Storcator vs blender? Aceasta este o intrebare care ni se pune tot timpul. Care este mai buna: stoarcerea sau mixarea la blender? Ofera mai multe beneficii pentru sanatate o metoda decat cealalta? Sucurile si smothie-urile(termen adoptat din engleza si desemnand fructe sau legume pasate in blender si putin diluate cu apa sau suc) ambele joaca un rol important in orice program de imbunatatire a vietii. Credem ca ambele metode, stoarcerea sucului si mixarea la blender sunt binefacatoare, dar in moduri diferite.
Aici este o scurta comparatie care explica diferentele dintre cele doua metode, ca si unele dintre beneficiile specifice fiecareia.
Care este diferenta?
Stoarcerea sucului
Stoarcerea sucului este un proces care extrage apa si nutrientii din produs si lasa la o parte fibra ce nu se poate digera.
Fara toate aceste fibre, sistemul tau digestiv nu trebuie sa lucreze asa din greu pentru a descompune hrana si a absorbi nutrientii. De fapt, acest lucru face nutrientii mai usor de absorbit de catre corp si in cantitati mai mari decat daca ar fi fost ca tu sa fi mancat intregi fructele si legumele.
Acesta este un ajutor special daca ai un sistem digestiv sensibil sau boli ce inhiba capacitatea corpului de a procesa fibrele. Fibrele din produsele vegetale ajuta la incetinirea procesului digestiv si furnizeaza o eliberare uniforma a nutrientilor in fluxul sanguin. Jason Vale numeste stoarcerea “un expres nutritiv!”
Sucurile de legume proaspat stoarse formeaza o parte a celor mai vindecatoare si detoxifiante programe, deoarece ele sunt asa de bogate in nutrienti si hranesc si refac corpul la nivel celular.
Un cuvant de avertizare: cand inlaturati fibra din produs, sucul lichid este absorbit rapid in fluxul sanguin. Daca stoarceti doar fructe, aceasta va provoca o extrem de rapida crestere a zaharului din sange si nivelele instabile ale zaharului din sange pot duce la schimbari rapide ale dispozitiei, pierdere de energie, probleme de memorie si multe altele!
Fibrele sunt de asemenea satioase si fara fibra din suc, unii oameni au tendinta de a deveni rapid flamanzi din nou.
Mixarea la blender
Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile constau din intregul fruct sau leguma, coaja si tot, si contine toate fibrele din vegetale.
Totusi procesul de mixare/blendingul rupe fibrele (ceea ce face fructele si legumele mai usor de digerat), dar ajuta si la crearea unei eliberari lente si uniforme a nutrientilor in fluxul sanguin si evita ridicarile extrem de bruste ale nivelului de zahar din sange. Smoothie-urile tind sa fie mai satioase, datorita fibrelor, si in general mai rapid de facut decat sucurile, asa ca excelent sa le consumi ca prima chestie dimineata in loc de mic dejun, sau ca gustare in cursul zilei.
Prin includerea fibrelor in smoothi-uri, si volumul va creste. De asemenea puteti include mai multe feluri de fructe si legume intr-o singura portie de suc decat poti face intr-un smoothie.
Regulile pentru stoarcere sau mixare la blender
1. Este cel mai bine sa nu combini fructele cu legumele(doar marul se poate combina). Aceasta combinatie poate sa afecteze buna functionare a enzimelor digestive.
Acest lucru nu pare sa conteze prea mult la sucurile si smoothie-urile verzi, dar legumele precum morcovii, sfecla, brocoli nu se combina bine cu fructele, datorita inaltului continut de amidon. In cartea lui “Combinarea alimentelor pe intelesul tuturor”, dr. Herbert Shelton explica faptul ca alimentele cu amidon trebuie sa fie mancate separat, deoarece amidonul este digerat cu enzime diferite de cele utilizate pentru orice alta grupa de alimente. Combinarea alimentelor bogate in amidon cu fructele poate cauza fermentare si gaze. Totusi, dr. Shelton a descoperit ca vegetalele cu frunze verzi se combina bine cu orice altceva.
2. Incercati sa beti sucul sau smoothi-ul imediat. Dupa 15 minute lumina si aerul vor distruge mare parte a nutrientilor. Daca nu il puteti bea imediat, transferati-l intr-un recipient etans si netransparent pana cand il puteti consuma.
Utilizarea dispozitivului adecvat
Pentru a obtine beneficii maxime de pe urma sucurilor si smothie-urilor voastre, este important sa folositi dispozitive adecvate. Investiti intr-un aparat de stors sucul care sa fie de buna calitate. Aparatele de suc centrifugale, ieftine, introduc oxigen si caldura in suc si distrug enzimele si nutrientii din fructe si legume. Desi initial ar putea costa un pic mai mult, un aparat premium de stors sucul la rece va produce un suc de calitate superioara si va va permite sa extrageti mai mult din fructe si legume, economisind astfel pe termen lung. Si dispozitivele vor rezista in general mai mult timp. In contrast cu extractia dura a dispozitivelor centrifugale, dispozitivele cu masticare sau cele cu presare la rece comprima fructele si legumele pentru a “stoarce” sucul din ele.
Acelasi lucru este valabil si pentru un blender. Vrei un blender care este bland cu produsul si nu incalzeste enzimele atunci cand desface fibrele. Cheltuim bani pe gadgeturi, haine, restaurante si alte lucruri de lux, asa ca, daca va permiteti, investiti in sanatatea voastra, cumparand un blender sau un aparat de suc care sa fie de calitate si sa isi merite banii.
Exista multe pareri pro si contra in ce priveste folosirea celor doua metode. Insa este foarte important sa alegeti una dintre ele si sa o folositi, poate chiar pe amandoua.
Suntem curiosi insa sa aflam parerile voastre in ruma experientelor avute cu aceste doua metode, nu uitati ca aici invatam impreuna!
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.drsearswellnessinstitute.org/blog/2012/04/12/juicing-vs-blending/ - blender vs storcator
http://viataverdeviu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu