Gulia este o leguma cu un continut bogat in apa, ceea ce o recomanda sa fie folosita in salatele de vara sau in regimurile de slabit.
Gulia este o leguma din familia cruciferelor, din care mai fac parte: varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.
Gulia poate fi consumata cruda, fiarta sau coapta. Sucul de gulie in combinatie cu cel de morcovi este foarte tonic si revitalizant.
Gulia- proprietati nutritionale
Gulia este o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor.
Fibre
Gulia este o legume foarte bogata in fibre, de aceea se recomanda a fi consumata in constipatie si afectiuni ale colonului. O portie de 100g de guile contine aproximativ 4g de fibre vegetale.
Vitamine
In gulie se regasesc cantitati importante de vitamine din complexul B care sunt implicate in toate functiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) si de vitamina C.
O guile de marime medie (100g) contine 62 mg de vitamina C, putand acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protectie anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului mentine sanatatea tesuturilor si a gingiilor.
De asemenea guliile contin in cantitate mai redusa vitaminele A, E si K.
Guliile contin colina sau biotina, denumita si “vitamina H”, care impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor de catre organism.
Acizi grasi omega
Guliile contin acizi grasi omega-3 (35 mg la 100g) si omega 6 (aproximativ 27 mg la 100g).
Minerale
Dintre minerale, in cantitatea cea mai in gulii se gaseste potasiul, urmat de fosfor, calciu, sodiu si magneziu. In cantitati mai mici se regasesc minerale precum: fier, cupru, mangan si seleniu.
Potasiul este un component cu rol important in reglarea tensiunii arteriale, iar manganul este un co-factor al unei enzme de aparare cu functie antioxidanta: superoxid-dismutaza.
Beneficii ale consumului de gulii
1 Dieta de slabire
Gulia are un continut caloric foarte mic, este bogata in nutrienti, fibre si apa, fiind ideala in regimurile de slabit. 100g de gulie cruda contin doar 25 de calorii.
Gulia este o sursa excelenta de vitamina C (o cana de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnica recomandata de vitamina C) si potasiu.
2 Diabet zaharat
Printre proprietatile guliei se numara si cea de echilibrare a nivelului de glucoza din sange, gulia fiind o leguma benefica si pentru bolnavii de diabet.
3 Efect antitumoral
S-a constatat ca arsenicul din usturoi care se gaseste si in compozitia guliei, impiedica manifestarea unor gene responsabile de aparitia celulelor tumorale.
Cercetatorii au subliniat faptul ca alimentele bogate in arsenic, precum gulia, scad riscul de cancere ovariene, tiroidiene, de san si de prostata, cu pana la 20%.
De asemenea, gulia, ca si restul legumelor inrudite din familia cruciferelor, contine antioxidanti cu rol anticancerigen demonstrat in cazul cancerului de colon si prostata. Dintre acesti antioxidanti amintim izotiocianatii, sulforafan si indol-3-carbinol.
4 Afectiuni renale
Gulia are un efect benefic asupra rinichiului, datorita anumitor compusi organici care stimuleaza eliminarea renala a toxinelor si regleaza aciditatea urinara.
Un consum sporit de gulii este asociat cu scaderea riscului de cistite sau alte infectii ale aparatului urinar cu peste 20% la femei.
5 Insomnii
S-a demonstrat ca fiertura de gulii are un efect foarte linistitor asupra animalelor de laborator. O cura de 2 saptamanii cu gulii poate reduce problemele legate de somn.
Efectul benefic in insomnii s-ar datora influentei specifice a unor substante din compozitia guliei asupra secretiei hormonale implicate in inducerea somnului.
Sursa: http://www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu