- Agricultorii din zonele mai reci ale globului folosesc diferite metode pentru a asigura recoltei lor condiţii propice de dezvoltare, pe o perioadă cât mai lungă din an.
Serele sunt, de obicei, structuri din materiale transparente, precum sticla, care necesită costuri destul de mari pentru a fi construite şi pentru a fi încălzite pe parcursul iernii. O alternativă mult mai eficientă şi mai accesibilă a serelor cu geamurieste walipini (un cuvânt indian pentru “loc cald”), cunoscut şi ca “sera subterană”,relatează Treehugger.com.
Dezvoltată prima dată în urmă cu 20 de ani pentru regiunile montane reci din America de Sud, această metodă permite agricultorilor să îşi păstreze producţia la acelaşi nivel pe tot parcursul anului, chiar şi în zonele cele mai reci.
Sera subterană este o construcţie destul de interesantă, care combină principiile încălzirii solare pasive cu proprietăţile solului care protejează structura.
Cum se construieşte o astfel de seră? Institutul Benson, o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă, a creat un manual foarte explicit despre cum funcţionează o seră walipini, şi cum să o construieşti.
“Sera walipini utilizează resursele naturii pentru a crea un mediu cald, stabil şi bine luminat, astfel încât să poată produce legume pe tot parcursul anului. Localizarea zonei de creştere la 1,8-2,5 metri sub pământ şi capturarea şi depozitarea căldurii solare din timpul zilei sunt cele mai importante principii pe care se bazează succesul unei sere walipini.
În cei mai simpli termeni, sera walipini este o gaură dreptunghiulară în pământ, adâncă de 1,8-2,5 metri şi acoperită de o folie de plastic. Construcţia se realizează în funcţie de poziţia Soarelui: înspre nord, în emisfera sudică, şi înspre sud în emisfera nordică. Un zid gros de pământ în partea din spate a construcţiei şi un perete mult mai mic în partea din faţă, furnizează unghiul necesar pentru acoperişul din folie de plastic. Acest acoperiş sigilează “gaura”, asigură un spaţiu izolator între cele două straturi de plastic şi permite razelor Soarelui să pătrundă în interior,creând un mediu cald şi stabil necesar pentru creşterea plantelor.”
Această seră, protejată de pământ, profită de temperatura solului, astfel încât, cantitatea de energie necesară pentru a încălzi interiorul serei walipini să fie mult mai mică decât ar avea nevoie o seră de suprafaţă. Bineînţeles, există şi precauţii care trebuie luate în considerare, în ceea ce priveşte hidroizolarea, drenajul şi ventilarea construcţiei, în timp ce este aliniată în mod corect la razele Soarelui.
Cel mai interesant aspect, potrivit Institutului Benson, este faptul că modelul lor de seră walipini (de şase metri pe 23 de metri), construit în La Paz, costă aproximativ 250-300 de dolari, datorită forţei de muncă furnizate de proprietarii construcţiei şiutilizării de materiale ieftine, cum ar fi foliile de plastic care protejează împotriva razelor ultraviolete şi a conductelor din PVC.
Ieftină dar eficientă, sera subterană este o modalitate minunată pentru ca agricultorii să producă alimente pe tot parcursul anului.
Iată un videoclip de prezentare a unei sere walipini, care încorporează şi un spaţiu mic pentru capre:
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu