Nicole Larizza este absolventă a unui masterat în studiul nutriţiei şi al efectelor alimentelor consumate în copilărie, asupra riscului de cancer mamar, la vârsta adultă. Fondatoarea şi directoarea unei organizaţii de prevenire timpurie a cancerului la sân, denumită „Cum să ne hrănim fetele”, Nicole încearcă să răspundă întrebărilor la care mulţi părinţi ar dori să afle răspunsul.
Nicole spune că femeile au tendinţa de a nu se gândi la cancerul de sân până la vârsta de 40-50 de ani sau doar atunci când prietenele, surorile, mamele sau colegele lor de serviciu sunt diagnosticate cu această boală de temut. Dar sănătatea sânilor la maturitate este determinată în mare măsură de ceea ce ni se întâmplă la vârste fragede, când ţesutul mamar este în curs de dezvoltare. Aceasta este perioada în care sânul e cel mai vulnerabil la stimulii alimentari şi la cei de mediu.
- Cum poate alimentaţia fetelor în timpul copilăriei şi a adolescenţei să influenţeze riscul apariţiei cancerului de sân, mai târziu?
Dezvoltarea cancerulului este un proces care are loc la nivel celular, format din mai multe etape. Începe foarte simplu, de la o singură celulă care este deteriorată. În continuare, aceasta deteriorează alte celule şi în cele din urmă, are loc deteriorarea progresivă a maselor de celule care se răspândesc în tot corpul, se infiltrează în ţesuturi şi afectează funcţia. Acest process poate dura până la 35 de ani. Gândiţi-vă când a început acest proces la femeile care au fost diagnosticate cu această boală la 40, 30 sau chiar 20 de ani!
Mâncarea consumată de tinerele fete poate influenţa în mod direct riscul de apariţie a cancerului de sân. Prezenţa antioxidanţilor şi a altor elemente nutritive pot proteja celulele şi pot încetini sau pot chiar împiedica răspândirea celulelor deteriorate ulterior.
În schimb, toxinele şi anti-nutrienţii, cum ar fi zahărul şi grăsimile sintetice pot provoca deteriorarea celulelor sau pot crea un mediu celular în care cancerul se dezvoltă şi prosperă.
- Ce alimente sau obiceiuri alimentare din perioada copilăriei şi adolescenţei ajută la reducerea riscului de apariţie al cancerului mamar, la maturitate?
Pe baza dovezilor medicale disponibile, există cinci obiceiuri alimentare esenţiale care par să protejeze organismul. Mecanismele prin care aceste modele acţionează nu sunt încă elucidate complet, dar sunt asociate cu un risc redus de a dezvolta cancer de sân la maturitate.
În primul rând, tinerele fete ar trebui să obţină grăsimea alimentară din sursele vegetale, cum ar fi nucile, seminţele, fructul de avocado, uleiurile vegetale, precum şi peştele de apă rece ca somonul şi tonul. Ele ar trebui să limiteze consumul de grăsimi animale, brânzeturile şi alte produse lactate.
În al doilea rând, fetele ar trebui să încerce obţinerea proteinelor din surse bazate pe plante, cum ar fi legumele, decât din carne de porc, carne de pasăre, ouă sau din produse lactate.
În al treilea rând, ar trebui mărit consumul de legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, în mod ideal crude sau uşor fierte, pentru a se păstra nutrienţii lor. Aceste legume conţin compuşi de glucozinolat care luptă împotriva cancerului, protejează celulele şi împiedică deteriorarea celulelor, pe mai departe.
În al patrulea rând, fetele ar trebui să îşi prepare mâncare din alimente integrale cum ar fi soia tradiţională şi să le introducă în meniurile lor săptămânale. La fel ca broccoli, şi soia face parte din aceeaşi familie de leguminoase care protejează celulele şi stimulează genele care împiedică formarea tumorilor.
În ultimul rând, fetele trebuie să consume cât mai multe alimente bogate în fibre,cum ar fi fasole, linte, nuci, seminţe, legume fibroase, fructe şi cereale integrale, neprocesate. Fibrele dietetice pot ajuta la reducerea nivelului de estrogen, ceea ce va reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, mai târziu.
- Există alimente care pot creşte riscul de apariţie al cancerului mamar şi care ar trebui evitate de către tinerele fete?
În special pentru fetele noastre, ca părinţi, ar trebui să ne concentrăm atenţia pe lucrurile pozitive şi pe obţinerea mai multor asemenea lucruri, tocmai prin încurajarea consumului de alimente sănătoase, decât să ne concentrăm atenţia pe lucrurile negative. Dacă vom depune mai mult efort şi vom persevera, aceste alimente bogate în nutrienţi for fi, în cele din urmă, opţiunile principale în dieta zilnică, în detrimenul acelor produse nesănătoase şi sărace în nutrienţi, fără ca fetele să simtă că li se impun anumite restricţii alimentare.
S-a constat că există, cu siguranţă, obiceiuri alimentare în perioada copilăriei şi a adolescenţei, care sunt asociate cu un risc crescut de apariţie a cancerului de sân.Consumul exagerat de zahăr sau un alt obicei alimentar care ridică nivelul glicemiei, consumul ridicat de proteine animale, consumul scăzut de fibre, precum şi orice cantitate de alcool consumată prezintă risc de a dezvolta cancer şi tocmai de aceea, ar trebui evitate.
Practic, tinerele fete ar trebui să înveţe că dulciurile nu sunt ceva ce ar trebui să fie consumate în fiecare zi sau după fiecare masă, ci doar ocazional. Ele ar trebui să aibă parte de mese cu mai puţine carne şi să fie conştiente că un prânz sau o cină nu trebuie să fie bazată doar pe proteine animale.
Legumele nu ar trebui să fie privite doar ca simple garnituri pe lângă alte alimente principale, ci ar trebui să constituie chiar masa propriu-zisă! Fetele ar trebui să evite cerealele rafinate şi extrem de procesate, cum ar fi pâinea albă, covrigii, cerealele, biscuiţii, produsele de patiserie sau pastele. În schimb, ele ar trebui să aleagă produsele cu o minimă procesare, cum ar fi boabele şi o mulţime de legume şi fructe la fiecare masă, pentru a-şi asigura consumul necesar de fibre.
- Cum poate familia să aplice aceste cunoştiinţe în alimentaţia fiicelor, cu scopul de a reduce un posibil risc de cancer mamar?
Există câteva modalităţi foarte simple prin care putem schimba obiceiurile alimentare ale fiicelor noastre. În loc de unt, folosiţi sosul de legume combinat cu uleiul extra-virgin de măsline. În loc de cremă de brânză pe o chiflă, oferiţi-le unt natural de arahide sau unt de migdale pe o felie de pâine integrală. Înlocuiţi caşcavalul de pe chifla lor cu felii de avocado.
Preparaţi câteva cine săptămânale fără carne, bazate pe fasole, linte şi alte legume sau leguminoase. Uitaţi de carnea de vită şi faceţi un chili vegetarian încărcat cuboabe de fasole, linte şi alte legume. Puneţi nişte bucheţele de broccoli sau conopidă în pacheţelul lor, pentru şcoală. Schimbaţi pastele tradiţionale din făină albă cu un amestec de cereale integrale sau din multi-cereale care sunt mult mai bogate în fibre. Aruncaţi acele pachete cu făină instant de ovăz dulce şi preparaţi dumneavoastră, folosind metode tradiţionale, apoi adăugaţi nişte fructe, nuci, seminţe şi sirop de arţar. Renunţaţi la orezul alb şi folosiţi în locul acestuia, cereale bogate în fibre cum ar fi orzul sau orezul sălbatic. Faceţi-vă fetele să consume câtevafrunze de varză şi legume crucifere, în acelaşi timp. Ţineţi minte că posibilităţile sunt infinite, iar impactul asupra sănătăţii – incomensurabil!
- Care este mesajul pentru toţi cei care au fete în jurul lor şi care pot dezvolta cancer la sân?
Încercaţi să gândiţi astfel: imaginaţi-vă că sânul este ca un copac care creşte de la un răsad. În cazul în care răsadul este expus substanţelor nutritive care îi oferă sănătate şi susţinere, este mult mai probabil să îşi dezvolte un sistem radiculos puternic şi să se transforme într-un copac matur, capabil să reziste furtunilor sau altor fenomene naturale. În cazul în care acelaşi răsad nu a primit nutrienţii necesari şi a fost expus toxinelor şi anti-nutrienţilor, se va putea transforma într-un copac de anumite dimensiuni, dar fără un sistem radiculos robust şi sănătos. Va fi un copac mai slab şi mai sensibil atunci când i se vor rupe crengile şi va putea fi smuls cu uşurinţă de furtună.
Cancerul este la fel ca o furtună foarte mare şi foarte complexă. Indiferent ce am face sau cum am face, nu putem să îl eradicăm decât prin dietă. Dar avem dovada convingătoare că alimentaţia în perioada etapei de dezvoltare a sânului poate influenţa starea de sănătate a acestui organ, pe termen lung. Este simplu, trebuie doar să ne hrănim fetele cât se poate de bine, acum, ca să crească puternice, sănătoase, cu sâni sănătoşi pentru tot restul vieţii.
Traducere şi editare: Raluca Florescu
Sursa: www.financiarul.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu