajele alimentare de plastic, cum ar fi captusirea interioara a conservelor metalice, in ciuda faptului ca mai mult de 200 de studii au aratat ca BPA-ul este daunator sanatatii umane. Utilizarea de BPA este atat de frecventa, incat cercetatorii au gasit ca 95% din cei care au fost testati au avut un nivel periculos de BPA in corpurile lor.
Evitarea alimentelor conservate este probabil cel mai bun mod de a evita BPA. Cercetari recente ale Scolii de Sanatate Publica Harvard8 a dezvaluit ca alimentele si bauturile din conserva pot sa sporeasca nivelul de BPA din corp cu 1000% in doar cinci zile! Cercetatorul sef a observat ca, data fiind aceasta noua descoperire, bunurile alimentare conservate ar putea avea o chiar si mai mare contributie la nivelul de BPA din corp decat materialele plastice.
Interesant, cercetarile au aratat ca te poti proteja de efectele daunatoare ale expunerii inevitabile la BPA prin consumul de alimente fermentate traditionale, precum kefir de la vacile hranite organic, legume fermentate, sau consumul de suplimente probiotice de inalta calitate. Aceste alimente contin “bacterii prietenoase”, dintre care unele au capacitatea de a descompune BPA-ul si de asemenea de a reduce rata absorbtiei intestinale a acestui agent chimic.9 Este insa normal faptul ca evitarea surselor de BPA este masura cea mai sigura. Aici sunt 10 sugestii pentru a va ajuta sa va reduceti expunerea la BPA in jurul casei:
- Utilizati doar recipiente din sticla pentru sugari si vesela pentru sugari
- Scapati de vesela si cestile de plastic, si inlocuiti-le cu cele de sticla
- Oferiti bebelusului jucarii din fibre naturale in loc de cele din plastic
- Depozitati alimentele si bauturile in recipiente de sticla
- Daca alegeti sa utilizati un cuptor cu microunde, nu o faceti cu alimentul intr-un recipient de plastic
- Utilizati sticla, ceramica sau otel inoxidabil pentru canile folosite atunci cand calatoriti, mai degraba decat cestile de plastic sau spuma poliuretanica
- Evitati peliculele de plastic pentru a impacheta aliemntele( si nu puneti la cuptorul cu microunde nimic infasurat in asa ceva)
- Daca optati pentru utilizarea de ustensile si vesela de plastic, cel putin scapati de cele vechi, zgariate, evitati sa le puneti in masina de spalat vase, si nu le spalati cu detergenti duri, care fac ca mai multe chimicale sa ajunga in hrana voastra
- Evitati utilizarea apei imbuteliate; filtrati-va propria apa utilizand un filtru cu osmoza inversa
- Inainte de -ai permite medicului sa va puna o carie, intrebati daca materialul folosit contine BPA.
5. Curatati-va produsele de curatenie
Cercetarile au descoperit ca riscul de cancer la san este de doua ori mai mare printre femeile care raporteaza utilizarea intensa a produselor de curatenie si a odorizantelor, risc comparat cu cel al femeilor care utilizeaza foarte rar aceste produse. Desi este foarte dificil de dovedit ca expunerea la produsele de curatenie menajera in decursul a 10, 20 sau 30 de ani este ceea ce a cauzat diagnosticarea lor cu cancer, este binecunoscut faptul ca substantele chimice utilizate cauzeaza la modul real cancer, impreuna cu alte afectiuni grave cum ar fi probleme de reproducere si la copii probleme de dezvoltare.
Substantele de curatire a mucegaiului si fungilor si cele ale odorizantelor au aratat cea mai mare corelare cu cancerul de san. Unele dintre chimicalele cele mai ingrijoratoare pe care ati dori sa le evitati includ:
- Aromele sintetice de mosc
- Terpenele
- Fenolul
- Solventii petrolieri
- Ftalatii
- Benzenul
- Stirenul
- Formaldehida
- Butil etilglicol
- Triclosanul (antibacterian)
- 1,4-diclorobenzen
- Nonylphenol Etoxilatii de nonilfenol (NPE)
Lista mea de strategii pentru prevenirea cancerului a inclus dintotdeauna reducerea expunerii la toxinele din mediu, precum pesticidele, substantele chimice pentru curatenie si odorizantii sintetici. Din fericire, aceasta este o sarcina relativ usor de indeplinit.
Pentru timpul cand ai nevoie de un pic de curatenie, unul dintre cele mai bune dezinfectante non-toxice este simpu: sapun si apa. Poti utiliza asta pentru spalatul pe maini, pe corp si pentru curatenia prin casa. O alta substanta pentru curatire de orice fel care merge foarte bine pentru masa de bucatarie, tocatoare si bai este solutia de 3% peroxid de hidrogen si otet. Poti sa iti mai mentii casa foarte proaspata si curata facandu-ti propriile tale produse naturale pentru curatenie utilizand lucruri pe care probabil le ai deja prin casa. Inca cateva sugestii pentru a face solutii de curatenie simple, eficiente si complet naturale:
- Utilizati bicarbonat de sodiu amestecat cu otet pentru a curati scurgerile si cada de baie, sau presarati bicarbonat impreuna cu cateva picaturi de ulei de lavanda sau arbore de ceai(tea tree , care au proprietati antibacteriene) ca solutie de frecat baia si bucataria.
- Otetul poate fi utilizat pentru a curati aproape orice in casa. Incercati sa il amestecati cu sapun lichid de de casa in care untura este inlocuita de ulei vegetal, iar lesia este de potasiu si nu de sodiu, uleiuri esentiale si apa pentru a curati podelele, ferestrele, baile si bucatariile. Poate fi utilizat chiar si ca balsam de rufe.
- Peroxidul de hidrogen este mai sigur decat inalbitorul pe baza de clor pentru dezinfectare si albire.
- Votca este un dezinfectant care poate inlatura petele de vin rosu, poate omora viespile si albinele si poate reimprospata tapiteria(puneti-o intr-un pulverizator si pulverizati-o peste tesatura).
Daca vrei intr-adevar sa utilizezi un produs comercial, cauta unul pe baze naturale. Pentru a vedea mai multe despre ingredientele produselor obisnuite de curatenie, exista o baza de date ce poate fi inspectata si pe care ati putea-o gasi de ajutor la Environment, Health and Safety Online (EHSO – Mediu, Sanatate si Siguranta Online)10.
6. “Inverziti-va” materialele de constructie si mobilierul
Materialele de constructie utilizate in casele voastre pot fi o sursa majora de expuneri toxice de multe feluri, de la emisii de formaldehida provenind de la produsele din lemn presat, pana la COV (componenti organici volatili) de la covoare si zugraveli, ca sa pomenim doar cateva. Mobilierul poate si el sa adaposteasca chimicale toxice.
Desi vopselurile au devenit mult mai putin toxice in decursul ultimilor 25 de ani, majoritatea inca mai emite vapori daunatori, precum COV, formaldehida si benzen. Aceste tipuri de vapori pot fi eliberate zilnic timp de 30 de zile dupa aplicarea lor. Nivele scazute pot continua sa scape in aer chiar si ani dupa aplicare, asa ca veti dori sa asigurati ventilarea repetata a zonei. Un alt pericol este vopseaua pe baza de oxizi de plumb, care poate fi gasita in multe case construite inainte de 1978. Odata ce vopseaua incepe sa se cojeasca, elibereaza particule daunatoare de plumb care pot fi inhalate. In 1991, s-a declarat public faptul ca plumbul este cea mai mare amenintare din mediul incojurator pentru copii.
Din fericire devine tot mai usor de gasit vopsele de buna calitate si non-toxice, cunoscute ca avand “nivele scazute de COV” sau “fara COV-uri”. Atat marile companii producatoare de vopsele cat si marcile alternative mai mici ofera acum o selectie de astfel de vopseluri. De asemenea mai trebuie sa si limitati sau eliminati expunerea prin selectia atenta a materialului din care sunt tesute covoarele, cum ar fi cele facute din lana, sau sa optati pentru podele non-toxice cum ar fi podelele din lemn sau bambus. Unul dintre pericolele principale cand vine vorba de mobilier sunt agentii de ignifugare: difenil eterii polibrominati (PBDE). Acestia se gasesc in mod obisnuit in:
- Saltele
- Tapiterii, draperii si perdele
- Carcasele televizoarelor si calculatoarelor si circuitele lor imprimate
Studiile au conectat PBDE-urile cu probleme de invatare si memorie, numar scazut de spermatozoizi si proasta functionare a tiroidei la cobai si soareci. Alte studii pe animale au indicat ca PBDE-urile ar putea fi cancerigene la oameni, desi nu au fost inca confirmate.
Mai ales salteaua ta poate fi motiv de o deosebita ingrijorare, intrucat multe saltele contin nu doar PBDE-uri, ci si antimoniul toxic, acid boric si formaldehida. Achizitionarea unei saltele sigure poate fi problematica, intrucat producatorilor nu li se cere sa eticheteze sau sa dezvaluie ce chimicale sunt continute de saltele. Totusi unii producatori ofera acum saltele fara toxine, precum cele facute 100% din lana, care este rezistenta in mod natural la foc. Mai sunt saltele care utilizeaza un material de tipul kevlar antiglont in loc de chimicale pentru ignifugare. Acestea sunt disponibile in unele magazine de saltele, si va vor ajuta sa evitati toxicitatea.
7. Mancati organic si ingrijiti-va gradina fara chimicale daunatoare
Multe pesticide si ierbicide sunt potential cancerigene, si ati putea fi expusi la ele fie prin intermediul alimentelor pe care le cumparati, sau din propria gradina.
Agentia pentru Protectia Mediului a Statelor Unite(US EPA) considera 60% din ierbicide, 90% din fungicide si 30% dintre insecticide ca fiind cancerigene, si majoritatea mai si vatama si sistemul nervos uman. Unele dintre pesticide/ierbicide clasificate ca probabile sau posibile uman cancerigene de catre US EPA includ:
- Clordan
- Carbaril
- Diclorvos (organo fosforice)
- Heptaclor
- Propoxur
- Phosmet
- Tetraclorvin
- Fos (organo-fosforice)
- Lindan
- Permethrin
Raspunsul, desigur, este de a opta pentru produse vegetale si animale crescute organic, si utilizarea metodelor de gradinarit organice si non-toxice in jurul casei.
Este binecunoscu faptul ca fructele si legumele crescute in mod conventional sunt adesea manjite cu nivele inacceptabile de reziduuri de pesticide, dar sunteti expusi si atunci cand consumati produse de natura animala. Animalele crescute cu instalatii de hranire in spatii restranse mananca hrana plina de pesticide, iar aceste toxine acumulate in carnea si gasimea lor in decursul vietii lor. Cand mancati carne de la animale de crescatorie, atunci ingerati si aceste pesticide acumulate.
Ca produse proaspete, anumite fructe si legume tind sa fie mult mai contaminate decat altele, doar din cauza sunt mult mai susceptibile la diferite infestari, si de aceea pulverizate mai masiv. Unele alimente sunt de asemenea mai “absorbante”, cu coaja subtire si moale.
Astfel de alimente ar putea fi in capul listei voastre de cumparaturi organice. Environmental Working Group (EWG – Grupul de Lucru pentru Mediu) produce un ghid anual de cumparaturi privitor la pesticidele din produse 12 pe care il puteti descarca. Acest ghid listeaza produsele cu cele mai inalte si scazute nivele de reziduuri de pesticide, ceea ce v-ar putea economisi banii daca nu va puteti permite sa cuparati orice produs organic.
Alimentele fermentate pot fi si ele de ajutor, intrucat s-a descoperit ca unele dintre bacteriile binefacatoare produse in alimentele fermentate ajuta la detoxifiere in cazul insecticidelor organofosforice. Un studiu din 200913 a aratat ca in timpul fermentarii kimchi-ului(varza murata coreeana), insecticidul s-a degradat rapid pana in ziua a treia, si s-a degradat complet in ziua a noua. Patru bacterii producatoare de acid lactic au fost identificate ca fiind responsabile pentru aceste efect.
In sfarsit, nu utilizati pesticidele sintetice in gradina sau casa voastra, sau sub forma de substanta anti-insecte, sampon anti-paduchi, spray-uri pentru animalele de casa sau in alt mod. Exista alternative naturale sigure si eficiente practic pentru oricare probleme de dezinsectie cu care v-ati confrunta.
De exemplu pudra de acid boric este o solutie de respingere pentru gandaci si furnici. Presarati putin in colturile interioare ale dulapurilor si in colturi sub mobila. Insectele vor cara substanta la cuiburile lor pe picioare si astfel va fi omorat si restul insectelor. Acidul boric este non-toxic pentru animale si omoara doar insectele. Sau, in cazul unui spray de gradina facut in casa care va descuraja majoritatea insectelor, utilizati pasta de usturoi combinata cu putin piper de Cayenne (piper rosu) sau hrean. Adaugati putin din amestec intr-un bidon cu apa si lasati-l pentru o zi, doua, agitand din cand in cand. Pulverizati putin pe cateva frunze pentru a fi siguri ca nu este asa de puternic incat sa le arda.
Pentru mai multe detalii aupra acestor tipuri de solutii naturale impotriva daunatorilor de toate felurile, recomand cartea Melcii morti nu lasa dare(Dead Snails Leave No Trails) de Nancarrow si Taylor, sau vizitati site-ul lor BeyondPesticides.org14. Ei au o sectiune cu solutii naturale facute in casa pentru o larga gama de daunatori impreuna cu resurse pentru a gasi companii producatoare de solutii anti-daunatori care utilizeaza produse non-toxice.
Surse pentru acest articol cuprind:
- 1 The American Association of Radon Scientists and Technologists
- 2 EPA, Where Can I Get a Radon Test Kit?
- 3 Kansas State University National Radon Program Services
- 4 EPA, State Radon Contact Information
- 5 The National Environmental Health Association
- 6 The National Radon Safety Board (NRSB)
- 7 Environmental Working Group’s Skin Deep Cosmetic Safety Database
- 8 JAMA 2011 Nov 23;306(20):2218-2
- 9 Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 2008 Jun;72(6):1409-15.
- 10 Environment, Health and Safety Online (EHSO)
- 11 Healthyhomeplans.com
- 12 Environmental Working Group 2012 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce
- 13 Journal of Agricultural Food Chemistry March 2009; 57(5): 1882-1889
- 14 BeyondPesticides.org
- http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/11/12/cancer-proof-home.aspx?e_cid=20121112_DNL_art_1 – o casa fara cancer
- http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu