Cu mult înainte ca bolile de ficat să fie tratate după cauza lor, oamenii consumau preparate din armurariu. Chiar astăzi silimarina – un extract de armurariu este des folosit de bolnavii de ficat. Silimarina este unul dintre preparatele cu cele mai puţine efecte secundare, se arată într-un articol scris de John Phillip, consultant nutriţionist certificat şi cercetător în dietă, nutriţie şi sănătate.
Ficatul şi creierul sunt două organe metabolice active care se află sub atacul constant al radicalilor liberi (molecule care provin în primul rând de la procesele de oxidare derulate în organism pe fond de stres şi stări emoţionale negative, dar şi de la toxinele de tot felul provenite din exterior şi ajunse în corp pe diferite căi).
Valorile crescute ale colesterolului şi trigliceridelor combinate cu anomalii de glucoză din sânge şi obezitatea duc la deteriorarea matricei celulare a ficatului şi a creierului care se agravează în timp.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA) afectează aproximativ 20-40% dintre adulţii din societatea occidentală şi demenţa poate atinge aproape jumătate dintre cei care ajung la vârsta de 85 de ani.
Silimarina este un compus natural activ provenit din laptele de ciulin şi oferă un grad semnificativ de protecţie împotriva BFGNA şi îmbătrânirea anormală a creierului.
Boala ficatului gras non-alcoolic este asociată cu componentele sindromului metabolic: obezitatea, diabetul zaharat tip II şi rezistenţa la insulină, hipertensiunea arterială şi dislipidemia.
- Silimarina previne şi anulează leziunile hepatice
Ficatul efectuează mai mult de 300 de funcţii metabolice în corpul nostru. Una dintre aceste funcţii este formarea de lipide esenţiale şi de colesterol care sunt necesare organismului pentru sinteza celulară. O dietă bogată în carbohidraţi prelucraţi şi grăsimi hidrogenate sintetice pot duce la excesul trigliceridelor care se vor depune în celulele hepatice, iar boala ficatului gras non-alcoolic se poate dezvolta astfel.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA) este o boală cronică ce se caracterizează prin inflamarea organului; acesta eliberează în corp radicali liberi şi enzime hepatice. Scăpată de sub control, BFGNA poate duce la ciroză, carcinom şi chiar moarte.
Rezultatele unei cercetări care au fost publicate în revista Hepatitis Monthlydemonstrează eficacitatea tratamentului făcut cu silimarină împotriva acestei boli a ficatului. Astfel, cercetătorii au observat o scădere semnificativă a indicelor de enzime hepatice care indicau anularea bolii, tocmai datorită consumului de silimarină, şi nu au fost înregistrate efecte adverse.
- Silimarina – protejează nervii şi procesul lent de îmbătrânire al creierului
Silimarina este un compus care poate traversa graniţa sânge-creier şi stimulează funcţia neuronală şi neurotransmiţătorii. Mult cunoscută pentru abilitatea sa de detoxifiere a ficatului, silimarina exercită, de asemenea, o puternică protecţie împotriva leziunii nervilor şi conservarea creierului.
Acest nutrient este în măsură să protejeze celulele gliale din creier împotriva radicalilor liberi care apar ca urmare a gradului scăzut de infecţie bacteriană, frecvent întâlnit la persoanele supraponderale şi obeze.
Silimarina provenită din laptele de ciulin (armurariu) este dovedită a fi un nutrient puternic care ajută mai multe căi biologice în ficat şi creier pentru a menţine funcţionarea optimă a organelor.
Laptele de ciulin sau Armurariul (eng. Milk thistle) este disponibil sub formă de supliment nutriţional. Nutriţioniştii recomandă 250-450 mg pe zi pentru o eficienţă optimă. Profitaţi de avantajele silimarinei naturale pentru a stimula detoxifierea ficatului, prevenirea BFGNA şi a preveni deteriorarea produsă de radicalii liberi de pe matricea creierului.
Traducere şi editare: Ecaterina Pop
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu