Dovleacul nu este bun numai pentru placinta de dovleac sau pentru semintele foarte bune la
un meci. Plin de vitamine , acizi grasi esentiali, minerale si fibre, acest superaliment ar trebui consumat cu entuziasm cat mai des. Nutrientii gasiti in dovleac previn si chiar ajuta in vindecarea bolilor precum cancer, inflamatii, pietre la rinichi, depresie, problem de piele si cu parazitii interni. Si cum toamna este anotimpul in care dovleacul este “la putere”, cum este momentul in care putem profita din plin de toate beneficiile acestuia.
Beneficiile impresionante din dovleac tin la distant bolile
Dovleacul este de obicei folosit in multe retete delicioase de la dulciuri la supe sau pur si simplu gol. Intelegem insa cu siguranta ca vom beneficia de toti nutrientii sai valorosi daca il vom consuma in retete crud, sau cat mai putin procesat. Iata cateva din calitatile sale deosebite:
Vitamina A – Antioxidanti precum alfa si beta carotenoidele sunt o clasa de carotenoide care se transforma in corp in vitamina A utilizabila. Beta-carotenul este antinflamator si ajuta la repararea pielii in cazul arsurilor provocate de soare. Alfa carotenul impiedica cresterea tumorilor, incetineste imbatranirea si protejeaza impotriva cataractei. Pe langa acestea, carotenoidele reduc riscul bolilor cardiovasculare si cresc imunitatea.
Vitamina C - Vitamina C din dovleac echilibreaza nivelele de colesterol , lupta cu radicalii liberi si stimuleaza producerea de colagen. De asemenea fortifica corpul impotriva cancerului si sustine sistemul imunitar.
Magneziu – In dovleac cat si in semintele acestuia se gaseste o cantitate importanta de magneziu. Folositor atat pentru oase, dinti sanatosi, functionarea buna a sistemului imunitar si a celui cardiovascular si multe altele, magneziul joaca un rol important in corpul nostru. Puteti citi mai multe despre aceasta in articolul Magnificul magneziu.
Vitamina E – Ca si antioxidant cheie, vitamina E contribuie la sanatatea pielii si ofera protectie impotriva unor boli precum Alzheimer si cancer. Semintele de dovleac contin o forma de vitamina E precum alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferol alfa-tocomonoenol sau gamma-tocomonoenol. Aceste forme de vitamina E sunt mult mai puternice decat forma sa de baza.
Fibre – In dovleac gasim o sursa excelenta de fibre, 5 grame la jumatate cana de dovleac. Consumul adecvat de fibre ajuta la protectia impotriva bolilor, ajuta in pierderea de greutate si lupta impotriva bolilor de inima. De asemenea fibra ajuta la o digestie sanatoasa si echilibreaza zaharul din sange.
Acidul pantotenic – Cunoscut si ca vitamina B5, acest nutrient ajuta corpul sa lupte cu stresul si sa echilibreze hormonii.
Potasiu si Zinc – “Carnea” din dovleac este plina de potasiu si sustine sanatatea inimii calmand hipertensiunea. Zincul sustine sistemul imunitar si cel reproducator. Semintele de dovleac crude sunt printre cele mai bune surse de zinc.
L-triptofan – In dovleacgasim o abundenta din acest aminoacid care ne face sa ne simtim bine. Astfel dovleacul ne da o stare de bine si ne face sa vedem viitorul cu mai multa incredere.
Dovleacul este de asemenea anti-parazitic si un diuretic natural. Precum am mai spus pietrele la rinichi pot fi evitate daca reusim sa consumam intre 5 si 10 grame de seminte de dovleac pe zi. Si sa nu uitam de nivelul important de proteine al semintelor de aproximativ 7 grame de proteina la 30 de grame de seminte.
Surse pentru acest articol cuprind:
“What Are the Health Benefits of Eating Pumpkin Puree?” Sara Ipatenco, SF Gate. Retrieved on October 4, 2012 from: http://healthyeating.sfgate.com
“Health Benefits of Pumpkin” Jennifer Murray, Suite101. Retrieved on October 4, 2012 from: http://suite101.com/article/health-benefits-of-pumpkin-a153140
“Pumpkin seeds” George Mateljan Foundation. Retrieved on October 4, 2012 from: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu